Stor oversikt: Se hvilket kredittkort som passer til ditt forbruk: Dette kredittkortet bør du velge

Ferien er høysesong for bruk av kredittkort. Sjekk hvilket kort som passer best for deg.

TEST: Skandiabanken kommer på nytt på førsteplass i Dine Pengers kåring over de beste kredittkortene. Er du en "disiplinert" bruker, må du finne kortet som passer best for din bruk. Illustrasjon: Dine Penger
Publisert:

Kredittkort er ikke farlig, så lenge du bruker det på riktig måte. Faktisk gir kredittkort deg både økonomisk frihet og bedre rettigheter. Men husk å betale i tide!

Dine Penger har sett på 29 kredittkort og vurdert hvilket kort som lønner seg for din bruk enten du er en som alltid betaler i tide, eller om du benytter deg av kreditten over tid.

Les også:Derfor bør du bruke kredittkort

Penger tilbake. Flere av kredittkortene som er med i denne testen, gir deg penger tilbake når du handler (cashback) i bestemte butikker. Kredittkortet 365 Privat gir deg 3,65 prosent tilbake ved kjøp i bestemte sko- og klesbutikker samt bensinstasjoner over hele verden.

I tillegg får du rabatter på en rekke butikker, hoteller, restauranter, leiebil og andre fornøyelsestilbud.

Med Santanders gebyrfri visa og re:member, kan du få rabatter på kjøp i over 200 nettbutikker.

Unngå høye årsavgifter. Dine Pengers kredittkorttest viser at du ikke trenger å kjøpe et kredittkort som tar flere hundrelapper i årsgebyr. Du får gode kredittkort med gunstige rabattordninger som ikke koster deg noe.

Les også:Nå skal du få bedre informasjon om kredittkortregningen

Bruk kortene, eller avslutt avtalen. Du bør bruke kredittkortene for det de er verdt. Bruker du det ikke, kan du hos enkelte utstedere oppleve å få et administrasjonsgebyr for inaktivt kort på 149 kroner. Gevinsten får du ved bruk og ved at du betaler hele beløpet i tide.

De fleste tilbyderne tar også gebyr for å få tilsendt papirfaktura. Husk derfor å registerere deg for å få efaktura.

Les også:Her er de beste dingsene å bruke feriepengene på

Dine Penger har valgt å dele kåringen av beste kredittkort inn i to kategorier:

Skandiabankens kredittkort er best i test for kredittbrukeren. Faksimile: Skandiabanken.no

1. Kredittbrukeren: Kjennetegnes av at han stadig benytter seg av muligheten til å utsette betalingen av større eller mindre beløp på kredittkortregningen. Kredtittbrukeren bør være mest opptatt av lavest mulig effektiv rente. Får du andre fordeler i tillegg, er det en bonus.

Skandiabanken tar topplasseringen med testens laveste effektive rente på 14,96 prosent. Du får inntil 50 dagers betalingsfrist og en kredittramme på 100.000 kroner. Du betaler ikke for å ta ut penger i minibanken, men du må ut med 50 kroner i årsgebyr.

Johnny Anderson, leder for marked og kommunikasjon i Skandiabanken

Nytt av året er at reise- og avbestillingsforsikring er inkludert dersom du betaler minst halvparten av reisen med kortet.

- Det er jo fantastisk, sier Johnny Anderson, markeds- og kommunikasjonsleder i Skandiabanken da vi forteller at de igjen topper Dine Pengers kredittkorttest.

- Skandiabanken har alltid tilbudt en lav rente på kredittkort. For oss handler det om en «fair deal»-tankegang der vi har en åpen prispolitikk med lav årsavgift, lav rente og gebyrfri bruk av kort i Norge og utlandet, sier han.

Ifølge Anderson har antall aktive kort økt med 12 prosent hos Skandiabanken det siste året.

- Vi ser at kredittkortet vårt er blitt mer populært i bruk både på antall transaksjoner og kredittkjøp, men også at våre kunder generelt er flinke til å nedbetale kreditten når renten begynner å løpe. I nettbanken har kundene også mulighet til å velge å fast betale ned hele utestående beløp ved forfall, noe mange benytter seg av, sier han.

Andre gode kort for kredittbrukeren er: Santander Red, GE Mastercard Gold og Gjensidiges mastercard.

Dårligere betingelser. Landkreditt banks kredittkort har tidligere år fått pallplassering for kredittbrukeren. I år har de imidlertid endret sitt kredittkort.

Det nye kortet har effektiv rente på hele 29,13 prosent, noe som plasserer kortet langt ned på listen. Det nye kortet gir deg rabatt på bensin og har reiseforsikring inkludert.

