Sett inn BSU-pengene før nyttår

Du kan få hele 4,2% rente på BSU-pengene dine nå. Men husk å sette inn pengene før nyttår, ellers går du glipp av 3.000 kr i skattefradrag. Sjekk hvilken bank som er best her.

HASTER: Sett inn penger på BSU-kontoen før nyttår, så får du inntil 3.000 kroner i skattefradrag. Foto: Scanpix
Publisert:

Renten på Boligsparing for ungdom, eller såkalt BSU-sparing, er meget gunstig, og mye bedre enn vanlig banksparing for deg som er under 34 år.
I tillegg nyter du godt av svært gunstige skatteregler. Hva sier du til 3.000 kroner i direkte skattefradrag? Det er premien hvis du setter inn det maksimale sparebeløpet på 15.000 kroner før nyttår.

Store forskjeller

Likevel kan det være verdt å sjekke ut betingelsene hos flere banker før du oppretter BSU-konto. Det er nemlig svært varierende hvor mye bankene gir i innskuddsrente.

Surnadal Sparebank på topp

Dine Pengers BSU-kalkulator

viser at det er Surnadal Sparebank som nå har den beste innskuddsrenten på BSU med 4,20%.
For å få denne super-renten må du imidlertid ha et forhold til banken i tillegg til BSU-sparing.
- BSU-renten er viktig for å tiltrekke oss unge kunder. Vi krever derfor at BSU-kundene i hvert fall har en brukskonto hos oss i tillegg til BSU-sparingen, sier administrerende banksjef Allan Troelsen til Dine Penger.
De dårligste bankene på listen har bare 2,75% rente. Styr unna!

Gratis rentekroner

Hvis vi forutsetter at renteforskjellen holder seg, betyr det at dersom du sparer maksimumbeløpet på 15.000 kroner i året i 6 år, vil du sitte igjen med 104.196 kroner i Surnadal Sparebank.
I de dårligste bankene vil du bare ha 99.071 kroner på konto.
Med andre ord får du mer enn 5.000 kroner gratis - kun ved å ta en rask titt på BSU-kalkulatoren før du velger bank.

Sett inn pengene nå

Renten på BSU-sparing er såpass mye bedre enn det du kan få på en vanlig høyrentekonto, at det er lønnsomt å sette inn BSU-pengene så fort som mulig.
Dersom du har mulighet til det, må du gjerne sette inn fullt sparebeløp i januar, slik at du får den gunstige renten gjennom hele året.

Skattefordel

Har du ennå ikke spart i BSU hittil i år, bør du sette inn penger nå. Ellers går du glipp av skattefradraget.
Den store fordelen med BSU-kontoen, i tillegg til at den har svært god innskuddsrente, er nemlig skatterabatten på 20%.
Dersom du sparer maksimumsbeløpet på 15.000 kroner i året, får du automatisk et skattefradrag på 3.000 kroner på selvangivelsen året etter.

Lov til å flytte

Du bryter ikke BSU-reglene dersom du overfører midlene til en annen bank. Men det må være en ren overførsel til ny BSU-konto. Den dagen du gjør et uttak, kan du ikke lenger gjøre nye innskudd.

Må tjene over 50.000 kroner

For å få full effekt av BSU-fradraget i år, må du tjene over 50.000 kr. Først da betaler du nok skatt til at du får fradrag for det maksimale BSU-innskuddet på 15.000 kr.

Må brukes til bolig

Beløpet du sparer kan imidlertid ikke brukes fritt. Det er en forutsetning at de brukes til boligformål.
Du trenger nødvendigvis ikke å bruke pengene når du kjøper bolig, men du kan bruke dem senere til betaling av renter og avdrag på boliglånet.
Ettersom sparing på BSU-konto har så mange fordeler, kan det være lurt å fortsette sparingen så lenge du kan. Det vil si inntil det året du fyller 34 år, eller til du har nådd maksimalt sparebeløp på 100.000 kroner.

Publisert:

Her kan du lese mer om