Her har boligprisene steget 117 prosent på 10 år – nå faller prisene mest i landet

Snart vil Stavanger-boliger koste mindre enn for ett år siden, spår sjefen i Eiendom Norge. Se oversikten over boligprisene i de største byene i landet!

FALLER MEST: Stavanger går til bunns i boligprisstatistikken for mai. Boligene her koster nå bare såvidt mer enn på samme tid i fjor. Snart vil de bli billigere, mener Eiendom Norge-sjef Christian Dreyer.
  • Karl Wig
Publisert: Publisert:

– Det ligger en mørk sky over boligmarkedet i Stavanger nå, sier DNB Eiendom-sjef Terje Halvorsen.

I Stavanger falt boligprisene 1,2 prosent den siste måneden.

Til sammenligning falt boligprisene med «bare» 0,3 prosent i mai på landsbasis. Prisene falt faktisk i alle de store byene utenom Oslo, men mest i Stavanger.

Nedgangen klarte faktisk å overraske bransjen som sitter tettest på boligmarkedet - meglerne. Årsaken til det er, ifølge Eiendom Norge-direktør Christian Dreyer, at tilbakegang i mai er uvanlig.

Boligprisene pleier å stå på stedet hvil mellom april og mai, og en korreksjon i mai måned har vi ikke sett siden mai 2008.

Sjekk prisutviklingen by for by i bunnen av saken!

Men akkurat når det gjelder Stavanger, har nedturen vært ventet en stund, ifølge Dreyer.

Les også

Norske boliger ble billigere i mai

TROR ÅRSVEKSTEN BLIR NEGATIV: Men på lengre sikt tror Eiendom Norge-sjef Christian Dreyer at oljebyen vil reise seg igjen.

«Oljesmurt» prisvekst på 117 prosent

– Nå begynner vi å se konturene av det vi lenge har forventet å se i Stavanger, nemlig en prisnedgang, sier Dreyer til E24.

Historisk er dét slett ikke noe rogalendingene er vant til. Stavanger har hatt en ellevill prisvekst i et lengre perspektiv. Selv etter den store tilbakegangen i mai, er boligene fortsatt 117 prosent dyrere enn for 10 år siden.

For Norge sett under ett er ti-årsveksten i prisene på 85 prosent oppgang.

– Stavanger har blitt oljesmurt, sier Dreyer.

– Det har bidratt til en sterk kjøpekraft blant innbyggerne i byen, som har presset boligprisene oppover. Da er det ikke unaturlig at prisene går ned nå, fortsetter meglertoppen.

Bolig-overflod

For i dårlige tider setter mange boligkjøpet på vent. Det gjør at Stavanger nå flommer over av boliger – og prisnedgangen er et faktum.

Les også

Nei, alt går ikke over takst i boligmarkedet!

SER MØRKE SKYER: Terje Halvorsen, administrerende direktør i DNB Eiendom, tror prisfallet i Stavanger fortsetter.

– Vi ser at mange utbyggere nå setter nye boligprosjekter på pause, for det er allerede for mange boliger i markedet, sier Dreyer.

For noen uker siden gjorde Eiendom Norge en undersøkelse som viser at Stavanger har dobbelt så mange boliger ute for salg som det Bergen har – til tross for at bergenserne er dobbelt så mange i innbyggertall.

Omsetningshastigheten, altså hvor lang tid det tar å få solgt hver bolig, har også økt: I mai tok det i snitt 40 dager i Stavanger – en uke mer enn i mai i fjor. Landssnittet er 29 dager.

Vente-og-se-holdning

– Det hersker en spent vente-og-se-holdning i Stavanger nå, sier DNB Eiendom-direktør Terje Halvorsen.

Meglerkjeden er tungt etablert i oljebyen, og kan skrive under på at salgsprisene går tilbake.

For etter 201 solgte mai-boliger er dette fasit:

  • 68 prosent gikk under prisantydning
  • 12 prosent ble solgt til prisantydning
  • 20 prosent gikk over prisantydning

Med andre ord: En klar overvekt av boliger som gikk til lavere priser enn selgerne hadde ventet seg.

Les også

Oljeordfører: - Det er en usikkerhet i luften

Tror årsveksten blir negativ

– Det tar tid før dårlige tider og økt arbeidsledighet i oljerelaterte næringer viser seg i boligprisene. Men det vil skje, og vi ser det begynner å skje i Stavanger nå, kommenterer Halvorsen.

Dreyer er overbevist om at boligmarkedet i Stavanger vil fortsette å slite i nær fremtid.

– Fortsatt har byen en positiv årsvekst på 0,6 prosent, men vi er på vei mot nullgrensen. Det er svært sannsynlig at Stavanger vil få negativ årsvekst i løpet av 2015, sier han.

... men ikke langvarig

Kristiansand har de siste årene vært det sorte fåret på bunnen av meglerbransjens prisstatistikk. I perioder var 12-månedersfallet på over seks prosent, blant annet grunnet intensiv boligbygging som ikke ble slukt opp av markedet.

Men i løpet av 2014 begynte det å lysne for sørlandsbyen, som i dag kan skilte med en årsvekst på 6,8 prosent.

– Er Stavanger det nye Kristiansand?

– Nja. Jeg tror ikke Stavanger vil få et like langvarig fall, og det er fordi jeg tror arbeidsmarkedet i Stavanger vil få et løft igjen innen et år. Flere sjeføkonomer mener investeringene vil øke igjen i 2016 etter en omstillingsfase. Da tror jeg også boligprisene vil stabiliseres igjen, sier Dreyer.

Slik går boligprisene by for by

Tabellen viser prisvekst siste måned, siste år og dagens kvadratmeterpris for alle byer meglerbransjen fører statistikk over. Størst vekst/pris i hver kategori er merket med grønt – og lavest vekst/pris er merket i rødt.

MEST OG MINST: Byene er sortert fra størst til minst prisvekst i mai. Oslo ligger på topp, og har også skyhøy årsvekst på 11,1 prosent – kun slått av Tromsø. Imens har Stavanger både størst prisfall i mai og lavest vekst det siste året.
Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Eiendom

Flere artikler

  1. Derfor er dagens boligtall ekstra spennende

  2. Norske boliger ble billigere i mai: - Uvanlig

  3. Boligene ble 7,2 prosent dyrere i 2015

  4. – Det har nesten eksplodert

  5. Her økte boligprisene mest i 2015 – og her falt prisene pladask