Nye avvikstall: Så mye underprises Oslo-boligene

Påstander om at «alt» selges langt over prisantydning blir stadig mindre riktig, ifølge Eiendom Norge. Nå ser de et «mer normalt nivå».

MINDRE PRISAVVIK: Oslo-boliger selges nå 8,5 prosent over prisantydningene i snitt – en sterk nedgang fra tidlig høst, ifølge ferske tall.
Publisert:

Fredag la meglerforeningen frem nye tall som viser at salgsprisene på boligene i hovedstaden nå er 8,5 prosent høyere enn prisantydningene i snitt.

Det er en klar nedgang, ifølge statistikken: Til sammenlikning ble snittboligen i august solgt hele 15 prosent over prisantydning.

Avvikene mellom prisantydninger og salgspriser er ikke noe bransjen har hatt til vane for å offentliggjøre, men denne høsten har Oslo-meglere vært under hardt press etter avsløringer om utstrakt underprising av boliger.

– Ikke i mål

Meglertopper liker utviklingen.

– Det er tilfredsstillende å se at de grepene vi tok tidligere i høst er effektive, sier direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund.

– Det er positivt at snittavvikene i Oslo nå nærmer seg et mer normalt nivå, sier Eiendom Norge-direktør Christian Dreyer.

Les også

Toromsleilighet i Ullevål Hageby solgt for 7,55 millioner

– Dette er et resultat av at bransjen har gjennomført effektfulle tiltak for å bedre presisjonsnivået i prisingen, samt at presset i boligmarkedet vanligvis demper seg noe i november måned, fortsetter han.

– Boligene selges like fullt 8,5 prosent dyrere enn prisantydningene tilsier. Er det godt nok?

– Vi føler ikke at vi er i mål med endringen vi har satt igang. Her gjør vi flere tiltak som vil gi langsiktig effekt. Hadde Oslo-markedet nå vært mer balansert, ville vi også sett vesentlig lavere avvik enn 8,5 prosent. Og det tror jeg vi vil se fremover.

Tatt i lokkepris-kontroll

I oktober ble 10 store meglerkjeder tatt for lokkeprising av Forbrukerombudet. Da var meglerbransjen for lengst kjent med problematikken.

Tidligere denne høsten ble det holdt oppvaskmøte hvor sjefene for meglerkontorene fikk klar beskjed om å skjerpe sine rutiner.

LIKER UTVIKLINGEN: Men direktør Christian Dreyer i Eiendom Norge føler ikke at meglerbransjen er helt i mål med tiltakene som skal gi riktigere prising av Oslo-boliger enda.

Dagens offentliggjøring er den andre på like mange måneder. Forrige måneds tall viste et snittavvik på 10 prosent.

Eiendom Norge-sjef Christian Dreyer sier de har satset stort på tiltak som gir riktigere prising av Oslo-boliger.

Han viser til styrking av meglernes interne kontrollrutiner, og at flere og flere meglerkjeder nå tar i bruk e-takst. Det er et nytt verktøy meglerne bruker til å finne rett boligverdi.

Les også

Boligutvalgets forslag vekker reaksjoner: – Veldig spesielt

Spår mindre avvik fremover

NEF-direktør Geving sier han forventer at prisingen blir «enda mer presis» i månedene som kommer.

– Vi har en god praksis i resten av landet, og gir høy prioritet til arbeidet med å etablere en tilsvarende praksis i Oslo. Forbrukerne skal kunne stole på opplysningene som gis i bolighandelen, sier han.

I september gjorde E24 en sjekk av 125 boliger ute for salg, og fant at 90 av dem var priset under salgsprisene måneden før. I én bydel utgjorde avviket nær en halv millioner kroner i prisforskjell på en bolig på seksti kvadratmeter.

Publisert:

Her kan du lese mer om