Meglerne om 2015: Slik blir boligprisene

Stavanger-regionen vil slite, mens resten av landet kan glede seg til videre prisvekst. Det mener meglertoppene når vi ber dem se inn i glasskulen.

OPTIMIST: I år har eiendomsmegler Nils O. M. Nordvik truffet blink med sine spådommer over boligprisveksten. Neste år ser han prisveksten lande på 5,7 prosent.

Erlend Aas
  • Sophie Lorch-Falch
Publisert: Publisert:

Da nyttårsrakettene smalt for ett år siden, hadde det norske boligmarkedet nettopp vært igjennom en laber høst.

Det ble spådd at prisfesten var over. Men nordmenn gikk mann av huse i budrundene i 2014, i likhet med foregående år.

Fasiten er at boligprisene steg med hele 6,8 prosent det siste året, fra november 2013 til samme måned i 2014.

Men når nyttårsrakettene smeller om få dager, går Norge langt mer usikker tid i møte.

Oljeprisen er lav, kronen er svak og det er ventet høyere arbeidsledighet. Imidlertid er økonomene enige om at renten i overskuelig fremtid vil forbli lav.

Les også

Seks grunner til at boligprisene trosser nedturen i norsk økonomi

– De har ikke skjønt det

Statistisk sentralbyrå spår at prisene holdes uendret i 2015, mens Eiendom Norge har lagt inn en prisvekst på mellom 4 og 6 prosent i sin prognose.

– For det første – de som har satt prognosen under 2,5 prosent har ikke skjønt det, for det får du automatisk i det nye året, sier Nils Nordvik i Nordvik & Partners til E24.

Som styremedlem i Eiendom Norge er han langt mer optimistisk enn SSB. Det var han også i fjor, med rette, skulle 2014 vise.

– For 2015 har jeg spådd 5,7 prosent, og jeg tror boligprisene kommer til å stige et sted mellom fem og seks prosent i året som kommer. Kanskje nærmere seks enn fem, fordi det fortsatt er trykk i markedet og det er veldig mange som er på boligjakt. Spesielt merker vi dette i de store byene, sier Nordvik.

Les også

DNB tror veksten halveres neste år

– Hva med oljeprisfallet?

Eiendomsmegler Svein Erik Ellingsen hos Privatmegleren, Bergen.

Privat

– Oljeprisfall, ja – det trenger ikke å ha noe å si for markedet likevel. Det er klart, hvis det ikke skjer en verdenskatastrofe eller noe veldig stor der ute, så kommer det til å være positivitet i markedet, sier han.

«Kjempetro» i Bergen

I likhet med Nordvik, heller menneskene, som har sitt daglige virke med å omsette leiligheter og villaer over hele landet, mot Eiendom Norges prognose.

– Jeg tror boligprisveksten blir rundt 4 og 5 prosent, men med store regionale avvik, sier bergensmegleren Svein Erik Ellingsen i Privatmegleren til E24.

I hans region har prisveksten siden november i fjor vært 8,5 prosent.

– Jeg har kjempetro på det bergenske boligmarkedet. Lavt utbud og god etterspørsel vil sørge for en prisvekst på rundt 5 prosent, men jeg blir ikke overrasket om fasiten viser 7,5 prosent.

Verre blir det for Stavanger, hvor flere frykter prisveksten vil blø når konsekvensene av masseoppsigelsene i oljebransjen når besøkstallet på visningene.

– De kan nok oppleve vesentlig dårligere utvikling, sier Ellingsen.

Les også

NHH-professor: – Et hakk nærmere boligkrakk

– Viktigst at bankene er med

Stavanger-megler Eivind Dahl tror ikke prisutviklingen blir «helt gale».

Daglig leder i DnB Eiendom Stavanger, Eivind Christian Dahl.

DNB Eiendom

- Jeg tror ikke det blir en gedigen nedgang. Vi har sagt at det kommer til å stå på stedet hvil, heller mot pluss enn minus. Den store prisøkningen kommer vi ikke til å oppleve, det er nok mer moderat, sier daglig leder i DNB Eiendom i Stavanger sentrum, Eivind Dahl, til E24.

– Jeg tror en del bedrifter bruker anledningen til å rydde opp i egne rekker etter en bonanza-tid i Norge. Det viktigste er at det er omsetning i boligmarkedet, og at bankene er med, sier han.

På landsbasis tror han imidlertid resten av landet vil fortsatt se oppgang.

– Ingen boligprisboble

Det tror også meglerne i Krogsveen, som ser gjennomsnittsprisen i 2015 5 prosent over prisene i 2014.

Karsten Onsrud, Krogsveen.

Foto: Krogsveen

– Jeg tror ikke vi har en boligprisboble. Vi ser i vårt boligsøkerregister, som fornyes hver tredje måned, at det er meget stor etterspørsel etter boliger og at kjøpsinteressen er stor.

– Her har vi registrert over 15.000 boligkjøperes interesse, her opplever vi stor interesse for det som blir lagt ut i markedet og det som skal ut på nyåret, sier Karsten Onsrud i Krogsveen.

En undersøkelse nylig utført av meglerhuset, viste at 44 prosent av de spurte ville kjøpe før de selger. Kun 24 prosent ville selger før de kjøper ny bolig.

– Det tyder på at boligkjøperne ser positivt på utviklingen, sier han.

Mer luksus

EONY-megler Hans Houeland har klare forventninger til highend-markedet i Oslo neste år.

Les også

SSB spår boligprisfall

– Jeg tror 2015 kommer til å by på høyt volum og høy omsetning. Det kommer til å selges flere dyre boliger, og det kommer til å bevege seg mer i det øvre segmentet på fjellet og ved sjøen, sier han til E24.

Eiendomsmegler i EONY, Hans Houeland

Eklund Oslo New York

Han har stor tro på at markedet vil fortsette å dundre og gå, samt at kjøperne vil være like selektive i 2015 som i år. I tillegg tror han meglerne vil ta skrittet ut i sosiale medier.

EONY sjokkerte luksusmarkedet ved åpningen i 2015. Utpå høsten løsnet de dyre objektene, og alt fra seiglivede sveitservillaer til tømmerhus i Holmenkollen løsnet fra Finn. Det vil bli mindre flaut å kjøpe luksusbolig i 2015, tror Houeland.

– Selv om du har hatt mye penger i Norge har det vært en terskel for å kjøpe dyr bolig, og helst ikke prangende. Det har vært skjult luksus. Det har endret seg, og den nye generasjonen boligkjøpere har reist og sett mye, og har et høyere krav til standard, sier Houeland.

– Det kommer til å gå en del av de dyrere eiendommene uten at noen merker det. Det er en pågang i det dyrere markedet. Folk er mer diskre og litt mer forsiktig. Mye går i det lukkede markedet, sier Nordvik.

Les også:

Nyboligsalget har økt med nesten 100 prosent

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Eiendom

Flere artikler

  1. God butikk for luksusmeglerduo tross Eklund-konkurs

  2. Undersøkelse: Tre av fem bekymret over boligmarkedet

  3. «Magrere» tider for toppmeglerne

  4. Annonsørinnhold

  5. Meglernes nye toppsjef spår januar-prishopp

  6. – Renteeffekten vil dominere oljen