- Tror fortsatt på fall i markedet

Eric Bruce i Nordea Markets innrømmer at de tok litt vel hardt i, men tror fortsatt på boligprisfall i år. Det gjør også DNB Markets, Swedbank First Securities, og Eiendomsmeglerforetakenes forening.

VEL PESSIMISTISK: - Kanskje det var litt vel kraftig nedgang i vårt anslag. Januartallene trekker litt i den retning, sier sjefanalytiker Eric Bruce i Nordea Markets.

Håkon Mosvold Larsen
  • Thomas Solberg
  • Line Midtsjø
Publisert: Publisert:

- Kanskje det var litt vel kraftig nedgang i vårt anslag. Januartallene trekker litt i den retning, sier sjefanalytiker Eric Bruce i Nordea Markets.

Nordea Markets har vært blant de mest pessimistiske med tanke på videre prisutvikling.

Dermed ble Bruce positivt overrasket da Eiendomsmeglerforetakenes forening onsdag la frem boliprisstatistikken for januar. Den viste en boligprisøkning på 2,4 prosent fra desember.

Selv om dette er den laveste januarveksten siden 2009, var det bedre enn de fleste hadde ventet på forhånd.

Les også

Laveste januarvekst siden finanskrisen

Likevel venter både Nordea Markets, Swedbank First Securities, DNB Markets og Eiendomsmeglerforetakenes forening prisnedgang i 2014 som helhet.

- Endrer ikke syn

I Nordeas siste kvartalsvise makroøkonomiske rapport, som kom i starten av desember, skriver Bruce og analytiker Katrine Godding Boye at boligprisene skal kraftig ned over de neste to årene.

Ifølge rapporten vil boligprisene falle med syv prosent i 2014 år og åtte prosent i 2015. Ved utgangen av 2015 vil prisene ifølge Nordea Markets være 15-20 prosent lavere enn i dag.

Les også

Nordea Markets: Halverer vekstanslag for norsk økonomi

- Men jeg tror ikke vi endrer syn. Jeg tror fortsatt på fall i markedet. Vi har også et syn på at norsk økonomi vil få litt lavere vekst, arbeidsledigheten vil øke litt, reallønnsveksten vil bli lav, og det peker mot prisnedgang, sier Bruce.

- Flat prisutvikling

Selv om januar-tallene viser en noe mer positiv tendens enn det EFF hadde ventet, understreker administrerende direktør Christian Vammervold Dreyer at det kun er snakk om noen få tiendeler bedre.

Dermed har eiendomsmeglernes forening heller ikke justert prognosen for 2014. De meldte 6. januar at de ventet en nedgang på mellom 1 til 3 prosent for året sett under ett.

- Vi holder på våre prognoser for året. Vi venter med andre ord flat prisutvikling for 2014, sier han.

Les også

Laveste januarvekst siden finanskrisen

På onsdagens presentasjonspådde EFF at boligprisene vil ende ned 1,5 prosent for 2014, gitt at utviklingen fra januar fortsetter.

Dreyer mener det kan ta tid før den nedadgående veksttakten som startet i mai snur.

- Det vil overraske oss om vi ser et skifte i denne tendensen før sent ut i 2014, sa han under presentasjonen onsdag.

- Vil falle videre

- Vi tror at boligprisene ikke skal begynne å vokse igjen med det første. Tvert imot tror vi boligprisene vil ha en avtakende tendens i de neste tre årene. Vi tror at boligprisene i 2016 kommer til å være nesten 8 prosent lavere enn i 2013, sier Kjersti Haugland i DNB Markets til VGTV (se VGTV-innslag i bunnen av saken).

DNB Markets spådde et sesongjustert fall på 0,8 prosent for januar.

Les også

- Viser at boligmarkedet ikke er i fritt fall

Men Haugland og DNB Markets tror altså fortsatt på prisfall i år. Grunnen er at forventer en tregere norsk økonomi fremover.

- Vi tror vi vil ha en veksttakt i økonomien som vil være svakere enn det som er normalt for Norge, og at arbeidsledigheten vil komme til å øke noe. Så fra dagens drøye 90.000 arbeidsledige kommer vi til å komme opp i nesten 120.000 i 2016

DNB Markets tror dette vil ha en negativ effekt på boligmarkedet.

- Og ikke minst mener vi utlånsrenten vil komme noe opp i løpet av dette året, sier hun.

- Argumentet er svekket

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen og Swedbank First Securities har også vært blant de mer pessimistiske.

I desember sa han til E24 at prisfallet i høst «kan være startpunktet på en langvarig nedgang i boligprisene». Men han la til at «det er langt fra sikkert».

Les også

Harald M. Andreassen: Kan være starten på en langvarig nedgang i prisene

Han står fortsatt ved den uttalelsen.

- Det står jeg ved lag. Selvfølgelig kan dette være starten på en langvarig nedgang i boligprisene, men nedgangen er bremset. Argumentet for en langvarig nedgang har blitt svekket, gjennom at vi ser tegn til stabilisering nå, sier Swedbank-økonomen.

- Så du tror fortsatt at prisene vil ende ned i 2014?

- Ja, men jeg er mye mindre sikker enn jeg var for tre måneder siden, sier han.

- Antall boliger til salgs har ikke akselerert. På nye boliger er kostnandene på vei ned, og det vil redusere verdien av brukte boliger. Det taler for prisnedgang, men ikke nødvendigvis i 2014. Boligmarkedet er tregt, det kan ta mange år før du får en tilpassing av prisene, sier han.

Les også:

Finanstilsynets direktør frykter videre prisras på boligerDNB Markets ser mørkere på boligpriseneTror på boligprisvekst i januarLaveste januarvekst siden finanskrisenBoligtallene for 2013

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Eiendom

Flere artikler

  1. Laveste januarvekst siden finanskrisen

  2. - Viser at boligmarkedet ikke er i fritt fall

  3. - Boligmarkedet har snudd

  4. Annonsørinnhold

  5. Sterk boligprisøkning i mars

  6. Svak vekst i boligprisene