Sparte 100.000 kroner på boliglånet ingen vil ha

Kun en brøkdel velger serielån når de kjøper bolig. Håvard Andersen (24) gikk imot strømmen – og sikrer seg 103.626 i sparte rentekroner.

DROPPER BYTURER: – Det handler jo bare om å prioritere, sier Håvard Andersen. 24-åringen valgte serielån til boligkjøpet, og må punge ut mer til banken i årene fremover enn hvis han hadde valgt et vanlig annuitetslån. Gulroten er 100.000 kroner i samlet besparelse.
 • Karl Wig
Publisert:

Deler broderlig. Lørdag 21. september åpnet Håvard Andersen og tvillingbroren dørene til sitt nye hjem. Brødrene valgte å kjøpe sammen, og gjelden til banken delte de også broderlig:

– Vi tok begge opp 1,4 millioner i boliglån hver, forteller Håvard til Dine Penger.

Betaler mindre. Men selv om de låner like mye og har den samme nedbetalingstiden på 25 år, kommer en av brødrene til å betale langt mindre tilbake til banken.

Forklaringen? Håvard valgte å låne pengene som serielån, mens broren valgte annuitetslån.

– Jeg leste litt om disse lånetypene, og fant ut at man kan spare mye penger med serielån. Jeg har også kapasitet til å betjene noe høyere terminbeløp i starten, sier Håvard, som for tiden er student.

Les også:Slik kan «billige» leiligheter robbe deg

Ulike lånetyper. Med annuitetslån er renter og avdrag satt sammen slik at du betaler like mye til banken hver eneste måned.

Med serielån betaler du mye i starten, og deretter gradvis mindre. Slik betaler du tilbake mer av det du skylder tidlig i låneforholdet.

Det gir lavere rentekostnader totalt, selv om løpetiden på lånet er identisk.

Tøffere i starten. Men det samme som gjør lånet attraktivt, har også en negativ side:

Du må betale mer de første årene, mens du er ung og sannsynligvis har langt dårligere økonomi enn når du blir eldre.

Les også:Slik kan ny boligskatt ramme deg

– Dropp kvelder på byen. Håvard har veid argumentene og er sikker på at han valgte rett:

– Jeg betaler 8500 kroner i måneden i renter og avdrag. Akkurat nå er det 1500 kroner mer enn hvis jeg hadde hatt annuitetslån. Det er ikke voldsomt mye, og det er motiverende å vite at beløpet blir gradvis mindre hver måned fremover, mener 24-åringen.

Han synes det er rart at ikke flere lar seg friste.

– Det er pussig. Trøkket i starten er høyere, men det handler jo bare om å prioritere. Dropper du to kvelder på byen hver måned, kan du få nok til å betjene et serielån, mener Håvard.

Han tror mange velger annuitetslån på autopilot fordi det er mest populært.

Les også:Nå kan det være smart å kjøpe småbruk

Brøkdel. Landets to største banker, DNB og Nordea, bekrefter begge at Håvards lånevalg er svært upopulært blant nordmenn.

– Nesten alle velger annuitetslån. Andelen som velger serielån er tilnærmet lik null, sier kommunikasjonsrådgiver i DNB Marit Giske til Dine Penger.

– DET ER JO BILLIGERE! Luksusfellen-programleder Silje Sandmæl skjønner ikke hvorfor serielån ikke er mer populært.

– Vi kjenner oss igjen i det. Vår erfaring er at rundt én av ti velger serielån til boligkjøpet, sier
Johannes Stenwig, assisterende informasjonsjef i Nordea.

Skjønner ikke. – Jeg skjønner ikke hvorfor ikke flere velger serielån! utbryter Silje Sandmæl.

Hun er forbrukerøkonom i DNB og programleder i Luksusfellen.

– Jeg tror annuitetslån er så populært fordi det er forutsigbart. Du betaler en fast sum i måneden, og det synes folk er greit, sier Sandmæl.

Les også:De beste rådene til høstens boligjakt

Velger enkelt. Forbrukerøkonomen tror også høye boligpriser, og dermed høy lånebelastning, gjør at mange kvier seg for å betale mer i startfasen.

Samtidig tror hun svært mange velger den enkleste løsningen, uten å sammenlikne grundig nok.

Klar oppfordring. – Det enkleste er ikke alltid det billigste. Annuitetslån er enkelere, men dyrere når betingelsene er like. Jeg råder alle til å sammenlikne sluttsummen for lånene slik at man ser besparelsene, oppfordrer Sandmæl.

Hun mener serielån er det klart beste valget dersom økonomien din tåler høyere terminbeløp i starten, og du kan takle en renteøkning på fem prosent slik bankene krever.

Slik kan du få samme effekt med annuitetslån

 • Selv om serielån og annuitetslån er bygd opp forskjellig, er det samme prinsipp som gjelder hvis du vil spare rentekroner: Du må betale tilbake pengene raskere.
 • Serielån er billigere over samme løpetid fordi du betaler høyere terminbeløp tidlig i låneforholdet. For disse pengene får ikke rentene like lang tid til å vokse seg store.
 • Dersom du er villig til å betale mer hver måned i hele låneperioden, kan annuitetslån gi deg sparte rentekroner på samme måte.
 • Da må du velge en kortere løpetid for annuitetslånet, for eksempel 20 år i stedet for 25 år. Lånebeløpet blir da fordelt over færre terminer, med et høyere terminbeløp i hver av dem.

Kilde:Serielån eller annuitetslån – hva bør du velge

Har du betalt ned ekstra på lånet, eller kuttet løpetid for å spare penger? Vår journalist vil gjerne ha kontakt med deg! Send oss en epost.Send oss en epost.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Valuta

Flere artikler

 1. Kan spare sekssifret beløp – likevel velger nordmenn dyre annuitetslån

 2. Forbrukerøkonom: Flere bør gjøre som dem: Jon og Christine  sparer 463.000 kroner på rask nedbetaling

 3. Finn billigste bank for deg: Så enkelt kan du spare 90.000 kroner på boliglånet

 4. Slik gifter du deg billigst og best i utlandet

 5. - Private lån bedre enn å stille som kausjonist