Ikke gjør disse hyttetabbene

Høsten er høysesong for å kjøpe hytte. Noen enkle grep kan spare deg for mye arbeid og store kostnader.

POPULÆRT: Denne perioden skifter mange hytter hender. I denne saken ser du hva du må tenke på. Her fra Hemsedal.

Braata Espen
 • Ida Aamodt-Hansen
Publisert: Publisert:

Svært mange nordmenn er på hytta denne helgen, ettersom det er siste helg i høstferien for noen fylker og starten på høstferien for resten av landet.

De siste årene har standarden på norske hytter blitt stadig bedre. Men med innlagt vann, strøm og bedre komfort blir også kostnadene ved skader høyere.

Kraftig økning

Ifølge tall fra Finans Norge har forsikringsutbetalinger etter hytteskader blitt godt og vel doblet, fra 270 millioner kroner i år 2000 til 625 millioner i 2013.

Den største økningen skyldes vannskader.

I 2013 utbetalte forsikringsselskapene 190 millioner kroner i vannskadeerstatninger for norske hytter.

Flere velger det enkle hytteliv

– Rundt 4.000 hytteeiere vil oppleve en vannskadet hytte i 2014 hvis høsten blir normal med hensyn til utetemperaturer. Blir høsten derimot kaldere enn normalt, kan skadetallene øke betydelig, sier forskningsleder Lars-Erik Fiskum ved SINTEF Byggforsk i en pressemelding.

IS OVERALT. Dette bildet er fra en vannskade i Trysil.

Utbetalingene etter vannskader skjøt kraftig i været i perioden 2009-2011, da det var lange perioder med sprengfrost. Men også om vi ser bort fra slike ekstremår, har utbetalingene økt kraftig. De ble nesten femdoblet fra 2000 til 2013.

– Koster mer for hytter

Den vanligste formen for vannskade i hytter er frostsprengning av vannrør. Når isen tiner igjen, strømmer vannet ut i hytta og gir vannskader. Det kan fort bli dyrt.

– En vannskade på hytta koster normalt mer enn en vannskade i boligen. Grunnen til dette er at vannet får stå og renne lenger, siden hytter gjerne står uten tilsyn store deler av året. Men med litt omtanke kan de fleste skader unngås, opplyser Fiskum.

Les også

Bare én av fem tar høstferie

Risikerer mindre erstatning

Hvis vannskaden skyldes at du ikke har sikret rørene dine godt nok mot kulden, kan forsikringsselskapet redusere erstatningen.

- Mange tror at rør bare fryser under ekstrem kulde. Sannheten er at uisolerte rør kan fryse når det bare er to minusgrader. Derfor oppstår frostsprengning i rør ofte under årets første kuldeperiode, som gjerne er i september eller oktober, sier Raymond Myrland, kjedeleder i boligbyggeren Mesterhus i en pressemelding.

Husk å rense takrennene for løv og rusk før vinteren.

Kazantsevalexander/colourbox

Før du drar fra hytta i høst, bør du altså gjøre enkelte ting for å sikre at den klarer seg fint gjennom vinteren.

Slik klargjør du hytta

Thomas Nilsen, seniorrådgiver i KLP Skadeforsikring, har flere gode råd til hvordan du bør sikre deg.

- Rengjør takrennene for løv og annet rusk før høstregnet og snøen kommer. Pass også på at regnvannet renner unna nedenfor takrenna, og ikke trekker inn mot huset.

- Husk å tappe vann ut av rørene og skru av stoppekranen før du forlater hytta. Hytter med vannrør bør holde minimum ti grader, og kjøkkenskap bør stå med dørene åpne for at varmen skal få sirkulert inn mot rørene. Det kan også være lurt å helle frostvæske i vannrørene, sier han.

Sjekk taket for skader

I fjor var det enorme snømengder mange steder i landet. Om du ikke allerede har gjort det, bør du nå sjekke om hyttetaket fikk seg en knekk av den tunge snøen.

DYRT. Vannskader som følge av frost, er ofte dyrere på hytta enn hjemme. Dessuten kan du få avkortning i forsikringsutbetalingene dersom du selv ikke har sikret godt nok.

- På stein- og shingeltak kan du se etter om det har oppstått sprekker eller brister, eller om områder på taket har blitt skjevt. Er det sprekker og skjevheter på vindskier, isbord og takrenner, bør disse skiftes ut eller repareres. Sjekk også om pipehatten har blitt forskjøvet av snøen, slik at det er utett, råder Nilsen.

Han minner om å sette spade og stige på et sted der du lett får tak i utstyret når du kommer tilbake til en nedsnødd hytte.

- Flytt campingvogna høyere

- Til slutt; du som har campingvogn og vet at området den står på er flomutsatt, bør fjerne telt og eventuelt flytte campingvogna lenger opp i terrenget. Dette må gjøres nå, før det ligger to meter med snø som ikke tiner før flommen er der til våren, sier Nilsen.

Her tipsene for å unngå frostsprengte rør etter høstferien:

 1. Unngå kaldt trekk på rør under lufteventiler, vinduer eller utette vegger.
 2. Ikke senk temperaturen innendørs lavere enn 10 grader.
 3. Steng hovedkranen og tøm rørene i boligen og på hytta når du skal være borte i lengre perioder.
 4. Steng vanntilførselen til utvendig hagekran på høsten. Dette gjelder også utendørskranen hjemme.
 5. Fyll alle vannlåser, sluk og toalettskåler med frostvæske.

Les også:

Takstmannen gikk gjennom gulvet - hytta solgt for dobbel prisTregt hyttesalg både ved sjø og fjell: - En tung jobb å presse tomter ut i markedetIkke pusset opp på 40 år - gikk én million over takstHøy hyttestandard gir dyrere skader

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Eiendom

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Møt menneskene som holder Statfjord i gang

 2. Obos-prisene ned i september

 3. I morgen kommer nye boligtall: - Lavere renter vil gi prisvekst

 4. Denne sveitservillaen gikk 1,7 mill over takst - i Hobøl!

 5. Ekspertene tror på forsiktig prisvekst