Nå vrakes verditakst for Oslo-boliger: – Har vært en sovepute for meglerne

Men Forbrukerrådet mener meglerne tar helt feil når de påstår at boliger prises riktigere uten takstmann.

BEKYMRET: Carl O. Geving, administrerende direktør i NEF.
  • Karl Wig
Publisert:

– Verditaksten har vært en sovepute for meglerne. Prisantydning og takst er nesten alltid lik. Nå må meglerne bruke sin kompetanse til å gjøre en selvstendig vurdering av boligens markedsverdi, sier direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) til E24.

Eiendomsmeglere i Oslo har denne uken blitt enige om å droppe bruken av verditakseringer ved boligsalg i hovedstaden.

– Vil mele sin egen kake

Beslutningen får Forbrukerrådets fagdirektør for bolig til å se rødt:

– Meglerne misbruker den makten de har fått som medhjelper for selger, til å starte en profesjonskamp for å mele sin egen kake, sier Thomas Bartholdsen til E24.

Han frykter meglere vil underprise boliger uten verdivurdering av en profesjonell tredjepart.

– Skvises takstmannen ut, så øker utryggheten i bolighandelen både for selger og kjøper. Forbrukerne blir prisgitt eiendomsmeglere, meglernes feil og meglernes manipulasjoner i form av lokkepriser, sier han.

NEF-sjefen tilbakeviser anklagene.

– Vi er så langt unna å ønske profesjonskamp som det er å komme. Vi ønsker å inkludere takstmannen mer enn noen gang, men da ved å bruke deres tekniske kompetanse – og så har meglere ansvaret for verdivurderingen, sier Geving.

Les også

Ny statistikk: Kraftig fall i boligsalget

Vil heller fremme tilstandsrapport

I stedet for den enklere verdi- og lånetaksten, sier han at Oslo-meglere fremover heller vil råde boligselgere til å kjøpe en grundig rapport over boligens tekniske tilstand.

– Verditakst koster gjerne 6–7000 kroner, men er egentlig ingenting verdt. Du får ingen teknisk vurdering av våtrom, for eksempel. Nå kan vi få et historisk gjennombrudd i Oslo-markedet for bruk av tilstandsrapporter. Bedre informasjon om boligene reduserer risikoen, og kommer både kjøpere og selgere til gode, mener Geving.

Han sier han har forståelse for Bartholdsens lokkepris-bekymring, og sier de følger nøye med. Men meglere skal gjøre en selvstendig verdivurdering, uansett om det brukes verditakst eller ikke, poengterer NEF-toppen.

Mener de er bedre på prising

– Og det er her jeg tror verditaksten har blitt en sovepute. Hvis det fortsatt er store avvik mellom prisantydning og solgtpris i fremtiden, indikerer det at meglerne ikke treffer noe bedre på selvstendig grunn. Men det vil tiden vise, sier Geving.

Dagens Næringsliv har snakket med flere meglere som fremholder at de er flinkere til å finne riktig markedsverdi enn takstmenn – og dernest tror boliger vil prises mer realistisk uten takstmennenes innblanding.

Privatmegleren-sjef Grethe Meier uttaler til avisen at «vi ser at taksten settes lavt fordi takstmennene ikke klarer å holde tritt med markedsutviklingen».

Les også

Det bygges færre boliger i prispresseren Oslo: – Jeg blir veldig bekymret

– Meglere bommer mer

Bartholdsen reagerer på meglerpåstandene, som han mener er «fullstendig tatt ut av luften».

– Meglere bommer i snitt mer enn takstmennene, for flere meglere legger seg lavere i pris. Typiske eksempler er boliger der takstmann skriver 3,2 millioner eller 5,3 millioner, og megleren går ut med 2,99 eller 4,95.

– Har ikke Bartholdsen et poeng her, Geving? Du ser sjelden meglere som legger prisen over takst?

– Det er jeg enig i, men jeg ser heller ikke mange boliger som er priset langt under. Stort sett er prisnivået det samme, og det er derfor jeg sier at verditakst har blitt en sovepute.

Les også

Ny statistikk: Kraftig fall i boligsalget

Les også

Ap vil reversere kutt i Husbankens låneramme

Les også

Eiendomsmegler legger seg paddeflat etter denne annonsen

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Bolig
  2. Boligmarkedet

Flere artikler

  1. – Meglerne bryr seg katta

  2. Større avvik mellom prisantydning og salgspris i Oslo, enn i Trondheim

  3. Boliger selges millioner over takst: Varsler nye lokkepris-kontroller

  4. DNB: – Dette skal ikke skje igjen – vi har lært

  5. – DNB fører boligkjøperne bak lyset