Her er fremtidens eiendomsprofiler

Dette er de 10 personene Estate Nyheter mener vi vil høre mye fra i eiendomsbransjen i årene fremover.

PÅ VEI OPP: Runar Vatne i Søylen eiendom er en av ti eiendomspersonligheter man må se opp for de neste årene.

PÅ VEI OPP: Runar Vatne i Søylen eiendom er en av ti eiendomspersonligheter man må se opp for de neste årene.

Line Møller
Publisert:

Anders Buchardt (37), hotellprins

Anders Buchard har fulgt farens, Arthur Buchardt, fotspor i eiendomsbransjen og blir av flere kilder beskrevet som et særdeles stort talent.

Buchardt-duoen satser stort på hotell både i Norge og Sverige. Selskapet Ab Invest AS er eid med henholdsvis 51 og 49 prosent av far og sønn. Flere av prosjektene er i samarbeid med Petter Stordalen.

Anders Buchardt er for øvrig styremedlem i Pangea Property Partners, hvor Even Bratsberg (også på listen) er en av partnerne.

Les også: Her koster det mest å leie eiendom

Runar Vatne (37), Søylen Eiendom

Den tidligere aksjemegleren i Pareto ble ansatt i Pål Georg Gundersens Merkantilbygg AS i 2003. Etter hvert slo imidlertid samarbeidet mellom Vatne og Gundersen sprekker, og den kompliserte feiden dem imellom havnet senere i Oslo tingrett.

Rettsaken endte med at Gundersen måtte betale 1,4 millioner kroner i erstatning til Vatne, mens sistnevnte måtte ut med 90.000 kroner i erstatning til Gundersen.

Annonsørinnhold

Etter bruddet med Gundersen ble Vatne hentet inn som partner i Søylen Eiendom av Carl Erik Krefting og Hans Petter Krohnstad. Sammen kjøpte de Rosenkrantzgate 11 i Oslo for 60 millioner kroner, og senere har trekløveret gitt full gass.

Søylen Eiendom har blant annet utviklet det eksklusive kjøpesenteret Eger Karl Johan midt i Oslo sentrum. Nylig kjøpte de også Steen & Strøm-senteret i Oslo for drøyt 1 milliard kroner. Konsernet har eiendommer i Oslo, Tønsberg, Moss, Rostock og Zurich.

Christian Gruner Sundt (34) og Else Helene Sundt (32), Sundt AS

De to søsknene arvet verdier for nesten 5 milliarder kroner da skipsreder Petter C.G. Sundt døde i 2007. I dag eier de halvparten hver i selskapet Sundt AS, som er tungt inne i eiendom Sundt AS er blant annet aksjonær i Eiendomsspar AS.

På 50/50-basis kjøpte Sundt AS og Eiendomsspar AS ved årsskiftet 2003/2004 det svenske hotelleiendomsselskapet Pandox AB.

I august 2010 kjøpte Pandox hotelleierselskapet Norgani Hotels AS for 8,3 milliarder kroner. Norganis portefølje består av 74 hotelleiendommer i Sverige, Finland, Norge og Danmark med totalt 12.900 rom.

Else Helene Sundt og Christian Sundt er begge styremedlemmer i Sundt AS, mens Christian Ringnes er styreformann i selskapet.

Administrerende direktør Leiv Askvig i Sundt AS sier til VG at både Else Helene Sundt og broren Christian er på kontoret hver dag og er aktive i selskapet.

Borger Borgenhaug (40)

Axer Eiendom Investor som har skygget unna mediene helt til Estate Magasin laget profilsak om ham i 2010. Gjennom selskapet Axer Eiendom AS eier Borger Borgenhaug 60.000 kvadratmeter næringseiendom. I tillegg har han som målsetting å bygge 150-200 boliger hvert år.

Borgenhaug startet som forskalingssnekker i Veidekke som 16-åring og ble etter hvert vist stadig større tillit. Da han sluttet i selskapet i 1998, hadde han ansvaret for prosjektavdelingen i region syd. Denne geografiske regionen har også blitt satsingsområde for Borgenhaugs private eiendomsvirksomhet.

Han hadde et hus på Tjøme som ble solgt og omgjort til startkapital i det som senere er blitt et lite eiendomseventyr.

Borgenhaug har hatt med samarbeidspartnere helt siden starten, og dette er en av grunnene til at virksomheten har kunnet vokse såpass raskt. Et av hans første prosjekter var i hjembyen Tønsberg, hvor han bygget og solgte 13 boliger.

Les også: Soppen, Epleskrotten og Likkista

Even Bratsberg (42), Pangea Property Partners

Even Bratsberg var en lovende alpinist men måtte gi seg på grunn av skader. I stedet ble det jusstudiene etterfulgt av jobb i advokatfirmaet Thommessen, hvor han ble partner og bygget opp en bank- og finansavdeling i London. Etter seks år ble han hentet til eiendomsteamet i SEB Enskilda av Bård Bjølgerud.

