Vårslippet har latt vente på seg. Det synes denne boligtoppen er helt greit

Boligtørke etter påske vil bidra til å sende nyboligmarkedet tilbake på rett kjøl, mener DNBs nybyggsjef Jørn Are Skjelvan.

LIKER TILBUDSKNAPPHETEN: Nybyggsjef Jørn Are Skjelvan i DNB sier de endelig får napp på nyboligprosjekter som lenge har stått utsolgt. Han tror et knepent bruktboligmarked nå bidrar til nybolig-comeback.

Foto: DNB
Publisert:

– Vi burde hatt langt flere boliger ute i markedet enn vi har nå. Vårslippet har uteblitt, og det er mindre å velge i. Da blir det mer rift om boligene som ligger ute, sier Skjelvan til E24.

I april har antall boliger til salgs på rubrikkannonsenettstedet Finn.no passert 20.000 boliger, men mye tyder på at årets vårslipp er blitt noe forsinket av den lange vinteren.
I forrige uke meldte Privatmegleren og Proaktiv om økt oppdragsmengde, hvilket kan bety at det slippes flere boliger for salg i mai og juni. Proaktiv har fått inn over dobbelt så mange oppdrag som på samme tid i fjor, mens eiendomsmeglerne i Privatmegleren får inn 40 prosent flere oppdrag enn salg. Aktiv meldte derimot om uendret oppdragsmengde.

– Det er ikke så dumt å selge nyboligprosjekter nå om dagen?

– Nei. Vi har nå hatt flere salgsstarter som har gått veldig bra.

Det går endelig mot lysere tider for utbyggere, etter et fjorår hvor salget av nyboliger stupte 30 prosent. Nå håper bransjen at bunnen er passert, i det salgstallene igjen har økt for første gang på lenge.

Les også

Refser boligtoppens utspill: – Kvinner er ikke fødemaskiner

– Alt hang

Denne uken la Samfunnsøkonomisk analyse frem en fersk rapport som viste at nyboligsalget steg hele 30 prosent de siste to månedene.

– Det er nok rimelig å si at vi har fått et positivt omslag nå, og at salget vil fortette å ta seg opp fremover, sa sjeføkonom Andreas Benedictow til E24.

Skjelvan sier nyboligmarkedet allerede er helt forandret, og husker tilbake til en mørk høst med full stans.

– Alt hang. Ingenting nytt ble lagt ut. Og alle utbyggere satte sine prosjekter på vent, mens man ventet på at markedet skulle bedre seg, sier Skjelvan.

– Det som skjer nå, er en helt ny optimisme i markedet. Etterspørselen er markant endret. Flere nyboligprosjekter har kommet ut, selv om volumet er lavere enn vi er vant med. Det har ikke vært noe rush av nyboliger etter påsken, sier Skjelvan, og lever altså godt med det.

Les også

Selger Oslo-villa for 75 millioner: – Kjøkkenet er kanskje litt gammeldags

Droppet priskutt

– I forrige uke solgte vi den første boligen i Krydderhaugen (boligprosjekt i Oslo, red.anm.) på lang tid. Det er symptomatisk når markedet tar seg opp igjen. Der det lenge har vært laber interesse, får vi endelig salg. Det er veldig gledelig.

I et annet DNB-prosjekt, Fredensborgveien 54, har 700 skrevet seg på interesselisten til de 50 boligene. Det hadde aldri skjedd for få måneder siden, fremholder nybyggsjefen.

– Måtte dere kutte prisene for å trigge interessen?

– Nei, vi har ikke priset noen prosjekter ned. Men vi merker at kjøperne er selektive, og at vi bruker med tid per interessent for å komme i mål enn på denne tiden i for.

Ifølge Samfunnsøkonomisk analyse ble nye boliger solgt for 52.600 kroner kvadratmeteren i snitt de siste to månedene. I Oslo ligger kvadratmeterprisen på 80.000 kroner.

Siden februar har beholdningen av usolgte boliger gått tilbake med cirka 380 objekter.

Les også

– Kvinner er ikke fødemaskiner

Les også

Siv Jensen rådes til å myke opp boliglånsforskriften av sine egne

Les også

Her koster snittboligen fire millioner. Folk flest har bare tre

Her kan du lese mer om