Ny boligprisoppgang i juni

De fleste juni-månedene de siste 10 årene har hatt boligprisfall, men ikke denne.

FORTSATT PRISPRESSER: Oslo har den sterkeste tolvmånedersveksten i landet.
Publisert:

Den sesongjusterte boligprisveksten i Norge ble på 0,8 prosent i juni, annonserte bransjeforeningen Eiendom Norge tirsdag formiddag.

Direktør Christian Dreyer synes det er mye.

– Juni ble nok en måned med sterk prisvekst i det norske boligmarkedet, sier han i meglerforeningens melding.

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank fremholder at boligprisbykset kommer etter kraftige økninger de fire siste månedene.

– Det er jo en kombinasjon av to ting: Renten er svært lav og økonomien for de fleste er sterk. Overraskende nok har arbeidsledigheten også falt noe, sier han til E24.

Det er først og fremst Østlands-området som jekker opp prisene – særlig Oslo, hvor prisveksten nå er den bratteste noen sinne.

Les også

Selvaag Bolig med rekordkvartal: Aldri solgt flere boliger

Enorme forskjeller

Det ble solgt 9674 bruktboliger i juni, en nedgang på 6,9 prosent mot juni i fjor. Ved utgangen av måneden lå det 12.046 boliger til salgs, også færre enn for ett år siden.

– Det er en markant nedgang i antall solgte boliger i Oslo og Stavanger sammenliknet med i fjor, sier Dreyer.

For landet samlet er imidlertid juni-salget høyt historisk sett.

Gjennomsnittlig salgstid lå på 30 dager, i tråd med i fjor. Men her kommer de regionale forskjellene i boligmarkedet tydelig frem:

I boligprispresseren Oslo tok det bare 13 dager å få solgt snittboligen. I oljebrems-lammede Stavanger tok det hele 69 dager i snitt.

– Utbudet av boliger er forskjellig i ulike deler av landet. På Sør- og Vestlandet og i deler av Nord-Norge er det mange boliger for salg, mens Oslo og omkringliggende kommuner går inn i sommeren med færre boliger for salg enn på mange år. Dette reflekteres også i salgstiden som er svært lav på Østlandet, sier Dreyer.

Landsledende prisvekst i Oslo – igjen

Oslo har vært bunnskrapt for boliger i hele år, mens etterspørselen har vært like høy som vanlig. Det har gitt et svært sterkt prispress.

Så også i juni, med en nominell prisøkning på 1,3 prosent, mot et landssnitt på 0,2 prosent. Det er – nok en måned – mest av alle steder i Norge.

Dermed sendes tolvmånedersveksten ytterligere opp. Den er nå på stupbratte 13,4 prosent.

Les også

To millioner for 13 kvadrat: – Det er skyhøyt, men fortsatt gunstig

– Boligprisveksten i Oslo og store deler av Østlandet viser få tegn til å bremse, og vil også prege boligmarkedet utover høsten, sier Dreyer, og kommer med en oppfordring til politikerne:

– Det kan ikke gjentas ofte nok at tilstrekkelig boligbygging er prisdempende. Det er derfor essensielt at kommunene på Østlandet er bevisst sin rolle i boligmarkedet, og har effektive behandlingsprosesser og regulerer nok tomter til boligprosjekter for bygging, sier meglertoppen.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om