365Direkte er blant de beste kortene for deg som betaler regningen ved forfall. Faksimile: 365Direkte.no

1. Den disiplinerte brukeren: Betaler alltid regningen ved forfall og trenger derfor ikke bekymre seg over høye renter. Det viktigste for denne brukeren vil være et gebyrfritt kort med gode fordeler og rabatter.

Det er vanskeligere å rangere disse kortene ettersom det varierer hvilke fordeler som er viktig for den enkelte bruker. Er det rabatt på sportsutstyr som er viktig for deg, så vil ikke nødvendigvis 365Privat være det beste kredittkortet for deg ettersom de hovedsaklig har rabatter i kles- og skobutikker.

Før du bestiller ett eller flere kredittkort, bør du derfor tenke nøye over hvilke rabatter du kommer til å bruke.

Vi har imidlertid plukket ut fem vinnere som alle tilbyr gode rabatter og fordeler ved bruk, i tillegg til at de er gratis å skaffe seg.

Vinnerne er:

  • 365 Privat, som har hevdet seg i toppen i flere år. Kortet gir deg 3,65 prosent i "cashback" i sko- og klesbutikker og bensinstasjoner over hele verden. Du får 10 prosent rabatt hos Rica Hotels, Avis/Hertz og reiseforsikring og 81 øre rabatt per liter drivstoff på alle Esso-stasjoner i Norge.
  • Ikano Visa: 1 prosent rabatt på alt du kjøper på alle bensinstasjoner og i dagligvarebutikker tilknyttet Visa (2% hos Shell). I tillegg får du hver måned rabatt hos brukerstedene tilknyttet en bestemt bransje (alt fra mat til musikk, hus og hjem og hotellovernatting og så videre).
  • Two Cards: Bonusordning i en valgt bransje: Du kan velge 4 prosent i avslag på flyreiser og hos bensinstasjoner. Eller du kan velge å få 3 prosent i rabatt i elektronikkbutikker, i sko- og klesbutikker eller sportsbutikker.
  • Santander Flexi Visa. 4 prosent bonus innenfor en av kategoriene: Klær og sko, sportsutstyr, bensin, flyreiser eller elektronikk.
  • Eika Gold: Gir en rekke rabatter hos samarbeidspartnere og fire prosent bonus på varekjøp innen valgt bransje.

Les også:Vi havner stadig oftere i betalingstrøbbel

Bruk to kredittkort. Flere av kredittkortene utfyller hverandre. Du kan dermed velge to kredittkort som gir deg gunstige rabatter på varer og tjenester som du bruker mye.

Det kan være ett kredittkort som gir deg drivstoffrabatt, og et annet som gir deg billigere hotellovernattinger.

Bruk av kredittkort egner seg spesielt godt ved bruk i utlandet, og ved betaling av større kjøp. En bestemmelse i finansavtaleloven (paragraf 54 bokstav b) gir deg nemlig bedre rettigheter ved bruk av kredittkort.

Du kan klage rett til kortselskapet dersom varen eller tjenesten du har kjøpt, har feil eller mangler, når du ikke får gjennomslag ved å klage til selgeren.

Under ser du hvilke fordeler de ulike kredittkortene gir:

Skandiabanken Kredittkort: 10 prosent tilbakebetalt fra kjøp hos utvalgte restauranter, hotell, Sixt leiebil og nettbutikker.

Santander Red. 20 prosent i rabatt i nettbutikken baresko.no, 10 prosent i avslag ved bestilling av hotellovernatting hos Clarion Collection eller hos Comfort Hotell-kjeden. Administrasjonsgebyr på 149 kroner om kortet ikke har vært i bruk de siste 12 månedene.

Santander Gebyrfri Visa. Rabattordninger på reiser, overnatting, sko og bøker. Kick back – du får penger tilbake hver gang du handler varer på nett, hvor 200 nettbutikker er tilknyttet.

Santander Flexi Visa. 4 prosent bonus innenfor en av kategoriene: Klær og sko, sportsutstyr, bensin, flyreiser eller elektronikk. Maks bonusbetaling er 200 kroner per måned / 2.000 kroner per år. 149 kroner i gebyr ved inaktivt kort i 12 måneder.

GE Mastercard Gold. Gratis prisgaranti: Om du kjøper en vare i Norge med kortet og finner varen rimeligere i løpet av 100 dager, får du differansen tilbakebetalt. Utbetalingen begrenser seg til 25.000 kroner i en tolvmånedersperiode. Per enkelt vare er minimums-differansen 250 kroner og maksimum 5.000 kroner. 10 prosent rabatt på utvalgte restauranter, nettbutikker, hotell og leiebil.

