Storbankene innrømmer smutthull: Kan gamble på nett med barne-bankkort

Barn kan spille for titusener hver uke på utenlandske spillselskaper før de blir stoppet. Bankene trodde barnekortene var trygge.

FRITT FREM: Bankkortene for barn skulle være trygge, men slik er det ikke. Flere kort åpner for muligheten til å gamble på nettet.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Publisert:,

Norske banker reklamerer med at ungdomskortene deres er sperret for pengespill på nett. Nylig skrev VG/Dine Penger at barn helt ned i syv år får bankkort hos bankene.

Les mer:Gir bankkort til barn

Nå viser det seg 12-åringer kan sette inn penger på utenlandske spillselskap med kortene sine. Bankene innrømmer at de ikke har kontroll.

Nordeas ungdomskort kan brukes på nett for 13-åringer.

Blir bekreftet. – Jeg bekrefter at det går an å sette inn penger på utenlandske spillselskaper med Nordea Visa Electron. Vi vil se nærmere på dette, sier Thomas Sevang, informasjonssjef i Nordea til VG.

Handelsbanken med kort fra 12-18 år, reklamerer tydelig med at deres kort er sperret for pengespill. Etter at VG tar kontakt legger banken seg flat.

– Vi har en utfordring ved at selskapene registrer seg som noe annet enn det de er for å nå norske kunder, sier Sigbjørn Hoff, produktsjef for kort i Handelsbanken.

– Siden spillselskapene bruker betalingsformidlere og omgår norsk lov, er det umulig for oss å stoppe det, sier Silje Arntsberg, kommunikasjonsrådgiver i Danske Bank.

Etter at VG kontaktet DnB med dokumentasjon på at bankens kort fungerer hos utenlandske spillselskap, gjennomførte storbanken en omfattende test av sine ungdomskort.

– Nå har vi fått resultatene av testene. Det er riktig at barn over 15 år har kunnet bruke kortet vårt til pengespill. Vi jobber nå med å stenge igjen, sier informasjonssjef Aud-Helen Rasmussen i DnB.

Hun sier banken jevnlig sperrer en rekke direkteoverføringer til utenlandske spillselskap.

– Vi sperrer løpende brukersteder som vårt overvåkingssystem for korttransaksjoner fanger opp, men det viser seg at det finnes huller hvor spillselskapene bruker nettportaler som for eksempel PayPal for å kunne tilby sine spilltjenester i Norge.

Dette byr på et problem, forteller Rasmussen:

– Det er vanskelig å utestenge de unge fra et nettsted som PayPal da det vil sperre for mange lovlige og mye brukte nettbutikker.

Barn har kunnet satse mellom 10-15.000 kroner hver fjerde dag på poker, kasino og odds på utenlandske spillselskap, dersom de merker av for at de er 18 år.

I 2010 innførte Stortinget et forbud for norske banker å godta direkteoverføringer til utenlandske spillselskap.

Les også:Unngå sjokkregning på mobilen i ferien

Endret raskt. Da forbudet kom, etablerte spillselskapene nye løsninger som enkelt omgår loven.

Flere med ansvar: Informasjonssjef i DNB, Aud-Helen Rasmussen forteller at DNB forsøker å stenge de betalingsveiene de kommer over. Men hun peker også på at ansvaret ligger flere steder: - Spillselskapene har et ansvar for å ikke slippe inn umyndige, noe de kan gjøre ved kontroller. Lotteritilsynet har også et ansvar for å føre kontroll med at regelverket for spill i Norge blir overholdt av spillaktørene. Og foreldre har et ansvar for å følge med på hva de unge foretar seg på nettet.

Foto: Stig B. Fiksdal

– Overføringen flyr innom en tredjepart som ikke driver med gambling. Betalingene blir registrert som vanlig netthandel hos banken. Derfor har det vært mulig å bruke ungdomskortene, forklarer Rasmussen i DnB.

Utenlandske selskap. Direktør Atle Hamar i Lotteri- og stiftelsestilsynet kjenner til problematikken.

– Vi er kjent med dette, men har utfordringer med å kontrollere det siden selskapene opererer i utlandet, sier Hamar til VG.

Ifølge Hamar bruker nordmenn om lag 5 milliarder kroner på utenlandske spillselskap årlig. Et sted mellom 50-100.000 nordmenn lider av spilleavhengighet.

Adm. direktør i spillselskapet Come On, Hans Martin Nakkim, innrømmer at selskapene har ansvar overfor barna som registrerer seg.

