Nå kommer årets vårslipp av bolig: – Det blir kraftigere enn noensinne

Vårslippet kom aldri i fjor, men i år bærer bransjetoppene bud om et langt større utvalg av bruktboliger.

PÅ BOLIGJAKT? Etter påske vil du ha atskillig mer å velge i, ifølge bransjetoppene.
 • Sophie Lorch-Falch
Publisert:

Malerkoster dras over gamle tapetvegger, gamle boder og garasjer ryddes og skakkvokste epletrær beskjæres.

Tusenvis av boligeiere over hele landet bruker høytidsdagene til å gjøre boligen lekker før den skal legges ut til salgs etter påsken.

Like sikkert som at hvitveis blomstrer i april, er det såkalte vårslippet – det store slippet av bruktboliger til salgs – hvert år etter påske. Det er nemlig mest praktisk å bytte bolig om sommeren.

– Enkelte steder vil være preget av lavere tilbud

Men i fjor rant ikke boligannonsene inn på rubrikknettstedene som vanlig, og ingen i bransjen hadde et godt svar på hvorfor vårslippet aldri løsnet.

Direktør Grethe Meier i Privatmegleren

Flere meglere snakket om en flaskehalseffekt i markedet, hvor stadig flere boligeiere ønsket å kjøpe bolig før de la ut sin egen til salgs. Knapphetssituasjonen forsterket prispresset kraftig i hovedstaden.

Nå bærer bransjetoppene bud om et tradisjonelt «vårslipp» i markedet.

– Jeg tror det blir kraftigere enn noensinne i forhold til tilgangen på nye oppdrag som skal ut fremover. Den er enorm, og jeg vet også andre meglerkjeder opplever det samme. Vi har en vekst i antall oppdrag på 30 prosent på landsbasis i forhold til i fjor, sier administrerende direktør i Privatmegleren, Grethe Meier, til E24.

– Vi regner med et normalt vårslipp i store deler av landet, mens enkelte steder fortsatt vil være preget av lavere tilbud enn normalt, sier administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund, Carl O. Geving, til E24.

Les også

Sjeføkonom: Tre faktorer som kan tvinge frem rentekutt

Meier forteller den første helgen etter påsken er tidspunktet kjøperne vil merke at vårslippet er i emning.

– Da begynner det for fullt. Både kalenderen og været gjør at vi blir mer positive i legningen vår. Vi får et positivt vårslipp med mye boliger og god psyke. Da er vi klare, sier hun.

GJORT DETTE I PÅSKEN? Nordmenn pusser opp hus, leiligheter og hytter for mange millioner kroner hvert år. Når boligen skal legges til salgs, er det mange som først tar en overhaling for å gjøre den så lekker som mulig.

Selge først-trenden snudd i Oslo

Særlig i Oslo har forholdet mellom antall boliger til salgs og antall boligkjøpere vært skeivt i selgers favør. I mars kom endelig flere boliger til salgs enn i fjor, og meglerne meldte om rekordhøy inngang av oppdrag. Nå ligger det an til at flaskehalsen forsvinner.

Carl O. Geving, administrerende direktør i NEF.

– Våre medlemmer i Oslo melder om en større ordreinngang enn i fjor vår, og det ligger til rette for en mer normal boligvår i hovedstaden enn i 2016, selv om tilbudssiden neppe vil møte den underliggende etterspørselen før det kommer flere nye boliger ut i markedet.

Meier i Privatmegleren bekrefter at ordreinngangen i hovedstaden er god. Faktisk så god at meglertoppen mener det nå er bedre å være boligkjøper i hovedstaden.

– Det har gått fra å være veldig rift om boliger til å komme såpass mye ut på markedet at vi ser det er mulig å gjøre gode kjøp. Det er langt flere boliger å velge imellom, og det er færre interessenter om hvert objekt, sier hun.

– Tidligere var det slik at man alltid ville kjøpe før man solgte selv, men nå har det snudd mer til at trenden er å selge før man kjøper. På kort tid er det blitt større balanse i markedet.

Les også

Eiendomsskatt-kommuner avgjør boligverdiene selv: – En interessekonflikt

Så mange bruktboliger er til salgs

Et øyeblikksbilde tirsdag i påskeuken viser at det er lite bruktboliger til salgs i noen utvalgte byer, ifølge Nef. Men tallene vil løftes betraktelig i siste halvdel av april, når vårslippet slår til, ifølge Geving.

 • Oslo – 447 bruktboliger.
 • Stavanger – 424 bruktboliger.
 • Trondheim – 361 bruktboliger.
 • Bergen – 263 bruktboliger.
 • Kristiansand – 393 bruktboliger.
 • Drammen – 33 bruktboliger.

– I Drammen er etterspørselen betydelig sterkere enn tilbudet, sier Geving.

Les også

Her lokker ordføreren med skatteparadis

Les også

Oppsiktsvekkende boligannonse stemples som ulovlig

Les også

Lillestrøm-megler: – Vi ser kupping av budrunder, heftige budrunder og god prisvekst

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Bolig
 2. Norges Eiendomsmeglerforbund
 3. Oslo
 4. Privatmegleren
 5. Påske
 6. Eiendom

Flere artikler

 1. Meglersjef tror snøen bremser vårslippet

 2. Meglertopp om boligtrøkk: – Nesten aldri vært så mye til salgs

 3. Ble spådd «kraftigste vårslipp noensinne»:
  Meglernes dom: – Helt som normalt

 4. Tror Oslo-boliger ble tre prosent dyrere på 31 dager

 5. Tror vårslippet kom i påsken: – Virker som mange sitter på gjerdet