GE Mastercard. 10 prosent tilbake hos utvalgte partnere.

365 Privat. Gratis strømforsikring og rabatt på strømavtale. 3,65 prosent cashback i sko- og klesbutikker og bensinstasjoner over hele verden. 10 prosent rabatt hos Rica Hotels, Avis/Hertz og reiseforsikring. 81 øre rabatt per liter drivstoff på alle Esso-stasjoner i Norge.

Ikano Visa. Du får 1 prosent rabatt på alt du kjøper på alle bensinstasjoner og i dagligvarebutikker tilknyttet Visa (2% hos Shell). I tillegg får du hver måned rabatt hos brukerstedene tilknyttet en bestemt bransje (alt fra mat til musikk, hus og hjem og hotellovernatting og så videre).

Two Cards. ID-tyveriforsikring inkludert. Bonusordning i en valgt bransje. Du kan velge 4 prosent i avslag på flyreiser og hos bensinstasjoner. Eller du kan velge å få 3 prosent i rabatt i elektronikkbutikker, i sko- og klesbutikker eller sportsbutikker. Adminstrasjonsgebyr inaktivt kort siste tolv måneder: 149 kroner.

Eika Gold. Gir en rekke rabatter hos samarbeidspartnere og fire prosent bonus på varekjøp innen valgt bransje. Administrasjonsgebyr på 149 kroner kommer om du ikke har brukt kortet de siste tolv månedene.

Trumf Visa. 2 prosent trumfbonus i alle dagligvarebutikker tilknyttet Trumf (Kiwi, Spar, Meny, Joker, Ultra, Jacobs, Centra og ved kjøp i nettvarehuset flust.no) 1 prosent bonus på alle andre kjøp i hele verden.

Cresco Car Premium. 3 prosent rabatt på drivstoff og 1 prosent i rabatt uansett hvor du handler.

Shell Mastercard. (Ikano Bank) 40 øre/liter bonus på bensin og diesel hos Shell og 1 prosent bonus på alt du handler i hele verden.

Re:member. Rabatter i over 200 nettbutikker og restauranter.

Bank Norwegian VISA. Kortet gir deg ekstra CashPoints som du kan bruke på flybilletter hos Norwegian. Du får inntil 20 prosent Cashpoint-opptjening ved å bruke kortet hos Norwegian og 1 prosent Cashpoint-opptjening på alle varekjøp. Gebyrfrie uttak i utlandet.

NAF Xtra. 30 øre/liter i rabatt hos Statoil. 3 eller 5 prosent rabatt hos en rekke samarbeidspartnere innen reise og drivstoff.

Pangea Ecocard. Pangea betaler 1 prosent av det du bruker, inn til Pangeas miljøfond. Du får rabatter hos en rekke samarbeidspartnere ved bruk av kortet.

Coop-medlem Mastercard. Medlemsbonus hos alle Coopbutikker på én prosent i tillegg til kjøpsutbytte og én prosent bonus på handel alle andre steder.

Gjensidige Mastercard. Rabatter på kjøp hos samarbeidspartnere. Årspris kroner 100 for basiskunder / effektiv rente for basiskunder: 21,34 prosent.

yA Kredittkort. Gratis gjeldsulykkesforsikring og avbestillingsforsikring. Rabatter hos samarbeidspartnere.

Storebrand Mastercard Fordel. Har du tjenestepensjon eller andre kontoer i Storebrand kan du få fordelskortet.

Sparebank 1 Gold. Velg om du vil ha Mastercard eller Visa.

Vip Credit Card. 10-50 prosent rabatt hos en rekke samarbeidspartnere innen uteliv, resturanter, mote, sport og fritid osv. Hovedsaklig i Oslo og Fredrikstad.

Statoil Mastercard. Minimum 30 øre rabatt på drivstoff hos Statoil, 1-2-3-automater og Best Stasjoner. Fyller du 500 liter drivstoff i løpet av et år, får du 1 prosent på varekjøp utenfor Statoil. Gratis statoilkopp om du fyller mer enn 1000 liter på ett år.

Landkreditt Bank Mastercard. 40 øre/liter i rabatt på drivstoff hos Statoil.

DNB Mastercard. Fordelsrabatter hos en rekke samarbeidspartnere.

Nordea Privat Mastercard. Betingelsene gjelder for de som er "fordel pluss-kunder". Gir rabatter på enkelte hoteller, restauranter, opplevelser og bilutleie.

Eurocard Gold og Diners Club. Rabatter hos en rekke samarbeidspartnere i Norge og i utlandet.

Følg Dine Penger på Facebook!

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om