– Våre myndigheter på Malta pålegger oss at spillerne skal være over 18 år, sier Nakkim.

Han forteller at de fleste selskaper tar stikkprøver på alder ved innskudd, og alltid ved uttak.

– Vi må fortsette å kontrollere alder, sier Nakkim.

Les også:Mobilutgifter er ikke med i barnebidraget

Mellommenn. Rasmussen i DnB kan ikke love at det nå vil bli umulig for barn å bruke kortene sine til pengespill.

– Dersom selskapene endrer leverandører, vil det være mulig for barn å spille, helt til vi stenger på nytt, sier Rasmussen.

Hun mener Nakkim og spillbransjen seiler under falskt flagg, slik at det ser ut som at pengene ikke går til pengespill.

– Det er riktig at vi bruker tredjepartsløsninger, men det er for at det skal være mulig for nordmenn over 18 år å spille, sier Nakkim.

DETTE TILBYR BANKENE:

Danske Bank

Tilbyr Visa Electron for barn mellom 13 og 17 år. Kan benyttes til netthandel for barn over 15 år.

– Siden spillselskapene bruker betalingsformidlere og omgår norsk lov, er det umulig for oss å stoppe det, sier Silje Arntsberg, kommunikasjonsrådgiver i Danske Bank.

Etter hva VG erfarer fungerer alle barnekort med kortnummer og sikkerhetskode på utenlandske spilleselskap som bruker såkalte tredjepartsløsninger. Ikke alle banker tilbyr slike kort.

Forbrukerrådet oppfordrer til å sjekke hver enkelt bank om hvilke kort de tilbyr, og om de kan brukes på pengespill.

Nordea

– Vi bruker Visa Electron for barn mellom 13-18 år. Barna kan bruke det på netthandel fra 13 år og oppover, men det er mye mer begrenset enn et vanlig Visa-kort, opplyser Jørgen Lønnquist, kommunikasjonsrådgiver i Nordea.

Thomas Sevang i Nordea.

Informasjonssjef Thomas Sevang i Nordea opplyser om at kortet fungerer på utenlandske spillselskap.»

Kortet kan brukes av 13-åringer på utenlandske spillselskap.

DNB

Etter VG la frem dokumentasjon, testet banken ungdomskortet «Intro», og bekrefter muligheten for at barn over 15 år kan sette inn penger på utenlandske spillselskap.

Handelsbanken

Automatisk beløpsgrense på 7000 kroner (under 13 år) og 15 000 kroner (13-17 år) per 4 dager. Visa Electron tilbys til barn fra 12 år.

Kortet kan brukes på pengespill fra 12 år, til tross for markedsføring som hevder det motsatte.

– Uansvarlige selskaper

Statssekretær Mina Gerhardsen (bildet) i Kulturdepartementet synes det er svært uheldig at barn og unge har mulighet til å delta i utenlandske pengespill på nett.

– Utenlandske spillselskap har stor kreativitet i forhold til å omgå norsk lov. Det er en utfordring, men vi ser at bankenes forbud mot direkteoverføringer hindrer en del nye spillere. Dessverre greier vi ikke hindre alt, sier Gerhardsen til VG/Dine Penger.

Hun mener både bankene og foreldre har ansvar for at barn ikke gambler bort pengene sine.

- Dette er uansvarlige selskaper, og derfor er vi opptatt av å ha en ansvarlig spillpolitikk som forsøker å stenge disse ute fra det norske markedet, sier Gerhardsen.

Nedbetalingskort i kiosk er smutthull

Nettbetalingskort i kiosk var en av løsningene til utenlandske spillselskaper for å omgå forbudet norske banker fikk i 2010.

Disse selges uten aldersgrense på 7-eleven og Narvesen-butikker over hele landet, og kan enkelt brukes til pengespill på nett.

Er det problematisk at dere selger nettbetalingskort uten aldersgrense, som kan brukes på utenlandske spillselskap?

- Vi følger de lover og regler som norske myndigheter setter, sier kategorisjef Terje Noreng i Reitangruppen, som eier 7-eleven og Narvesen.

Noreng er likevel ikke fremmed for at det kan bli aktuelt å innføre aldersgrense på disse kortene.

- Hvis det viser seg at det er en større utfordring, vil vi eventuelt vurdere om vi skal innføre egne retningslinjer, sier Noreng til VG.

Her kan du lese mer om