Bankene melder om økt boliglånsetterspørsel og høyere marginer

Etterspørselen etter boliglån har økt og gitt høyere marginer i andre kvartal, viser en fersk Norges Bank-undersøkelse. Bankene har også brukt krisetiltaket som gir økt adgang til å fravike krav i boliglånsforskriften.

 • Camilla Knudsen
 • Ine Brunborg
Publisert:

Norske banker har opplevd økt etterspørsel etter boliglån i andre kvartal og har dermed kunne øke marginene noe.

Det viser Norges Banks utlånsundersøkelse. Sentralbanken spør hvert kvartal de ti største bankene i det norske markedet om endringer i etterspørselen og tilbudet av kreditt for husholdninger og bedrifter.

«Et flertall av bankene svarer at innvilgelse av avdragsfrihet for permitterte eller arbeidsledige økte mye i starten av kvartalet, men at etterspørselen avtok etter hvert som mange kom tilbake i jobb», heter det i rapporten fra sentralbanken.

Har benyttet seg av økt coronafleksibilitet

Bankene rapporterer videre at den utvidede fleksibilitetskvoten har blitt brukt i noen grad. Da coronakrisen herjet som verst utvidet regjeringen bankenes adgang til å avvike fra krav i boliglånsforskriften fra 10 til 20 prosent.

Bankene rapporterer også at økt fokus på lave renter har bidratt til økt etterspørsel etter refinansiering og bankbytte.

I forrige undersøkelse fra april meldte bankene at de ventet det største fallet i boliglånsetterspørsel siden finanskrisen i andre kvartal, og at de var mer restriktive overfor nye kunder i lys av coronakrisen.

Boligmarkedet har imidlertid holdt seg bedre enn ventet. I juli var det rekordomsetning med en sesongjustert boligprisvekst på 0,9 prosent, ifølge Eiendom Norge.

Da DNB rapportere resultater i juli meldte banken også om lysere utsikter enn ved utgangen av første kvartal.

Les på E24+

Les også: (+) Ellevill lønnsomhet i sparebankene

Venter lavere etterspørsel i tredje kvartal

Bankene venter at etterspørselen etter boliglån vil avta marginalt i tredje kvartal, og at også marginene her blir noe lavere.

Norges Eiendomsmeglerforbund-topp Carl O. Geving er ikke overrasket over etterspørselsveksten.

– Vi tror at etterspørselen etter lån med pant i bolig vil holde seg på et noe høyere nivå fremover enn bankene forventer. Lave rentekostnader og høy tillit til egen økonomi og boligmarkedet bidrar til optimisme og investeringslyst, skriver han i en kommentar.

Handelsbanken-økonom Marius Gonsholt Hov tror heller ikke boligmarkedet vil dabbe av med det første.

– Det er grunner til å tro at det vil være solid driv i boligmarkedet også de neste månedene. Vi tror likevel ikke at dette vil vare 'for alltid', ettersom effekten av lave renter etter hvert vil avta, skriver han i en kommentar.

Aleksander Dahl, leder for personmarkedet hos Danske Bank.

Danske Bank venter økning også i tredje kvartal

Aleksander Dahl, som leder personmarkedet hos Danske Bank, sier at de kjenner seg igjen i undersøkelsen fra sentralbanken, men forventer at etterspørselen vil fortsette å øke fremover.

– Vi ser en betydelig økt etterspørsel etter boliglån i andre kvartal, og jeg tror man vil gjenfinne en del av den økte etterspørselen i tredje kvartal, sier Dahl til E24.

– Jeg tror jo slik situasjonen er nå med lave boliglånsrenter, og den økte aktiviteten som ble rapportert av Eiendom Norge, vil stimulere etterspørselen hvis vi fortsetter med lav rente fremover.

Han tror mange er blitt tatt på sengen av den sterke veksten i boligmarkedet.

– Flere av dem som har reagert med å kjøpe eller bytte bolig etter renteendringen fra Norges Bank, har nok søkt om finansiering i mai og juni, men som først ble utbetalt i juli, sier han videre.

Dahl peker også på en psykologisk effekt, i kombinasjon med de lave boliglånsrentene, for å forklare økningen i låneetterspørselen.

– Kanskje man føler på at boligen sin har steget i verdi, og at man har bedre råd av ikke å betale ned like mye på lånet. Troen på fremtiden og markedet er helt annerledes nå, enn den var i mars.

Her finner du undersøkelsen til Norges Bank
Les også

Les også: Sterke boligpriser kan bane vei for tidligere renteoppgang

Les på E24+

Les også: (+) En liten kalddusj for norsk økonomi

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Norske nøkkeltall
 2. Banknæringen
 3. Norges Bank
 4. Bank
 5. Boligmarkedet
 6. Coronaviruset
 7. Boliglån

Flere artikler

 1. Boliglånsregler kan bli høstens joker: – På tide å normalisere

 2. Bankene melder om uendret boliglånsetterspørsel, lavere marginer

 3. Danske Bank hever boliglånsrenten

 4. Betalt innhold

  Eksperter: Tipsene for å få mer lån enn fem ganger inntekten

 5. Bankene venter økt etterspørsel etter fastrentelån før rentehopp