Filmpåske? Sjekk dette før du betaler for strømmetjenester

Det er en rekke ulike tjenester å velge mellom hvis du vil se film og tv-serier på hytta eller hjemme i påsken. Dette bør du tenke på før du velger.

Påskehygge: Mange vil kose seg meg filmer og serier i påsken. Men har du sjekket om hyttenettet eller mobilnettet tåler strømmetjenestene?
Publisert: Publisert:

Filmpåske. Påske er tid for ski, Kvikklunsj, peis, lammesteik og brettspill. For mange betyr påske også tid til å slenge seg på sofaen og se påskekrim, film og tv-serier.

Har du ikke TV på hytta kan det være et godt alternativ å betale for en streamingtjeneste og bruke Ipad eller data. Er du hjemme kan du lett bruke tjenestene på tv-en, og er du på reise kan du se film både i bilen, på hytta og i senga.

Netflix, HBO, Viaplay og Cmore er noen av de mest populære tjenestene. Prisene ligger stort sett et sted mellom 79 og 129 kroner i måneden. Finn Myrstad, fagdirektør for digitale tjenester i Forbrukerrådet mener det er tre ting du bør huske på når du inngår et slikt abonnement:

  • Sjekk vilkårene nøye. Er det bindingstid? Hvordan kan du si opp abonnementet? Hva blir totalprisen?
  • Betal med kredittkort. Hvis tjenesten ikke leverer etter avtale kan du klage til kredittyter hvis du har betalt med kredittkort.
  • Husk at du har angrerett når du inngår et løpende abonnement. Hvis du er missfornøyd med tjenesten eller ikke ønsker å bruke den mer kan du si opp.
Sjekk vilkårene: Finn Myrstad, fagdirektør for digitale tjenester i Forbrukerrådet, ber deg sjekke vilkårene og betale med kredittkort når du velger strømmetjeneste.

Trengt internett? Myrstad forteller at de ikke får spesielt mange henvendelser om strømmetjenester, og at de tilsammen har fått under 30 henvendelser om HBO og Netflix etter at de startet opp i Norge.

- De som har tatt kontakt har spørsmål om rettigheter ved kvalitet, vilkår og oppsigelse. Både Netflix og HBO fikk mye kritikk for urimelige avtalevilkår når de startet for noen år siden, noe som førte til at de bedret vilkårene, sier han.

Han forteller at kunder i dag kan si opp disse to abonnementene forløpende og de vil, og at han har inntrykk av at folk ellers tar opp problemer direkte med support-avdelingene.

Myrstad påpeker imidlertid at det kan være lurt å tenke gjennom hvor du skal bruke tjenesten og hva slags internett du har der.

- Mobilt bredbånd kan være ustabilt, spesielt dersom det er mange som bruker det i et bestemt område, for eksempel i et hytteområde på kveldstid, sier han.

- Trenger du høy hastighet på nettet har du få valgmuligheter

Sjekk nettilgangen. Er du redd nettet på hytta ikke holder mål og streiker midt i House of Cards eller Game of Thrones kan det kanskje være lurt å laste ned filmer og serier du er veldig opptatt av å se. Alternativt kan du gå for gamlemåten og ta med deg dvd-er.

- Det er mange nettsteder og tjenester som selger filmer lovlig. Men med vanlig internettilgang med en stabil hastighet over 5 mbps bør ikke strømming av film være noe problem, sier fagdirektøren.

Har du internettilgang og rimelig oppdatert programvare på datamaskinen eller lesebrettet bør altså alt ligge til rette for en fin serie- og filmpåske. Myrstad peker på at det generelt blir viktige og viktigere for de fleste av oss å ha stabil og rask nettilgang fordi så mange tjenester går over nettet.

- Da blir det også viktig at internettleverandørene ikke starter en praksis hvor noen tjenester blir prioritert opp eller ned, men at hastigheten og kapasiteten bygges ut, sier han.

Nå blir det rask mobilsurfing i nesten hele landet

Dette er noen av alternativene:

Netflix: Koster 79 kroner i måneden og kan ses på PC, Mac, nettbrett, mobilen, Play Station 3, Xbox og Wii. Ingen bindingstid. Netflix ble startet i 1997 og har i dag over 27 millioner abonnementer. Tjenesten har et ganske stort utvalgt av serier og filmer, og har i tillegg egenproduserte serier som House of Cards og Orange is the new black.

HBO Nordic: 79 kroner i måneden. Ingen bindingstid. HBO startet som en amerikansk betal-tv-kanal i 1972. HBO har blant annet produsert de populære seriene Sopranos, Sex og singelliv, The Wire, Game of Thrones og True Blood. Tjenesten kan ses på Mac, PC, nettbrett, mobil og tv. For å spille innholdet må du ha den nyeste versjonen av Adobe Flash player og installere Widevine.

Viaplay: Koster 79 kroner i måneden og kan ses på nettbrett, mobil, smart-tv, PC/Mac og spillkonsoller. Av tv-serier har tjenesten blant annet 24, Mad Men, Cougar Town og Two and a half men. Du finner også norske serier som Paradise Hotell, Robinson, Luksusfellen og Hele Norge baker. Du kan laste ned og se innhold uten nettilgang via appen. Ingen bindingstid.

Filmnet. 79 kroner i måneden. Ingen bindingstid. Har varierende utvalgt av filmer, både barnefilmer, komedie, drama og krim. Du finner også populære serier som Game of Thrones, Boardwalk Empire, The Office og Girls.

TV2 Sumo: Koster 100/167/183 kroner (avhenger av hvilket abonnement du velger). Ingen bindingstid. Her finner du TV2s egne serier, programmer og dokumentarer, som Norske talenter, På tur med Dag Otto og Hver gang vi møtes. Du kan også se serier som Vikings, Sons og Anarchy, Homeland og Prison Break. Du kan også se live fra alle TV2s kanaler.

Publisert: