Stortinget ber om bolig-grep fra regjeringen

Stortinget vedtok torsdag å be regjeringen komme opp med tiltak som gjør det tryggere å kjøpe bolig, men Arbeiderpartiets forslag om å endre lovverket ble nedstemt.

MÅ RØRE LOVEN ALLIKEVEL? Så langt har ikke justisminister Anders Anundsen (Frp) villet prioritere endring av avhendingsloven, som regulerer boligsalg. Men nå har Stortinget bedt regjeringen finne frem til flere grep mot boligtvister.
Publisert:

Meglerdirektør Carl O. Geving i NEF har tidligere kritisert justisminister Anders Anundsen (Frp) for manglende vilje til å ta grep mot den høye andelen nordmenn som havner i boligkrangel.

Nå tror han hjulene vil begynne å rulle.

– Dette er et klart signal til regjeringen. Nå er det etablert bred politisk enighet om å jobbe aktivt for å skape større trygghet i bolighandelen. Og regjeringen blir nødt til å svare med tiltak. Da blir det bevegelse i saken, sier meglertoppen til E24.

Les også

Meglerforbundet slakter ny portal: – Hører om meglere som gir rabatt i bytte mot positiv omtale

Stemte ned Ap-forslag

Administrerende direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF)

Stortinget behandlet først et forslag fra Arbeiderpartiet om å endre avhendingsloven, lovverket som regulerer boligsalg mellom privatpersoner. Dette ble nedstemt.

I stedet ble partiene enige om et vedtak som favner bredere:

«Stortinget ber regjeringen vurdere tiltak som bidrar til tryggere boligtransaksjoner for både kjøper og selger, herunder det varslede arbeidet om takstmenn, og komme tilbake til Stortinget på egnet måte.»

– Slik vi tolker dagens diskusjon som fulgte i Stortinget, åpner stortingsflertallet for grep som inkluderer nødvendige lovendringer. Forhåpentligvis vil justisministeren også innse viktigheten av dette, sier Geving.

Meglerforbundet mener lovendring bør være medisin nummer én mot nordmenns boligkrangling.

Les også

Boligeksperter advarer: – Prisveksten i Oslo kan bli tre ganger så høy som resten av landet

Regjeringen vil prioritere takstmenn

Det har regjeringen så langt vært uenig i.

VIL GI TAKSTMENN ANSVARET: Statssekretær Jøran Kallmyr (Frp).

– Det finnes flere mulige grep, men vi har nå valgt å se på ansvarliggjøring av takstmenn, sa statssekretær Jøran Kallmyr (Frp) til E24 i oktober.

– Det er nøkkelen, for takstrapporten er ofte det viktigste kjøper og selger baserer seg på.

Helt konkret vil regjeringen blant annet gi takstmenn profesjonsansvar, slik for eksempel advokater har.

– I dag er det for dårlig kvalitetssikring av takstmenn. Det er ingen beskyttet tittel, og det gir en rekke utfordringer, sa Kallmyr.

Statssekretæren besvarte ikke E24s henvendelser torsdag ettermiddag.

Les også

SSB-forsker: – Boligskatt gir trippel-effekt

Ber Norge lære av danskene

De som ønsker lovendring, argumenterer med at dagens avhendingslov har for vage bestemmelser rundt kjøpers og selgers ansvar. De fremholder at dette gir et enormt tolkningsrom som blir «advokatmat» og overbelaster norske rettssaler – samt nordmenns lommebøker.

Meglerforbundet mener loven dessuten pålegger kjøpere og selgere uforholdsmessig mye ansvar for feil og mangler ved boliger.

De mener mer av ansvaret heller bør hvile på profesjonelle parter som takstmenn og meglere, slik det gjør etter loven i Danmark.

Les også

Flere nordmenn eier bolig

Les også

– Hører om meglere som gir rabatt i bytte mot positiv omtale

Les også

SSB-forsker: – Boligskatt gir trippel-effekt

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om