Retter lupen mot tre tall i ny boligfasit: – Kan ha vært litt for pessimistisk

Er boligmarkedet i ferd med å riste av seg nedturen? Tre tall fra tirsdagens november-rapport blir ekstra viktige, mener makroøkonom.

Nejra Macic i prognosesenteret
  • Karl Wig
Publisert:

Tirsdag skrives nest siste kapittel i sagaen om det norske boligmarkedet i 2017.

Klokken 11 slipper meglerbransjen sin fyldige november-rapport. Den kan gi nye svar om hvor markedet er på vei etter et humpete år.

Her er det viktigste som har skjedd så langt:

  • Etter historisk kraftig prisvekst i fjor fortsatte boligprisene å stige fire måneder inn i dette året. Men i mai snudde det brått. Siden har utviklingen vært negativ.
  • De fleste eksperter mener strengere krav for å få boliglån har vært utslagsgivende. Ny låneforskrift ble innført allerede 1. januar, men det var ventet at effekten ville komme forsinket.
  • Oslo har vært den største prisfest-bremsen. Etter oktober hadde Oslo-boligene falt 10,1 prosent i pris fra toppen i april.

– Kan ha vært litt for pessimistisk

Makroøkonom og boliganalytiker Nejra Macic i Prognosesenteret er spent på om tirsdagens rapport vil underbygge forhåndsmeldinger om at markedet nå går bedre.

Les også

Boligpristall tirsdag: Dette tror meglerne om boligprisene i Norges største byer

I så fall kan det være en første indikasjon på et nytt omslag tilbake til prisvekst, i god tid før de fleste har spådd.

Her er meldingene som hinter om det:

**Som E24 skrev i helgen, rapporterer Oslo-meglere om tegn til utflating. Det meldes om høyt tempo og litt flere boligsalg over prisantydning.

**Og november-fasiten fra Obos viser at snittprisene på deres bruktboliger fikk en liten prisoppgang på 0,2 prosent i november, til tross for at måneden pleier å ha prisfall.

– Det er kjent at november og desember er måneder der boligprisene pleier å falle. Mange reagerte derfor ved å kalle Obos-tallene overraskende sterke, sier Macic til E24.

Prognosesenteret har egentlig anslått et nominelt prisfall på 1,5 prosent i november.

– Men det kan ha vært litt for pessimistisk. Obos-tallene pleier å være en god indikator, fremholder Macic.

Les også

Rister på hodet av SSBs nye boligprognose

Nordea Markets: – For tidlig

Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets tror november-fasiten vil vise at siste punktum ikke er satt for priskorreksjonen.

– Det er fortsatt mange usolgte boliger ute i markedet, og vi tror det er litt tidlig å vente at fallet i boligprisene har stoppet opp, skriver han i mandagens morgenrapport.

Nordea Markets tror prisene faller nye 0,4 prosent på landsbasis og at den norske kronen «ikke kan regne med noe løft fra redusert bekymring for en boligpriskollaps».

Selv om november-fasiten skulle overraske på den positive siden, sier Macic i prognosesenteret at hun uansett vil ha flere fakta på bordet før hun konkluderer med et omslag i markedet.

Les også

Finanstilsynet: – Kan ikke utelukke en lengre periode med fallende boligpriser

– Det spretter jo ofte litt opp og ned. Det er vanskelig å forutse trender kun basert på en enkeltmåned, sier påpeker hun.

Like fullt vil Macic og andre økonomer finlese rapporten for hint om hvorvidt boligprisfallet går mot slutten – eller vil fortsetter i uforminsket styrke.

Her er tre tall de følger ekstra godt med på – og hvordan de skal leses:

PRISUTVIKLINGEN: Det store hovedtallet er selvsagt prisutviklingen i november. Historisk sett mister prisgaloppen mye futt andre halvår, især i innspurten av året. Boligprisene pleier å synke i november. Et unntak kom i fjor, da hovedstaden var driveren i et knallsterkt prispress i november og ut året.

I år er bakteppet annerledes. Markedet har vært igjennom en korreksjon siden mai. Det styrker forventningene om et prisfall også i denne november-måneden, i tråd med normalen.

Men hvis prisene er uendret eller kun faller litt, kan meglerbransjen komme til å konkludere med at den underliggende prisutviklingen er positiv, etter å ha justert for normale sesongvariasjoner.

SALGSVOLUM: Mange omsetninger indikerer god aktivitet og at kjøpere og selgere klarer å finne hverandre.

I oktober var boligsalget opp 8,2 prosent fra året før. Eiendom Norge har fått tilbakemeldinger fra Oslo-meglere som indikerer at salgsvolumet har vært uvanlig høyt også i november.

– Det blir veldig spennende å se svaret på dette. En økning tyder normalt på at markedet er på bedringens vei, sier Macic.

I november i fjor ble det solgt 6.949 boliger på landsbasis.

OMSETNINGSTIDEN: Hvor lang tid det tar i snitt å selge en bolig, kan også gi viktige svar om boligmarkedet, som ikke plukkes opp i selve prisstatistikken.

– Det sier ganske mye om temperaturen i markedet. Hvis antallet dager det tar å selge boliger faller, tyder det på at det er aktivitet i markedet og folk er på hugget. Det er alltid et positivt tegn, sier Macic.

Kjappere omsetningstid er samtidig ikke det samme som at prisene presses opp. Tvert imot kan det være en effekt av at selgere setter ned priskravene sine i møte med et svakt marked. Slik kan kjappere salg knyttes til synkende priser, påpeker Eiendom Norge-direktør Christian Dreyer.

Korrigering 6 desember: I første versjon av denne artikkelen oppga vi feil tall for Prognosesenteres anslag om prisutvikling i november. Det riktige er at de anslo et nominelt prisfall på 1,5 prosent, ikke 0,5 prosent som først oppgitt.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Bolig

Flere artikler

  1. Økonomer spår ny bolignedtur torsdag

  2. – Nok en gang lever boligmarkedet sitt eget liv

  3. Økonomer: Derfor stiger boligprisene fredag

  4. Nytt boligprisfall ventes onsdag

  5. Tror renten og åpent samfunn vil dempe boligprisene