Ap i boligkrangel med Høyre: – Dere har lurt velgerne

Aps Marianne Marthinsen anklager regjeringen for å ha ført håpefulle boligdebutanter bak lyset. – Dere har ingen alternative løsninger, svarer Høyres Jan Tore Sanner.

ANKLAGER HVERANDRE: Høyres Jan Tore Sanner og Aps Marianne Marthinsen (i midten) i boligdebatt under Arendalsuka tirsdag.
Publisert:

ARENDAL (E24): I få andre land går boligdrømmer så ofte i oppfyllelse som i Norge.

Med redusert inntektsskatt gjennom rentefradrag og beskjeden boligbeskatning, har politikerne rigget et system hvor det rett og slett lønner seg å kjøpe egen bolig, så fremt du har råd. Ifølge Eiendom Norge eier åtte av ti nordmenn sitt eget hjem.

Men for dagens unge som snart skal ut i markedet, er det flere faktorer som setter boligdrømmen under press:

  • Boligprisene i Norge har steget mye brattere enn reallønnsveksten de siste årene, og en snittbolig har aldri kostet så mye mer enn en gjennomsnittslønn som nå.
  • Myndighetene har strammet inn på boliglånsforskriften, slik at det er vanskeligere å få finansiering.
  • Og de fleste kommuner faser nå inn stadig høyere eiendomsskatt, noe som gjør boliger mer kostbart å eie.
Les også

Kommentar: Kunnskapen om prisdriverne i boligmarkedet må økes

– Dere har lurt de unge velgerne

Tirsdag var det duket for boligdebatt under Arendalsuka om hva slags boligpolitikk man skal føre for å hjelpe nordmenn til boligkjøpet også i fremtiden.

Og med under en måned til valget, gikk Aps Marianne Marthinsen rett i strupen på kommunalminister Jan Tore Sanner (H):

– Dere har lurt de unge velgere i boligpolitikken. For fire år siden lovet de fire regjeringspartiene å redusere egenkapitalkravet, og i stedet har dere strammet det inn, sa hun.

Fremskrittspartiet og finansminister Siv Jensen gikk lenge i bresjen for å gjøre kravet om 15 prosent egenkapital mer fleksibelt. Men etter anbefalinger fra Finanstilsynet har regjeringspartiet i stedet sørget for at egenkapitalkravet ble mer rigid, med færre muligheter for bankene til å gjøre unntak.

Over nyttår innførte Finansdepartementet også andre låneinnstramminger, inkludert en ny låne-maksgrense på fem ganger bruttoinntekten.

Les også

Kraftig salgsnedgang for nye boliger

- Det viktigste er å bygge

Marthinsen understreker at hun støtter egenkapital-innstrammingen, men mener regjeringen lurte velgerne når de likevel lovet at kravet skulle mykes opp.

Høyres Jan Tore Sanner forsvarer snuoperasjonen, uten å forklare den.

– Det vil være helt uansvarlig å ikke ha det egenkapitalkravet vi har. Og Arbeiderpartiet har ingen alternativer i boligpolitikken, repliserte han.

Han mener det viktigste fremover er det samme som han fremholder at regjeringen har satset mest på: Legge til rette for mer boligbygging.

– Det viktigste vi har gjort, er å bidra til at det kan bygges mer og raskere. Fra den rødgrønne perioden har det blitt bedre balanse i boligmarkedet. Vi har vi gjennomført de største forenklingene i byggteknisk forskrift på 20 år, skrøt kommunalministeren.

Les også

Sjeføkonom: Siv Jensen stakk hull på boligboblen i Oslo

Vil satse på Husbanken

Marthinsen sier det «selvsagt» må bygges mer, men savner andre tiltak. Hun hevder Husbanken er blitt «vingeklippet» under den blå regjeringen og tar til orde for å utvide tilskuddsordningene for å hjelpe flere unge inn i markedet.

– Og så er vi nødt til å ta grep om utleiemarkedet, som mange vil være avhengig av fremover, sa Marthinsen.

Sanner anklaget på sin side Ap for å kun ha to svar på boligmarkedet: Økt skatt og mer lån fra Husbanken.

– Dere har overhodet ikke løsninger for å bygge mer, sa han.

Jan Ludvig Andreassen, sjeføkonom i Eika Gruppen, mener regjeringen gjorde riktig i å innføre låneinnstrammingen over nyttår.

– I fjor var det en unntakstilstand. Man prøvde å dempe en voldsom prisvekst, sier Andreassen til E24, og viser til prisstigningen på over 20 prosent i hovedstaden gjennom 2016.

Sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen i Eika.

– Men alle typer lånebegrensninger og reguleringer må i sin natur være midlertidige, mener han.

Sjeføkonom: Gi subsidier for å flytte fra Oslo

Andreassen, som er på plass under Arendalsuka, synes boligdebatter ofte blir unøyanserte - og ble heller ikke videre imponert over denne.

– Det finnes mange boligmarkeder i Norge, som gjør at debatten fort blir rotete. Det er jo mange kommuner i Norge hvor en bolig fortsatt koster under 10.000 kroner kvadratmeteren, sier han.

– Og 160 kommuner opplever faktisk befolkningsnedgang. I de kommunene er det jo ikke boligprispress. Problemet er alle som vil bo i Oslo sentrum, sier Andreassen.

Han mener derfor politikerne i større grad må diskutere regionale løsninger. Å bygge flere boliger i Norge er meningsløst hvis de ikke bygges på de riktige stedene, fremholder han.

– Som i alle andre markeder dreier det seg til syvende og sist om tilbud og etterspørsel. Du må tilby et riktig antall boliger der folk vil bo. I dag bygges det for mye rundt omkring i landet, og for lite i Oslo, sier Andreassen.

Og i den grad man ikke får bygget nok der folk vil bo, bør politikerne gi folk insentiver til å ville bo andre steder, mener han.

– Sosialklienter bør få subsidier for å flytte ut av byen. I tillegg har jeg tatt til orde for å flytte store statsinsitusjoner ut av hovedstaden, for eksempel Stortinget. Det vil frigjøre store landområder og gjøre at tusenvis av arbeidsplasser flytter ut av byen, noe som letter på prispresset.

Publisert:

Her kan du lese mer om