Kraftig fall i unges boligsparing: – Håper de ikke har gitt opp boligdrømmen

De siste årene har åtte av ti unge spart i BSU. Nå har andelen falt til seks av ti.

BOLIGDRØMMEN KNUST? Andelen unge som putter penger i BSU-sparing er i alle fall kraftig tilbake, viser ny undersøkelse.
Publisert: Publisert:

Det viser en ny kartlegging som TNS har utført for Nordea. I undersøkelsen svarer 60 prosent av unge mellom 18 og 29 år at de sparte i BSU i fjor.

I de foregående årene har andelen unge som setter penger inn i den gunstige ordningen ligget på et langt høyere nivå:

Da den samme undersøkelse ble gjort i fjor, svarte 83 prosent at de sparte i BSU i 2014. Året før der igjen svarte 84 prosent det samme.

– Håper ikke de har gitt opp

Fallet kommer helt uventet på forbrukerøkonom Elin Reitan.

– Det er både bekymringsverdig og overraskende, sier hun til E24.

Forbrukerøkonomen synes utviklingen er vanskelig å forklare: Fallet fremstår som et paradoks, i lys av inngangsbilletten til boligmarkedet aldri har vært mer dyrekjøpt.

– Jeg håper ikke de unge har gitt opp boligdrømmen, grunnet høye boligpriser og strenge krav til egenkapital. For selv om det er lett å bli motløs, hjelper det enda mindre å gi opp sparingen, sier hun.

Saken fortsetter.

BEKYMRET: Å spare tidlig i BSU har bare blitt viktigere, sier forbrukerøkonom Elin Reitan.

Kreves mer

Den bratte boligprisveksten – åtte prosent på landsbasis det siste året, og over 15 prosent i hovedstaden – har gjort det vanskeligere å skrape sammen nok penger til boligdebuten.

Særlig når det er de minste leilighetene som har opplevd det kraftigste prispresset.

Som hovedregel kan du kun låne 85 prosent av kjøpesummen av banken, og må hoste opp resten av pengene selv.

Når boligen koster to millioner, betyr det at du trenger 300.000 kroner (15 prosent). Men stiger prisen til tre millioner, trenger du 450.000.

– De høye boligprisene har gjort det nødvendig for de fleste å spare mye og tidlig, sier Reitan.

Les også

Lave renter får nordmenn til å ty til sparing i fond, mener ekspert: - Slik bør du spare pengene dine

Slik utnytter du skattefordelen

Kausjon eller tilleggssikkerhet kan riktignok erstatte egenkapital. Reitan opplever mange foreldre også villig åpner lommeboken.

– Selv om det er veldig forståelig at foreldre gir denne type hjelp, er det synd om den blir en sovepute for barna, sier hun.

Dessuten handler det ikke bare om å sette av penger – BSU-sparing har noen særlig gunstige fordeler det kan være verdt å merke seg.

  • SKATTE-GULROT: Når du sparer i BSU får du 20 prosent skattefradrag på årlig sparebeløp. Det betyr at du kan trekke fra inntil 5.000 kroner på skatten. For å utnytte årets skattefordel fullt ut må du tjene minimum 69.650 kroner, og sette inn 25.000 kroner på BSU-kontoen din.
  • HØY AVKASTNING MOT RISIKO: BSU har typisk dobbelt så høy rente som vanlig sparekonto. Det gjør at du til tross for tider med lave innskuddsrenter kan få relativt god avkastning på pengene dine. Aksjemarkedet kan over tid gi deg høyere gevinst, men da må du ta risiko.
Les også

Kommentar: Joda, en enslig sykepleier kan etablere seg i Oslo

... men husk BSU-ulempene

Alt er dog ikke rosenrødt. Her er noen av ulempene Forbrukerrådet mener du bør ha i bakhodet:

LÅSER DEG: Du kan kun «angre» innskudd i samme år du setter inn pengene. Etterpå låses de til bolig, og du må betale saftige gebyrer om du vil ta de ut til noe annet. Hva om du kommer i en situasjon hvor boligkjøp likevel ikke blir aktuelt?

INGEN RENTEGARANTI: Ifølge Forbrukerrådets undersøkelser er det ingen banker i deg som kan garantere deg høy langsiktig sparerente – den er flytende og er ikke nødvendigvis konkurransedyktig om fem år.

SLÅR IKKE NEDBETALING: Denne ulempen er ikke aktuell for deg som sparer i BSU selv, men for foreldre som vil hjelpe kan det være gunstigere å betale ned på boliglånet og kvitte seg med annen gjeld som har høyere rente først. Barna kan senere hjelpes ved å belåne opp på boligen igjen.

Les også

Leieprisene øker, men ikke i takt med boligprisene: Dette koster det å leie i Norges fire største byer

Les også

Boligtopp frykter SVs forslag kan trigge en boligkollaps

Les også

På jakt etter Oslo-leilighet under to millioner? Det er bare 19 av dem

Publisert: