Sparer 21.000 kroner i året på å bytte bank: Halv dags jobb ga halv million kroner

Bent Inge Høiås (38) byttet bank og kuttet renten på boliglånet. Totalt sparte han en halv million i lånets løpetid.
–Det er den beste timelønnen jeg noensinne har hatt, sier han.

BYTTET BANK: Bent Inge Høiås er fornøyd frem med å ha spart nærmere en halv million kroner på bankbytte. Nå vil han oppfordre flere til å sjekke rentebetingelser i andre banker.
Publisert:

Grei timelønn.En halv dags arbeid ga en halv million kroner i sparte rentekostnader for Bent Inge Høiås (38).

– Å bruke en halv dag for å spare en halv million synes jeg er helt greit. Det er den beste timelønnen jeg noensinne har hatt, sier Høiås.

LES OGSÅ: Bankene tjener stadig mer på ditt boliglån

Var lojal. Lenge var han trofast mot den lokale banken, Sparebanken Øst.

Boliglånet var på 2,6 millioner kroner. Lånet var i utgangspunktet delt i to med en effektiv rente på henholdsvis 4,6 prosent og 5,53 prosent.

– Jeg har unnlatt å tenke på eller styre med boliglånet. Jeg har nok vært litt vel ubevisst før, sier Høiås.

Men i vår bestemte han seg for å undersøke om det var mulig å få bedre rentebetingelser. Det skulle vise seg å bli en lønnsom sjekk.

LES OGSÅ: Hver femte vurderer å bytte bank

Halv million. Da det var umulig i egen bank- sjekket han i muligheten andre banker. I Skandiabanken fikk han refinansiert lånet til en effektiv rente på 3,5 prosent.

Det betyr at Bent Inge Høiås sparer 1740 kroner i måneden, noe som utgjør 21.000 i året, samt 474.000 i sparte renter over hele lånets løpetid (på 24 år).

– Jeg blir tobarnsfar utover høsten, så de ekstra pengene kommer godt med, sier en fornøyd Høiås.

Nå vil han oppfordre andre til å vurdere muligheten for å bytte bank.

– Det var mye enklere enn jeg trodde! Det var ikke så mye papir og styr som jeg fryktet, sier Høiås.

LES OGSÅ: Sparer 19.000 kroner i året på å bytte bank

Late nordmenn? En undersøkelse som er gjennomført av TNS Gallup på vegne av Finans Norge, viser at kun fem prosent bytter bank.

OPPLEVES RISIKOFYLT: Vi vet hva vi har, men ikke hva vi får, er i følge Tor W. Andreassen fra Handelshøyskolen BI en av årsakene til at så få velger å bytte bank.

– Mange tror at det handler om at folk er sløv, lat eller dum, men det er feil, sier Tor W. Andreassen, ved Handelshøyskolen BI.

Han har forsket på hvorfor nordmenn sjeldent bytter bank.

– Vi mennesker har en tendens til å systematisk overvurdere kostnaden ved å velge feil, fremfor gevinsten ved å bytte, sier BI-forskeren.

Under har han oppsummert de viktigste grunnene til at folk velger å beholde bankforbindelsen.

LES OGSÅ: Slik kan ferske samboere sikre seg

Derfor bytter vi ikke bank

De aller fleste kunder ikke ønsker å skifte av fem grunner.

1. Mennesker har i utgangspunktet et naturlig ønske om å opprettholde nåværende løsning.

2. Mennesker har en innebygget aversjon mot å tape. I praksis ser vi mennesker systematisk overvurderer sannsynligheten for tap.

3. Eieeffekten gir seg utslag i at vi vet verdien av det vi har i dag, men er usikker på verdien av det vi ikke besitter.

4. Vaner. Desto mer innarbeidet de er, desto vanskeligere er de å endre. I praksis finner vi dette ved at mange har opparbeidet seg et forhold til en ansatt som de alltid har hjulpet dem eller at man alltid har benyttet samme bank.

5. Mestringseffekten. Mange tviler på at de klarer å skifte bank uten betydelig innsats eller hjelp. Et annet fenomen kan være at man tviler på at man vil kunne lære seg de nye bankrutinene, passord, pin-koder, eller kontonummer. At man betviler sine egne evner eller ferdigheter, er noe som ofte kommer med alderen.

Kilde: Tor W. Andreassen, BI.

LES OGSÅ:Slik går du fra leie til eie som boligfersking

Sjekk om du sparer på å bytte bank!

Legg inn renten din i kalkulatoren under, legg inn boligverdi og lånesum og se hva du kan spare. Deretter kan du trykke på knappen og gå rett til tjenesten for å sende søknad om å bytte lån. Enklere blir det ikke!


Slik bytter du bank

1. Finn banker som har bedre renter enn din bank i dag, bruk for eksempel kalkulatoren over.

2. Bestill de banktjenester du ønsker. Banken avslutter kundeforholdet til din gamle bank.

3. Signering og legitimering. Har du kontaktet din nye bank gjennom nett eller telefon, får du tilsendt avtaler til signering, og må mest sannsynlig møte opp på postkontoret for å legitimere deg.

Mer om detaljene kan du lese her:Bytt bank på 1-2-3

Her finner du best rente

Dine Pengers boliglånskalkulator kan du taste inn boliglån, samt verdien av boligen - og finne ut hvor du kan få billigst rente.

For et boliglån på 2 millioner kroner innenfor 75 prosent sikkerhet, er det for tiden Skandiabanken som har best rente på 3,75 prosent.

Sjekk kalkulatoren her

Om undersøkelsen. Norsk finansbarometer er en årlig undersøkelse om bank, skadeforsikring og livsforsikring, gjennomført av TNS Gallup på vegne av Finans Norge. Det er basert på 3000 intervjuer i januar 2013 blant et representativt utvalg av den norske befolkning over 18 år. Fem prosent, eller 182.000 kunder byttet hovedbankforbindelse i fjor.

Følg oss på Facebook!

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om