Børsuroen skremmer ikke fondskundene

- Den langsiktige aksjefondsparer bør forholde seg i ro, sier Bernt S. Zakariassen i VFF.

OPPSKRIFTEN. Direktør Bernt Zakariassen i VFF mener at den gamle oppskriften for aksjefondsparing fortsatt gjelder: Gå gradvis inn, utesteng støyen og sitt lenge, gå gradvis ut.

  • Ida Aamodt-Hansen
Publisert:

De siste ukene har vært preget av fallende oljepris og kraftig nedsalg på verdens børser - før det fredag plutselig snudde igjen til oppgang.

Ny statistikk fra Verdipapirfondenes forening (VFF) viser at norske personkunder nettosolgte aksjefond for 350 millioner kroner i september.

- Det er svært viktig at vi ikke lar handlingene våre bli påvirket av de kortsiktige psykologiske svingningene vi lett blir revet med i. Erfaringsmessig taper vi mye på å forsøke å «time» kjøp- og salgstidspunkt for aksjeplasseringer. Den langsiktige aksjefondsparer bør derfor forholde seg i ro, mener Zakariassen som er direktør i VFF.

Han understreker at det ikke er noen grunn til å bagatellisere usikkerheten som har oppstått, men sier likevel:

- For aksjefondssparere med lang sparehorisont, er turbulens og varierende usikkerhet i aksjemarkedet støy som bør stenges ute, sier han.

Les også

Hun troner på banktoppen

Realiserer gevinster

Martin Henrichsen, direktør for salg, distribusjon og marked i Odin Fond, er ikke bekymret for at personkundene selger seg ut av aksjefond.

Martin Henrichsen i Odin.

- Vår oppfatning er at nordmenn har lært. Det er ikke lenger sånn at man kjøper på topp og selger på bunn. Tvert i mot, så opplever vi at mange kunder har hatt en fantastisk reise i fondsmarkedet de siste årene og det er ikke unaturlig at enkelte velger å ta noen gevinster nå, mener Henrichsen.

Samtidig forteller Henrichsen at de har fått en del spørsmål fra kunder som er usikre på hva de skal gjøre når de ser at Oslo Børs faller 15 prosent på ganske kort tid.

- Vi tror imidlertid ikke at dette er starten på et børskrakk. Vi tror at dette er en korreksjon på mellom 10-15 prosent, sier Henrichsen.

- Vi har god tro på markedet fremover. Vi ser at flere velger å spare i våre kombinasjonsfond og også vi mener det kan være fornuftig å ha noe renter i en portefølje, sier Henrichsen.

Kjøper kombinasjonsfond

Også hos DNB opplever de økt etterspørsel etter kombinasjonsfond.

- I sum har institusjonelle- og privatkunder nettokjøpt for 134 millioner kroner i aksjefond denne måneden, viser estimerte tall per 16. oktober, ifølge senioranalytiker Thomas Lie i DNB.

- Derimot, hvis vi tar med tegningene i kombinasjonsfond som har aksjeeksponering har nettoflyten vært positiv med 291 millioner kroner. Kombinasjonsfond i DNB er særlig rettet mot rådgivning av privatkunder, og styrken i disse løsningene kommer jo til syne i tider som dette, sier han.

- Det er derfor positivt å observere at privatkunder ikke har valgt å kaste kortene i den turbulensen vi har sett de siste ukene, men faktisk har netto tegnet kombinasjonsfond for 157 millioner kroner, sier Lie.

Les også

Disse vil ha fritid fremfor penger

- Folk har tatt poenget

Hos Skagenfondene vil de ikke ut med konkrete tall for salget de siste to ukene, men på mer generelt grunnlag mener kommunikasjonsrådgiver Ole-Christian Tronstad at nordmenn har forstått mekanismene i fondsmarkedet.

- Vi så det første gang under finanskrisen i 2008 at det var en endring i salgsmønsteret. Det ser ut til at folk har tatt poenget med at når kursene faller så bør man kjøpe seg opp, sier Tronstad.

- Har man spareavtaler i fond, bør man benytte nedgangen til å kjøpe andeler, uten at jeg kan bekrefte at det har skjedd de siste ukene, sier han.

Bernt Zakariassen i VFF mener at den gamle oppskriften for aksjefondsparing fortsatt gjelder: Gå gradvis inn, utesteng støyen og sitt lenge, gå gradvis ut.

Les også:

Ingen skatter mer enn Lund i oljebransjenHun troner på banktoppenUten formuesskatt ville 28 milliardærer betalt 80 prosent mindre i skattHan tjente mest av sjeføkonomeneStor forskjell mellom topp og bunn blant meglerneDisse fikk mest av staten

Her kan du lese mer om

  1. Valuta
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Norske fondssparere er iskalde i børsuroen

  2. Nordmenn hamstret aksjer under børsfallet

  3. Unge øker sparingen i fond mest: Privatøkonom roper varsku

  4. Annonsørinnhold

  5. Tredoblet fondssparingen på ett år:
    – Pengene strømmer inn i fond

  6. – Dyre aksjefond ikke bedre enn billige