Kronefall før boligtall kl. 11: – Venter fremdeles myk landing
Sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken ser flere tegn på at tirsdagens boligtall kan overraske positivt. I opptakten kjører kronen berg- og dalbane.
– Hva gjelder boligmarkedet holder vi fremdeles fast ved forventningen om en myk landing, skriver Due-Andresen i tirsdagens morgenrapport – mens klokken tikker ned til ferske boligtall for november klokken 11.
Oppdatering: Boligprisene falt 1,1 prosent nominelt og 0,4 prosent sesongjustert i november. Les mer om boligtallene for november her.
Handelsbankens sjeføkonom viser til et knippe oppløftende signaler som har kommet i forkant, som kan indikere at boligprisfallet nå bremser – om ikke stanser helt:
- OBOS-tallene for november havnet på den positive siden, med en moderat prisoppgang for Obos-bruktboliger i Oslo-området. Tallene er volatile, men «kan indikere at prisnedgangen nærmer seg slutten», ifølge Due-Andresen.
- Den siste boligstatistikken indikerer at lageropphopningen av usolgte boliger i Oslo er på vei nedover.
- Og oktober-fasiten var dessuten den første siden mai som viste en positiv underliggende prisvekst på 0,4 prosent for landet – selv om de nominelle prisene fortsatte å falle.
Tror ikke bolignedturen er helt over
– Det gjenstår å se om nedgangen i den nasjonale boligprisindeksen allerede er bak oss, eller om den positive månedsveksten i oktober bare var midlertidig, skriver Due-Andresen, som understreker at Oslo har vært den store driveren i priskorreksjonen.
Også makrostrateg Joachim Bernhardsen i Nordea Markets ser tegn på at boligmarkedet har kommet i bedre balanse.
Han kaller oktobertallene «noe overraskende» i positiv forstand, og skriver i sin morgenrapport at det kan være et tidlig varsel om et omslag for prisene.
Men:
– Vi klarer ikke helt å tro at bolignedturen er over, fastslår Bernhardsen, som tror det kan bli måneder med prisfall frem mot en stabilisering i første kvartal.
Kronen svekkes – og styrkes
Kronen har svinget skikkelig i opptakten til boligtallene tirsdag. Kvart over ni var den plutselig svekket til 9,91 mot euro. Rett før klokken ti ble den brått styrket igjen.
Boligpristallene er blitt pekt på som ett av tallene som denne uken kan dra kronen svakere – kanskje over 10 kroner for en euro.
– Jeg tror boligtallene må avvike litt på nedsiden for å kunne dytte oss vesentlig høyere, sier valutastrateg Magne Østnor til E24.
Med andre ord må det kommer et kraftigere boligprisfall enn markedet legger til grunn for at kronen skal svekkes ytterligere.
– Jeg har tenkt at denne risikofaktoren vil være med oss ganske lenge, så vil markedet etter hvert begynne å fokusere på noe annet – selv om risikoen for et boligpriskrakk er avblåst.
Retter lupen mot tre tall i ny boligfasit: – Kan ha vært litt for pessimistisk
I dette klimaet vi er i nå, er enhver ting som kan indikere kraftigere boligprisfall og konsekvenser for realøkonomien det man har høyest på agendaen, sier Østnor.
– For tidlig å si at bunnen er nådd
– Det er både oppside og nedside til disse tallene. Vi hadde bra oktober-tall. Får vi like bra november-tall, når november pleier å være en svak måned, ser det plutselig litt annerledes ut, sier valutastrategen.
Oslo-prisene hadde etter oktober falt 10,1 prosent siden toppen i april. Fasiten for en måned siden ga også få indikasjoner på at prisfallet var i ferd med å bremse, med en ny nedgang på 1,8 prosent i Oslo
– I hovedstaden var det igjen klart negativ vekst i oktober, og prisene falt en god del mer enn hva som følger av normalt sesongmønster. Det kan være litt tidlig å si at bunnen er nådd for Oslo, mener Due-Andresen.