I 2009 valgte imidlertid Bratsberg, Bjølgerud og Joachim Wingerei å bryte ut av SEB Enskilda. De tok med seg stort sett hele eiendomsteamet og etablerte konkurrenten Pangea Property Partners, hvor Bratsberg i dag er direktør og partner.

Pangea Property Partners var markedsledende i Norden målt etter transaksjonsverdi allerede i 2010. Så langt har selskapet vært rådgivere i flere av Nordens største eiendomstransaksjoner - deriblant Norgani, Vasakronan, Steen & Strøm og Kungsleden.

Stig Engelhart Klausen (35), BAHR

Gikk rett fra jusstudiene til fast jobb i advokatfirmaet BAHR. I BAHR jobber Engelhart Klausen primært med transaksjoner. Beløpsmessig ligger disse fra 10-20 millioner kroner og opp til flere milliarder.

Selv om Engelhart Klausen jobber med jus, ser han først og fremst på seg selv som en rådgiver. Jussen er premissleverandøren - jobben er å se på mulighetene som ligger innenfor denne rammen og finne gode løsninger.

Engelhart Klausen er ikke dedikert til eiendomsbransjen på heltid. Han er også involvert i fusjoner, oppkjøp og restruktureringer i andre bransjer.

Den unge advokaten er også en aktiv seiler. Det begynte med jolleseiling i 6-års alderen i Oslofjorden, men senere har det blitt større regattaer. I 2007 var han på vinnerlaget i klassen Racing 40 i Færderseilasen.

Les også: - God fart i eiendom

Christian Bjørn-Hansen (38), Haavind

Høyt oppe på listen til Practical Law over landets beste advokater som jobber med eiendomsjuss. Er partner i forretningsområdet fast eiendom og leder markedsgruppen for eiendomstransaksjoner i advokatfirmaet Haavind.

Bjørn-Hansen avsluttet jusstudiene ved Universitetet i Oslo i år 2000 og begynte deretter å jobbe i advokatfirmaet Torkildsen, Tennøe & Co. Han kom til Haavind i 2004.

På firmaets hjemmeside fremheves at han har særlig kompetanse innen finansiering, strukturering og selskapsrettslige problemstillinger knyttet til eiendomstransaksjoner.

Han har blant annet jobbet med næringseiendom for eiendomsutviklere og eiendomsselskaper, syndikering av eiendomsprosjekter og finansinstitusjoner, utvikling og salg av næringsprosjekter samt leieavtaler i næringsforhold. I tillegg har han arbeidet mye med alminnelig selskapsrett og kontraktsrett.

Svein Hov Skjelle (44), Norwegian Property

Tiltrådte stillingen som finans- og investeringsdirektør i Norwegian Property i januar 2010. Da uttalte administrerende direktør Olav Line i samme selskap at han var «svært tilfreds» med ansettelsen: «Med sin brede erfaring innen finans og økonomi, samt en god kjennskap till eiendomsbransjen, vil han være et positivt bidrag til selskapets videre drift og utvikling.»

Før dette var Skjelle finansdirektør i Entra Eiendom Han har også tidligere vært ansatt i Norwegian Property, da som økonomi og finansdirektør i perioden 2006-2009. I tillegg har han vært administrerende direktør i Telecomputing-konsernet og finansanalytiker i Mekantildata.

I nettverket Linked In får han blant annet følgende attest fra en tidligere kollega i Telecomputing: «Very skilled, earned your respect without beeing bossy».

Skjelle er utdannet siviløkonom fra Norges Handelshøyskole og autorisert finansanalytiker fra samme skole.

Les også: Miljøpress fra leietakerne

Børge S. Nygårdshaug (39), Torkildsen, Tennøe & Co

Var i 2010 høyt opp på Chambers & Partners rangering over Norges beste eiendomsadvokater. Nygårdshaug har bred erfaring fra næringseiendom, deriblant eiendomstransaksjoner og kjøp/salg av selskaper relatert til eiendom I tillegg har han jobbet mye med næringsleieforhold, strukturering av eiendomsporteføljer, eiendomsutvikling, entrepriserett og øvrige spørsmål relatert til fast eiendoms rettsforhold.

Nygårdshaug avsluttet jusstudiene i 1998. I studietiden var han trainee hos Advokatfirmaet Føyen & Co, hvor han senere ble ansvarlig advokat. I 2005 ble han partner i advokatfirmaet Torkildsen, Tennøe & Co.

På sin Facebook-profil har Nygårdshaug oppgitt følgende interesser: «Familiefar, fangstmann og advokat – i den rekkefølgen».

Her kan du lese mer om

Annonsørinnhold