Helsedirektoratet anbefaler nye tiltak

Helsedirektoratet foreslår nasjonal skjenkestopp og maks fem personer i private sammenkomster, etter økt smittetrykk i landet den siste tiden.

STRAMMER INN: Helsedirektoratet anbefaler nye innstramminger til regjeringen. Her er assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad.
 • Thea Rosef
 • Oline Birgitte Nave
 • Line Fausko
 • Andreas Løf
Publisert:

Regjeringen har kalt inn til pressekonferanse om coronasituasjonen klokken 18.

Det er ventet nye innstramninger på grunn av økt smittetrykk i landet.

Helsedirektoratet anbefaler at disse forbudene blir innført i minst to uker:

 • Maksimalt 5 personer på privat sammenkomst.
 • Maksimalt 10 personer på innendørs arrangement, likevel 200 personer hvor alle i publikum sitter i fastmonterte seter.
 • Maksimalt 200 personer på utendørs arrangement, likevel 600 personer hvor alle i publikum sitter i fastmonterte seter.
 • Maksimalt 10 personer på kirkevandringer i kristne trossamfunn.
 • Forbud mot skjenking av alkohol, serveringssteder kan ellers holde åpent.

– Helsedirektoratet ser med bekymring på situasjonen og økende smittetall og støtter Folkehelseinstituttets vurdering av situasjonen. Vi vurderer at det er sannsynlig at vi er på vei inn i en eskalerende smittesituasjon, skriver Helsedirektoratet i sin anbefaling.

– Det er også bekymringsfullt at det er oppdaget flere tilfeller av den mer smittsomme britiske mutasjonen i Norge, skriver de videre.

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad sier de frykter å miste kontroll om de ikke strammer inn nå mens man fortsatt har muligheten til det.

– Vi anbefaler å stramme inn nå fordi vi har hatt smitteøkning i Norge de siste tre ukene, og FHI begeregner et R-tall på 1,3, som betyr at vi kan forvente en betydelig smitteøkning de neste ukene, sier Rostrup Nakstad til VG.

Helsedirektoratet foreslår også presisering av eksisterende nasjonale råd og anbefalinger:

Blant annet anbefales digital undervisning i høyere utdanning, digital undervisning på videregående- og ungdomsskoler, å unngå unødvendige reiser både i inn- og utland og antallsbegrensninger på kjøpesentre og lignende.

Kommunalt foreslår de blant annet at kommunene kan vurdere å be butikker og utsalgssteder om å utsette å holde salg til februar.

De foreslår også påbud om stenging av driften av treningssentre, bingo og svømmehaller der det er høyt smittepress.

FHI: Anbefaler omfattende nasjonale råd

– Vi er urolige for at ekstra smittespredning i uke 1 og kanskje uke 2 skal føre til at epidemien kommer ut av kontroll i noen kommuner og regioner i januar, skriver Folkehelseinstituttet i sin anbefaling.

FHI anbefaler omfattende nasjonale tiltak, som de skriver at hovedsakelig bør være råd til befolkningen frem til 18. januar:

 • Unngå å ha gjester i hjemmet. Vent 14 dager med private besøk. Unntak for nødvendige hjemmetjenester mv. og aleneboende med 1–2 nære venner.
 • Private arrangementer utsettes i 14 dager, til 18. januar.
 • Fritidsaktiviteter: Idretten utsetter oppstart av innendørs trening, kamper og turneringer til etter 18. januar. Dette gjelder også andre fritidsaktiviteter som samler barn og unge på tvers av klasser/ kohorter.
 • Universiteter, høgskoler og fagskoler holder campus stengt for studenter til 18. januar. Undervisningen er digital i denne perioden.
 • Videregående skoler legger om til rødt nivå fram til 18. januar. På grunn av planlegging er det mulig de må ha total digital undervisning de første to dagene for å omstille seg til rødt nivå de stedene det ikke allerede var innført før jul. På nasjonalt nivå anbefales gult nivå for grunnskolen og barnehager, med mindre den lokale situasjonen tilsier noe annet.
 • Kjøpesentre anbefales å holde stengt fram til 11. januar (matbutikker kan ha åpent) slik at man unngår trengsel i butikkene og i fellesarealene. For dette punktet bør det være en dialog med sektoren for vurderinger rundt hva som kan være hensiktsmessige tiltak.
 • Serveringssteder holdes stengt fram til 11. januar. Take-away er tillatt.
 • Religiøse samlinger (gudstjenester, fredagsbønn mv.) avlyses eller har sterkt redusert deltagerantall fram til 18. januar.
 • Kulturarrangementer avlyses fram til 18. januar.
 • Hjemmekontor for absolutt alle som kan.

– Det er en utsettelse av oppstarten etter juleferien. Folk skal vente med å gjenoppta sosialt liv til det har gått 14 i dager ekstra; en slags nyttårspause for alle, skriver FHI om sine anbefalinger til regjeringen.

– I og med at varigheten er kort, kan tiltakene være kraftige uten å bli uforholdsmessige, skriver de.

Slik det ligger an nå, kan denne uken få smittetall som er omtrent på samme nivå som da nedgangen begynte i november:

http://api.int.vgnett.no/enrichments/top_object/17220

R-tall på 1,3

R-tallet i Norge er nå beregnet til 1,3, en økning fra 0,8 i begynnelsen av desember. Tallet sier hvor mange en smittet person smitter videre.

Over 1 begynner smitten å øke eksponentielt: Et reproduksjonstall på 1,3 betyr at hver person som er smittet av coronaviruset, i snitt smitter 1,3 personer videre.

– Hvorfor tror dere det har økt så mye?

– Vi tror at flere kontakter mellom folk i julen kan ha medført mer smitte. Situasjonen er imidlertid vanskelig å tolke, skrev Aavitsland til VG lørdag.

– Hvor raskt tror du man kan få tallet ned fra 1,3 til 1?

– Jeg tror det kan gå et par uker. R-tallet har variert ganske mye gjennom høsten og vært betydelig høyere enn 1,3, men så har innsatsen i kommunene og befolkningen presset det ned igjen, skriver Aavitsland i et oppdatert svar til VG søndag ettermiddag.

Ber studenter holde seg hjemme

Lørdag skrev regjeringen at det ikke blir fysisk undervisning på studiestedene før 18. januar.

De ber studenter vente med å reise tilbake fra juleferie. Målet er å dempe smittetrykket.

– Det betyr at de som ønsker og har anledning kan bli igjen der de har vært gjennom juleferien og unngå å sette seg på fly, tog eller buss for å reise tilbake til studiestedet, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H).

Asheim sier at regjeringen har vært forberedt på at studentene må ha digital undervisning også dette året. Han skjønner at hjemmeundervisning kan være utfordrende.

– Jeg vet det er vanskelig for mange, og min tydelige beskjed til alle rektorene er at de må følge opp studentene sine og lage alternative faglige møteplasser. Vi må alle sammen ta vare på hverandre, sier Asheim.

Se smittetrenden i din kommune her:

http://api.int.vgnett.no/enrichments/top_object/17213

Har du sett denne?

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Coronaviruset
 2. Helsedirektoratet
 3. Folkehelseinstituttet

Flere artikler

 1. Regjeringen med nye tiltak: – Må sette det sosiale livet vårt på vent

 2. FHI og Helsedirektoratet uenige om skjenkestopp

 3. Regjeringen innfører nye tiltak – dette har helsemyndighetene anbefalt

 4. Regjeringen innfører skjenkestopp fra klokken 22 i hele landet

 5. Dette er de nasjonale coronatiltakene