Julespørsmål: – Har sneket tre konglenisser inn i statsministerboligen

Statsminister Erna Solberg har av prinsipp ikke nyttårsforsetter - bortsett fra i år.

ERNAS JULEGAVETIPS: Statsminister Erna Solbergs forslag til rimelige julegaver er hjemmelaget kryddersild, en bok som allerede er lest eller en julevask i gave.
Publisert:

Nordmenn kan komme til å bruke over 11.600 kroner på julegaver, mat, pynt og fjas. Statsminister Erna Solberg er mest fornøyd med å ha sneket inn tre konglenisser i statsministerboligen.

I julens velduftende ånd har E24 spurt et knippe kjente personer om deres juletradisjoner, barndomsminner, pengebruk og hva de tror om norsk økonomi etter at nyttårsrakettene har smelt fra seg.

– Jeg skal kose meg med familien, forhåpentligvis få litt frisk luft og være i Bergen.

Hvem skal du tilbringe julaften med?

– Det skal jeg gjøre med familien til mine søstre og min mor.

Hva slags familietradisjoner er du glad i?

– Altså, vi har et julegløggselskap før jul hvor jeg inviterer alle vennene mine til å komme med barn. Det er en veldig hyggelig juletradisjon. Og så har vi en julaftentradisjon som går ut på at vi går til gravlunden og setter lys på min bestemor og min fars grav, og tenker litt på dem som ikke er med oss, før vi går til julemiddag.

Hva er ditt beste juleminne?

– Jeg pleier å si at det var jo alltid sånn at julen var helt fantastisk da du var liten, men så vet jeg egentlig ikke hvor mye jeg husker, og hvor mye som er min mors gamle åttemillimetersfilmer. Men jeg husker særlig at vi først gikk i kirken og så var det julebesøk hos farmor og julelunsj. Og så var vi hjemme i huset vårt, der bodde mormoren min også, og vi hadde julemiddag der. Og det å få to runder rundt juletreet, og to runder med pakker, det var jo ganske deilig når du var liten.

Hva var den beste gaven du fikk som barn?

– Jeg husker at jeg fikk en veldig myk lekekatt som til slutt bare ble et skinn.

Hva spiser og drikker du i julen?

– På julaften spiser vi pinnekjøtt, og der er det valgfritt hva man drikker til. Jeg tror jeg ender opp på rødvinen som jeg pleier. Jeg er ikke så veldig opptatt av akevitt, og drikker ikke øl. Min søster har et selskap hvor det er litt sjømat. Og så spiser vi jo litt julepålegg da, men ellers så er det jo ofte sånn at vi forsøker å få litt god mat, men ikke nødvendigvis all julematen. Vi spiser litt kalkun i løpet av julen også.

Hva blir dine nyttårsforsetter?

– Jeg har som prinsipp å egentlig ikke ha noen nyttårsforsetter, men jeg har faktisk innrømt at jeg har et forsett om å legge meg litt tidligere neste år.

– Ulike anslag viser at nordmenn vil bruke cirka 5.000 kroner på julegaver. Hvor mye penger synes du er fornuftig å bruke?

– Det er avhengig av hvor mye penger du har. Og hvor mye du gjør, vil alltid stå i forhold til hvilken inntekt du har. Men jeg tror man aldri skal undervurdere hyggen i å få noe som ikke er dyrt, men som er godt tenkt. Da lillesøsteren min og jeg ikke hadde så god råd, vasket hun stuen min før jul, før jeg kom tilbake igjen til Bergen. Det var fantastisk å få. Det å få noe hjemmelaget, kryddersild eller en bok som allerede er lest og godt likt, det er en fin gave.

Hvordan blir 2015 med tanke på litt dårlige utsikter for norsk økonomi?

– Når det gjelder økonomi, er det jo litt mer usikkerhet fremover. For de fleste av oss kommer det til å være et stabilt godt år også i 2015, men noen familier kommer til å oppleve litt større usikkerhet fordi det kommer til å være med jobbskifte og kommer til å være litt endringer mellom selskap. Jeg tror hovedbildet blir omtrent som det, litt dyrere å reise utenlands hvis kronekursen er sånn, men det er utrolig mange fine feriesteder i Norge da.

Hvordan er statsministerboligen pyntet?

– I år er det sølv som er fargen i statsministerboligen, og nå har det kommet inn tre små konglenisser inn i designhjemmet fordi jeg var i barnehage i går og fikk laget sammen med noen barn. Så nå er det inn i den designpregede offisielle delen sneket inn tre kongler fra en barnehage.

Hva blir julegaven til det norske folk

– Julegaven til det norske folk er at regjeringen kommer fortsatt til å jobbe for å sikre velferden for fremtiden. Vi kommer til å jobbe med det som dreier seg om bedrifters konkurransekraft, trygghet for å skape de arbeidsplassene som gjør at grunnleggende velferd er sikret, og finansieringen av fremtidens velferd er sikret.

Følg med på E24 for flere juleintervjuer! Neste ut er Bjørn Kjos.

Les også:

Solberg: Ingen tegn til krise for NorgeØker gullrenten på nyttSolberg fortsatt populær som statsminister

Publisert:

Her kan du lese mer om