Ny undersøkelse støtter Battas renteaksjon: Hver femte vurderer å bytte bank

Det norske folk slakter vårens renteøkning: Over halvparten mener renteøkningen var unødvendig og hver femte vurderer å skifte bank. Se hvor mye du kan spare.

ANGRIPER BANKENE: Peter Batta, administrerende direktør i Huseiernes Landsforbund, inviterte tidligere denne uken forbundets medlemmer til å bli med i et massesøksmål mot landet største banker. En ny undersøkelse viser at folket er enig. De mener renteøkningen var unødvendig.

Foto: Nils Bjåland
 • Bjørn Haugan
 • Carsten Henrik Pihl
Publisert:

Peter Batta og Huseiernes Landsforbund (HL) gikk tidligere i uken ut i VG og varslet at de vil gå til massesøksmål mot landets største banker, fordi de økte renten med 0,3 prosentpoeng i vår.

Batta viste til at hverken finansministeren, statsministeren eller Norges Bank-sjefen mener myndighetenes økte krav til bankene skal utløse renteøkning.

Full støtte. Og i den saken får de full støtte fra folket:

 • 58 prosent mener renteøkningen var unødvendig
 • 20 prosent mener den var nødvendig.

Det viser en meningsmåling InFact har utført for VG.

InFact har også spurt om dagens rentenivå gjør at de vurderer å bytte bank, og det viser at:

 • 19 prosent vurderer å bytte, mens
 • 43,6 prosent ikke gjør det
 • 32 prosent oppgir at de ikke har lån.

Det betyr at hver femte bankkunde sier de vurderer å bytte bank. Det er atskillig høyere enn det som skjer av reelt bytte: Få følger opp med faktisk å skifte bank.

Unødvendig.– Det er ikke overraskende at lånekundene mener at en renteøkning var unødvendig. Vi ser at det er vanskelig å forklare for folk flest bakgrunnen for at nye myndighetskrav fører til økte boligrenter. Samtidig reduserer bankene sine kostnader – ikke minst gjennom bemanningsreduksjoner – i tillegg til at utbyttebetalingene til eierne blir redusert, sier Jan Digranes, direktør i Finans Norge, på vegne av bankene.

Direktør Jan Digranes i Finans Norge

Foto: Anne Lise Stranden

Hos Huseiernes Landsforbund er de fornøyd med resultatene fra undersøkelsen:

– Vi er strålende fornøyd med at folket både reagerer på renteøkningen og at så mange er positiv til et massesøksmål. Vi hadde håpet å slippe, men når bankene ikke tar til vettet og senker renten, vil vi kjøre løpet. Vi ønsker ikke å ta saken til retten, men må vi, skal jeg love deg at vi gjør det, kommenterer Peter Batta.

De har stilt krav til at bankene skal senke renten innen 15. august, for å unngå massesøksmål.

Batta sier det har meldt seg 46 personer som er med på massesøksmålet.

– Og tallet vil trolig stige kraftig, sier han.

Les Tom Staavis kommentar:Bør Sigbjørn og Jens stramme til nå?

Så mye kan du spare

Det er mye penger å spare på å bytte bank. Dine Penger fortalte tidligere i sommer om Rune Orderud fra Jeløya i Moss som i mars byttet bank da hans gamle bank DNB økte boligrenten.

Rune og Bente Orderud fra Moss byttet bank og refinansiert lånet på boligen, med dette sparte de 1600 kroner i måneden.- Det handler om å gidde å gjøre det, sier Rune Orderud.

Foto: Ole-Martin Grav

Ved å bytte til lokale Marker Sparebank sparer han over 1600 kroner i måneden. Totalt 19.000 kroner i året.

Les mer her: Sparer 19.000 kroner i året på å bytte bank

Så mye kan du spare

Dine Penger regnet midt i juni ut hvor du kan spare på å bytte fra en av storbankene til den billigste banken. Under ser du besparelse over 20 år fra den dyreste banken.

Undersøkelsen viser at for et lån på to millioner er det over 135.000 kroner å spare fra den dyreste banken til den billigste. Fra DNB er det over 72.000 kroner.

Sjekk hvor mye DU kan spare på å bytte bank

Legg inn din nåværende rente, lånebeløp og boligverdi i kalkulatoren under for å se hva du kan spare ved å bytte bank årlig. Deretter kan du trykke på «Sammenlign eller søk boliglån» for å komme til Penger.no og få hjelp til søknadsprosessen i ny bank.


Les hvordan du går frem for å bytte bank her:Bytt bank på 1-2-3

Om målingen:Utfører: InFact Norge AS. Populasjon Norge: innbyggere +18 år, Antall intervjuer: 1022 Vekting: Kjønn, alder, bosted og partivalg 201, Feilmargin Maksimalt: +/- 3,0 %, gjelder totalutvalget, Metode: InFact automatiske telefonintervjuer, Periode: 4. juli 2013

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Forbrukerspørsmål

Flere artikler

 1. Det ER lønnsomt å refinansiere: Sparer 19.000 kroner i året på å bytte bank

 2. Varsler massesøksmålmot norske banker

 3. Bred oppslutning om varslet massesøksmål

 4. Annonsørinnhold

 5. Huseierne trekkervalgkampanje

 6. Slik vil Huseierne få deg til å stemme blått