Slik fikk Mats (23) 3.000 kroner igjen på skatten - for pendling til feriejobben
Jobber du i skoleferiene? Det kan være du i likhet med Mats Wikeland (23) har krav på pendlerfradrag i skatteoppgjøret.
Økonomi- og administrasjonsstudenten Mats Wikeland (23) er én av dem som har funnet ut at han kan føre pendlerfradrag på selvangivelsen, selv om han er student.
– Jeg har en onkel som jobber i Skatteetaten, og han tipset meg om denne muligheten, forteller Wikeland til E24.
I fjor jobbet Wikeland hele sommerferien, påske og jul utenom de røde dagene, og kunne da føre opp kostfradrag på nesten 12.000 kroner på selvangivelsen.
Totalt fikk han dermed igjen drøye 3.000 kroner på skatten for å føre opp pendlerfradrag.
– Det passer veldig bra, i og med at det er utbetaling i juni når vi studenter ikke får lån fra Lånekassen, sier Wikeland.
Les på Dine Penger+: Nyskilt, nygift, fått barn, blitt pensjonist eller kjøpt bolig? Slik fyller du ut din nye selvangivelse
Må ligge minst ti mil unna
For å få pendlerfradrag er det et kriterium at boadressen din ikke kan være for nær studiestedet/arbeidsadressen. Vanligvis må pendlerboligen ligge mer enn ti mil unna bostedet for at du skal kunne ha krav på pendlerfradrag.
Wikeland har bostedsadresse hos foreldrene i Harstad, men har deltids- og feriejobb på studiestedet i Tromsø – cirka 30 mil fra hjembyen.
– Det er lettere å få studierelevant jobb i en større by, og arbeidsgiver krever også ofte at man jobber i ferier for å kunne få deltidsjobb resten av året, sier Wikeland, som jobber som skadekonsulent i et forsikringsselskap i studiebyen Tromsø.
Les også: Dine Pengers guide til alt du kan trekke fra på skatten
– Ikke for deltidsarbeidende studenter
Skatteetaten bekrefter overfor E24 at dersom du tar heltidsarbeid på studiestedet, og derfor bor borte fra hjemmet på grunn av arbeidet, har du krav på pendlerfradrag i hele denne perioden.
– Men dersom hovedgrunnen til at du bor borte fra foreldrehjemmet er studier, regnes du ikke som pendler, selv om du har en deltidsjobb ved siden av studiene, forklarer fungerende sjef i seksjon for personskatt i rettsavdelingen til Skatteetaten, Lene R. Solberg.
Les på Dine Penger+: Ekspertenes beste selvangivelsestips
Tipset studiekameratene sine
Også kompisene til Wikeland har nytt godt av det som opprinnelig var et godt råd fra en onkel i Skatteetaten.
– Flere av kompisene mine jobber i Tromsø, men kommer fra andre steder. Når jeg har tipset dem om pendlerfradrag, har de først tenkt at det sikkert er vanskelig, men det er jo bare å gange antall jobbedager med 195, slår Wikeland fast, og røper samtidig at flere av vennene hans har fått igjen på skatten etter å ha lyttet til hans tips.
Kostfradraget er det eneste Wikeland har kunnet føre av pendlerfradragene:
– Jeg får ikke losjifradrag, siden jeg ikke betaler noe hjemme i Harstad. Og reisefradraget er vel ikke aktuelt for så mange siden egenandelen er såpass høy, sier studenten.
Les på Dine Penger+: Ti kjappe skattefinter
Kostfradrag mest aktuelt
For studenter som i perioder av året regnes som pendlere, er det kostfradraget som er mest aktuelt.
Ordinære pendlere kan også få fradrag for husleien, men dette får ikke studenter, da de høyst trolig ikke betaler noe hjemme.
Det er også mulig å få fradrag for reiseutgifter til besøksreiser hjem, men her er egenandelen på 15.000. Så med andre ord må utgiftene være på mer enn 15.000 kroner for at du skal kunne få fradrag, og dette gjelder nok for de færreste pendlende studenter.
Regneeksempel
Minstesatsen for kostfradrag er 195 kroner døgnet. Når du skal finne ut hvor stort fradrag du kan føre opp på selvangivelsen, ganger du bare 195 med antall jobbedager i året utenom den perioden du er heltidsstudent.
Her er et eksempel på hvordan en slikt regnestykke kan se ut for en student:
Sommerferie: 40 arbeidsdager
Påskeferie: 4 dager
Juleferie: 4 dager
Til sammen: 48 dager X195=9.360 kroner i kostfradrag.
Du får igjen 27 prosent av det du setter til fradrag (se faktaboks), noe som betyr at du i dette tilfellet vil få igjen ca. 2.500 kroner igjen på skatten.
Pendlerveiviser
Dersom du lurer på om du er pendler, enten du er student eller ikke, kan du benytte deg av Skatteetatens pendlerveiviser. Her kan du ved hjelp av ulike spørsmål finne ut av hvilke pendlerfradrag du eventuelt har krav på.
Veiviseren finner du her.
Les også Dine Pengers artikkel om fradrag som pendlere kan føre opp!