- Tror det blir færre boligkonflikter

Norges Takseringsforbund tror antall konflikter etter eiendomshandel vil reduseres betydelig i årene fremover.

Salgsrapport. I dag ender omtrent en av fire bolighandler i konflikt. Ottar M. Skare, president i Norges Takseringsforbund, tror antallet vil avta de neste årene.

  • Ida Aamodt-Hansen
Publisert:

Fra nyttår må alle som selger bolig gjennom megler ha boligsalgsrapport. Disse rapportene skal gi grundigere informasjon enn en vanlig takst.

Dine Penger har gjentatte ganger tidligere skrevet om de mange konfliktene som oppstår etter boligkjøp her i landet. I dag er det omtrent én av fire bolighandler som ender i konflikt.

Med den nye boligsalgsrapporten skal det rettes særlig oppmerksomhet mot forhold som tradisjonelt skaper mange konflikter i ettertid, ifølge Takseringsforbundet.

Les også:Skal du på visning? Dette må du huske å sjekke

– Dette blir den største reformen i norsk eiendomshandel på mange tiår, sier Ottar M. Skare, president i Norges TakseringsForbund (NTF) i en pressemelding.

Se på loftet. Loftet er et av stedene du skal ta en titt på visning. Sjekk om treverket i bjelkene er «rene», eller om de bærer preg av fuktskader med vannringer el. Se særlig i hjørnene. Er det skader: Hør med selger og takstmann om hvorfor og om det er gjort utbedringer.

Foto: Carsten Pihl

Han peker på at takstmannens rolle nå blir mer sentral i bolighandelen. I dag er det mest utbredt med enkle verdi- og lånetakster i store deler av landet.

Les også:- Burde advare flere mot å gå til retten

Les også:- Fant så store feil at vi ikke tør å selge det gamle huset

Faste sjekkpunkter. Den nye rapporten baserer seg på den nye norske standarden NS3600, som blant annet har standardiserte kontrollpunkter.

- Nøkkelordet her er en systematisk og standardisert gjennomgang av boligen. Takstmannen velger ikke sjekkpunkter selv lenger, sier Are Andenæs Huser, administrerende direktør i NTF til Dagens Næringsliv.

Vedtatt i 2012. Vedtaket om å innføre obligatorisk boligsalgsrapport, kom allerede i 2012.

Årsaken til at det ikke skjer før i 2015, er at det ikke var nok takstmenn med tilstrekkelig kompetanse til å levere kvalitetsrapporter over hele landet.

Etterutdanning. Nå forteller takseringsforbundet at 650 av over 850 kvalifiserte boligtakstmenn har vært gjennom et etterutdanningsopplegg for å lære om den nye standarden og boligsalgsrapporten.

– Det neste halvåret vil vi jobbe med praktiske forberedelser og kunnskapstilpasning. Takstmannens rolle blir nå enda mer sentral. Våre vurderinger får økt verdi for partene i handelen, så utviklingsarbeidet som nå skjer er vårt aller største prosjekt, sier Skare.

Les også: Dette krangler vi om etter boligkjøpet

Les også:Kjøpte tre år gammelt hus - måtte utbedre for 700.000

Her kan du lese mer om

  1. Eiendom

Flere artikler

  1. Snart blir det dyrere å selge boligen

  2. Forbrukerrådet: – Sjansespill å kjøpe bolig uten tilstandsrapport

  3. I Norge er det helt vanlig, i Danmark er det forbudt

  4. Annonsørinnhold

  5. Forbrukerrådet jubler over ny boligsalgsstandard

  6. – Useriøst og uakseptabelt