Har boligprisvekst på 13,4 prosent: Meglertopp skremmes av Oslo

Boligene i hovedstaden har blitt 13,4 prosent dyrere de siste 12 månedene.

– SKREMMENDE: Direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund synes prisveksten i Oslo er altfor bratt, og ber politikerne ta grep.

Foto: CF Wesenberg/Kolonihaven og Audun Braastad/NTB Scanpix
  • Karl Wig
Publisert:,

– Det er ikke overraskende, men like fullt skremmende å se hvordan regionen utvikler seg. Nå har Oslo passert 13 prosents årsvekst, og alt tyder på at det går videre opp, sier direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) til E24.

Tirsdag la meglerbransjen frem nye boligtall for juni. Fasit viser en nominell prisoppgang på 0,2 prosent for landets boliger. Det beskrives som sterkt, ettersom måneden normalt har prisfall.

Og nok en gang leder Oslo an, med en juni-oppgang på 1,3 prosent – mer enn noe annet sted i landet.

Les også

Meglerforeningen gjør kraftig oppjustering i anslaget for boligprisvekst

– Risikerer dramatisk tilbakeslag

Slik har det vært måned etter måned den siste tiden. Det har gitt tosifret tolvmånedersvekst i hovedstaden. Med juni-tallene blir prisstigningen enda brattere, og Oslo-boligene er nå hele 13,4 dyrere en på samme tid i fjor.

Prispresset tilskrives et begredelig boligtilbud, som har gjort det svært trangt på visning denne våren.

– Dersom ubalansen får vedvare i lang tid, vil vi få en stor fallhøyde. Ingen vet hva som skjer i fremtiden. Vi kan få et fall, og da kan vi i verste fall få et dramatisk tilbakeslag i Oslo-markedet. Det kan få utslag for resten av landet, advarer meglertoppen.

Boblefrykt

Også økonomene har advart mot det sterke Oslo-prispresset. De frykter en boligboble tuftet på inntoget av spekulanter som jakter lettjente penger.

Sjeføkonom Øystein Dørum i DNB Markets vil nødig bruke boble-betegnelsen, og viser til at det tross alt er fundamentale faktorer som driver mesteparten av Oslo-veksten: Knepent tilbud mot høy etterspørsel, rekordlave renter, høy innflytning og lav byggetakt.

– En boblesprekk må ikke forveksles med at disse fundamentale faktorene kan være veldig prisdrivende frem til et visst punkt, før det stanser. Da kan boligprisene korrigeres uten at det er snakk om en boble som sprekker, sier Dørum til E24.

– Folk blir desperate

Men, sier han:

– Vi har sett at boligprisene kan komme i utakt med fundamentale forholdene når veksten er så høy – altså bli forventningsdrevet. Og jeg tror vi nå har elementer av forventningsdrevet prisvekst i Oslo. Folk blir desperate når de går tapende ut av budrunde etter budrunde.

– Og det er enkelte som bidrar til å støtte opp under de forventningene også, når det snakkes om femti prosent prisvekst de neste par årene, sier Dørum.

Geving skyver ansvar på politikerne.

Les også

Ny boligprisoppgang i juni

Oppjusterte boligbehovet

– Jeg mener politikerne i Oslo-regionen har et stort ansvar for å tilrettelegging for bygging av flere boliger raskere enn i dag. Det haster, sier han.

Boligprodusentenes forening anslår at den langsiktige byggetakten i Oslo vil ligge på i overkant av 3000 nyboliger årlig.

Det er betydelig, men problemet er at den høye nettoinnflyttingen anslås å gi et skyhøyt boligbehov fremover.

Prognosesenteret har akkurat oppjustert sine anslag, og beregner nå at Oslo trenger 6683 nyboliger årlig frem mot 2025 for å møte behovet.

Les også

Vraker prognosene om moderat boligår

Les også

Ny boligprisoppgang i juni

Les også

– Det er skyhøyt, men fortsatt gunstig

Her kan du lese mer om

  1. Eiendom
  2. Oslo

Flere artikler

  1. Ny boligprisoppgang i juni

  2. På jakt etter Oslo-leilighet under to millioner? Det er bare 19 av dem

  3. Tror Oslo-leiligheter stiger 25 prosent i år

  4. Annonsørinnhold

  5. Sjeføkonom rister på hodet av boligpris-varsku

  6. – Begriper virkelig ikke hvor hun tar det fra