Fersk undersøkelse: Vi mister troen på norsk økonomi

Nordmenn mener norsk økonomi har utviklet seg verre enn forventet det siste året, og flere frykter nå at dette vil ramme privatøkonomien.

FORVENTNINGSBAROMETERET: Finans Norge undersøker nordmenns tro på norsk økonomi. – Vi må helt tilbake til bank- og boligkrisen tidlig på 90-tallet for å finne to kvartaler med lavere målinger, heter det i den ferske meldingen da rapporten for første kvartal 2016 ble lagt frem tirsdag morgen.

Gorm Kallestad NTB scanpix
Publisert:,

Dette ifølge av undersøkelsen «forventningsbarometeret», som presenteres kvartalsvis av Finans Norge.

Rapporten for første kvartal kom tirsdag morgen,

Det er særlig høyt utdannede som har blitt mer usikre på fremtiden, heter det i meldingen Finans Norge har sendt ut. Organisasjonen er interesseorganisasjonen for bank- og finansnæringen her til lands.

Undersøkelsen utarbeids sammen med TNS Gallup, og består av fem ulike indikatorer som deltagerne spørres om. Dette slå så sammen til en forventningsindeks.

Og denne hovedindikatoren er i dette kvartalet den tredje laveste målt noen gang.

Les også

Sjekk oversikten: Disse bydelene holder stand når boligmarkedet faller

Idar Kreutzer, Finans Norge

– Vi må helt tilbake til bank- og boligkrisen tidlig på 90-tallet for å finne to kvartaler med lavere målinger, heter det i meldingen fra Finans Norge.

– Høyt utdannede har normalt høyest inntekt og gjeld, og er selvsagt sårbare som alle andre, dersom de mister jobben eller må bytte til en jobb med lavere inntekt, sier administrerende direktør Idar Kreutzer i Finans Norge.

– Men rekordlave lånerenter og gode finansielle buffere vil kunne hjelpe de som rammes.

Les også

Uendret arbeidsledighet

Smitter over

– Vi ser nå at lav tillit til landets økonomi smitter over på troen på egen økonomi, fortsetter Finans Norge-sjefen.

– Bryter vi ned ytterligere, ser vi at flere vurderer å møte eventuelt trangere tider med å utsette større anskaffelser og bruke mindre på for eksempel bil og reiser, sier Kreutzer.
– Dersom tillitssvikt og økende arbeidsledighet gjør at husholdningene overreagerer ved å øke sparingen og stramme inn på forbruket, kan dette ramme deler av norsk næringsliv, ikke minst små bedrifter innen tjenesteyting og handel, sier Kreutzer, og legger til.

(saken fortsetter under bildet.)

TILTAKSMØTE: Næringsminister Monica Mæland (H) inviterer mandag til et møte om kapitalsituasjonen for næringslivet. Flere bedrifter skal ha meldt om at de sliter med å få lån i bankene. Fiskeriminister Per Sandberg (Frp) deltok også.

Gorm Kallestad/ NTB scanpix

- Ta kontakt med banken

Idar Kreutzer understreker at det er viktig å ikke overdrive frykten for et tilbakeslag i norsk økonomi og stigende arbeidsledighet.

Han oppfordrer imidlertid folk som er i ferd med å miste jobben, eller frykter at jobben går tapt, å ta kontakt med banken tidlig, sier lederen for banknæringens organisasjon.

I går mandag møttes næringen og andre interessegrupper på kontoret til næringsminister Monica Mæland (H) - etter at det angivbelig skal ha blitt vanmskeligere for norske bedrifter å få lån. Noe som gjør at gode prosjekter ikke får finansiering, ifølge fiskeriminister Per Sandberg (Frp).

E24 kunne melde at en fersk Virke-undersøkelse viser at en av tre av deres medlemsbedrifter som har søkt om lån finner det vanskeligere.

Idar Kreutzer mener det for privatpersoner er muligt å finne løsninger.

– Bedre for tidlig enn for sent, sier han om å ta kontakt med banken når problemene kommer.

Les også

Arbeidsledig og blakk? Forbrukerombudet advarer mot å ta opp forbrukslån i 2016

EU forbi

– Lavere inntekt som følge av bytte til ny jobb eller i verste fall arbeidsledighet, innebærer selvsagt betydelige økonomiske utfordringer for de fleste. Bankene har en verktøykasse med flere effektive verktøy, for eksempel hjelp til å sette opp et budsjett, forlenge nedbetalingstiden på lånet eller refinansiere dyr forbruksgjeld, påpeker Kreutzer.

PS! Forbrukertilliten i EU var i tredje kvartal 2015 høyere enn i Norge for første gang siden sammenligningen startet i 1992. Tilliten i EU fortsatte å øke i dette kvartalet, hvilket innebærer at forskjellen mellom Norge og EU nå er på et rekordhøyt nivå.

Grafikken under viser arbeidsledigheten i Norge der du bor. Klikk på ditt hjemsted for å få opp både fylkes- og kommuneutvikling.

Her kan du lese mer om