Julehandelen

DNB venter mindre handel før jul

På det som tradisjonelt har vært den travleste uken i julehandelen, viser tall fra DNBs kortkunder en markant nedgang i kortbruken. Netthandelen har skutt i været.

DNB venter at handelen fortsetter å falle inn mot jul. Her fra julemarkedet i Trondheim.
 • Ola Alsberg
Publisert: Publisert:

– Vi ser en tydelig forflytning av den tradisjonelle julehandelen i år. Handlemønsteret har endret seg, sier Ine Oftedahl, direktør for datatransformasjon i DNB.

I forrige uke gikk det 9 prosent mindre penger ut av bankens kort enn på samme tid i fjor.

– Nå har størsteparten av innkjøpene blitt gjort i november, og det gjør at handlemengden i desember og nærmere opp mot jul blir mindre enn tidligere, sier Oftedahl.

Direktør for datatransformasjon i DNB, Ine Oftedahl.

Tror handelen skal videre ned

Nærmere inn mot jul tror storbanken at pengebruken skal falle ytterligere.

– Vi venter noen prosentpoeng lavere handel i uke 51 og 52 enn tidligere år, på grunn av den store økningen i november. Folk er i større grad ferdighandlet inn mot jul enn før pandemien, sier Oftedahl.

Det førte til en stor økning under handleuken Black Week i slutten av november. Da steg salget med 15 prosent, mens på selve Black Friday var kortbruken ned 19 prosent fra fjoråret. Det samme mønsteret går igjen i julehandelen.

– Man vil slippe å gjøre handelen når alle andre skal handle, slik at man minsker sjansen for smitte. Det er en veldig fornuftig tanke, sier Oftedahl.

Les også

Rekordstart på Black Week: 109 prosent økning fra i fjor

Eksplosjon i netthandelen

I november og desember har særlig netthandel har tatt av. Mens den fysiske handelen mellom uke 45 og 50 økte 5 prosent fra fjoråret, er netthandelsomsetningen opp hele 49 prosent fra samme femukersperiode i fjor.

Netthandelsboomen førte til pakkerekorder hos postselskapene allerede i slutten av november, og betalingsløsningen Klarna melder om 48 prosent salgsøkning på nettbutikker.

– Det er helt åpenbart at mange nordmenn har tatt innover seg myndighetenes smittevernråd og i langt større grad enn i fjor har unnagjort deler av julehandelen på nett, sier markedsdirektør Thomas Elvestad i Klarna Norge til NTB.

Les også

Rekordvekst i årets julehandel på nett

Les også

Julerushet på Vinmonopolet er i gang: – Salget i desember vil bli historisk

Harde pakker i år

Kortstatistikken til DNB hinter til færre myke pakker under treet i år. Forbruk på klær, sko og tilbehør har gått ned 10 prosent, mens artikler til hjemmet, elektronikk og kosmetikk har steget om lag 25 prosent.

– Gjennom hele krisen har det blitt kjøpt mindre klær. Det kan skyldes at det er mindre behov for nye klær når man sitter mer hjemme enn før. Nedgangen i kleskjøp har fortsatt inn mot jul, så vi venter at det blir mindre myke pakker i år, sier Oftedahl.

– Vi tror det blir mange flere harde pakker i vente i år, sier hun.

Les på E24+

Butikkeier i Stavanger: – Det kjennes ikke som desember. Man skal svette litt før jul.

Vekst i pengebruken innenlands

På årsbasis er den totale pengebruken blant DNB-kundene ned 5 prosent. Pengebruken innenlands er imidlertid opp ett prosent fra fjoråret.

– Slik sett er det lite som vitner om en pandemi, men folk har måttet holde seg hjemme i år, og da forsvinner ikke pengebruken til utlandet. Det har bidratt til å holde pengebruken her hjemme oppe, sier Oftedahl.

Les på E24+

Superrike handler luksus på nettet som aldri før

Les også

FHI foreslår utvidet åpningstid for matbutikker og alkoholsalg før jul

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Julehandelen
 2. Julehandel
 3. Netthandel
 4. Jul
 5. DNB
 6. Handel
 7. Gaver

Flere artikler

 1. DNB: Rekordhøy julehandel

 2. Virke venter rekordhøy julehandel

 3. Virke-undersøkelse: Tre av fire butikker har dårligere varetilgang før julehandelen

 4. Rekordstart på Black Week: 109 prosent økning fra i fjor

 5. Næringslivet forventer rekord i julehandelen: – Vi har rett og slett mer penger å bruke