Flere melder fra om skjulte skatter

Dobbelt så mange som i fjor har meldt fra om skjulte formuer i utlandet. Ved å melde fra frivillig slipper de straffeskatt. Skattekrimsjefen i Skatt Øst melder at millionene kommer inn til statskassen.

Finner mer i utlandet: Skattekrimsjef Jan Egil Kristiansen i Skatt Øst får stadig mer melding om penger som finnes hemmelig i utlandet.
Publisert:

Amnesti. 89 personer har fra januar til august meldt fra til Skatt Øst om skjulte formuer i utlandet. Det er dobbelt så mange som samme periode i fjor.

– Det er desidert flest i Oslo, og det er særlig fra Oslo vest de fleste og største beløpene kommer fra. På en god annen plass kommer Asker og Bærum, sier skattekrimsjefen i Skatt Øst, Jan-Egil Kristiansen, til NRK Østlandssendingen.

Får amnesti. De som melder fra selv, uten å bli oppdaget av Skatteetaten får såkalt skatteamnesti.

– Da må de betale den skatten de skulle ha betalt, og renter av det. Men de slipper en tilleggsskatt på opp mot 60 prosent, og en eventuell straffesak.

De som melder fra slipper også politianmeldelse.

Rikfolk fra Oslo og Akershus har siden ordfører-saken i 2007 tatt hjem svarte formuer for mer enn 26 milliarder kroner.

Mer utveksling av data. Tidligere var det en rekke skatteparadiser som ikke utleverte bankopplysninger til ulike lands skattemyndigheter. Men nå er paradisenes tid over, og flere og flere land samarbeider om å utveksle bankopplsyninger.

Og med større utveksling av opplysninger øker risikoen for å bli oppdaget.

Dette tror skattkrimsjefen er en av årsakene til at flere melder seg:

– I tidligere avtaler som er inngått med mange land, må vi be om opplysninger om konkrete navn. Nå snakker man om at det må ha skje en automatisk utveksling av den type opplysninger. Og da blir risikoen mye større for å bli tatt, forklarer Kristiansen til NRK.

Dermed strømmer millionene inn i statskassen:

– Det gir i skatteinntekter rundt 600 millioner kroner og noe mer hvis vi regner med rentene. Så dette er gode penger som kommer inn i de offentlige kasser, sier Kristiansen.

Noe av det viktigste er at disse personene i tillegg vil fortsette å oppgi renteinntekter, andre inntekter og formuer i fremtidige selvangivelser, påpeker han.

Tanter i Sveits. Oppmerksomheten rundt Skatteamnestiet kom for alvor etter attidligere Oslo-ordfører Per-Ditlev Simonsen ble avslørt med hemmelige bankkonti i Sveits. Pengene var ikke innrapportert til skattemyndighetene.

Etter dette har nordmenn tatt hjem svarte formuer på mer enn 26 milliarder kroner.

Følg Dine Penger på Facebook

Publisert:

Her kan du lese mer om