Rekordmange inkassosaker

Aldri har det kommet inn flere nye inkassosaker til behandling enn i 2007, melder Kredittilsynet. Er du en av de som har inkassokrav? Her får du tips til hvordan du kan komme deg ut av knipen.

Har du regninger du ikke klarer å betale? Det er mange grep du kan ta. Foto: Scanpix
Publisert:

Inkassoforetakene mottok hele 3.891.000 nye saker til behandling i løpet av 2007. Dette er en oppgang på 2% sammenlignet med 2006. Det viser ferske tall fra Kredittilsynet.

Rekordmange nye saker og inndrevet beløp

Til tross for at antallet var noe lavere i andre halvår, har det aldri tidligere blitt innrapportert så mange nye inkassosaker.
Også det samlede innkasserte beløpet var rekordhøyt i fjor, med hele 14,9 milliarder kroner. Det er en økning på hele 13,4% fra 2006. Det ble avsluttet 3.734.000 saker i innkassoselskapene i 2007.

46 milliarder i gjeld

Til sammen hadde nordmenn hele 45,6 milliarder kroner i gjeld til inndrivelse i inkassoselskapene ved utgangen av 2007. Det er en oppgang på 2,2% sammenlignet med 2006.
Sjekk hvor mye lån din økonomi tåler med Dine Pengers kalkulator:

Så mye kan du låne.

Har du fått et inkassokrav du ikke helt vet hvordan du skal takle, finnes det flere grep du kan ta:

1. Feil ved regningen?

Skriv brev eller e-post til fordringshaveren om at du er uenig i kravet. Du må ha en saklig grunn. Returnér eventuelle mottatte varer. Meld fra til inkassobyrået. Hvis inkassobyrået tror på deg, slipper du å få flere krav.

2. Har barna fått inkassovarsel?

Barn under 18 år er umyndige og kan ikke bestille varer hvis du ikke har underskrevet bestillingen. Hverken bedriften eller inkassobyrået har rett til å inndrive slike krav. Klag og send varer i retur.

3. Har du ikke fått inkassovarsel?

Det er ikke lov for inkassobyrået å sende deg betalingsoppfordring uten at du har fått inkassovarsel først. Meld fra og send betalingsoppfordringen i retur.

4. Er gebyrene for høye?

Sjekk om inkassobyrået har beregnet riktige renter, salærer og gebyrer. Du har ikke plikt til å betale mer enn inkassobyrået maksimalt har rett til å kreve.

5. Ikke slutt med å åpne brev!

Regningen forsvinner ikke selv om du fortrenger den. Den kommer bare til å vokse.

6. Mangler du penger?

Lån av foreldre, slekt eller venner. Du kan også be om et kortsiktig lån i banken. Dette er bedre enn alternativet som er inkasso.

7. Dialog lønner seg!

Ring inkassobyrået og be om at kravet deles opp i flere månedlige rater. I noen tilfeller kan du redusere rentene eller hovedkravet, avhengig av avtalen mellom inkassobyrået og fordringshaveren.

8. Dårlig behandlet?

Har du problemer med et inkassobyrå som ikke følger spillereglene? Hos inkassoklagenemnda kan du få hjelp.

9. Saken til Forliksrådet?

Når du får brev om tilsvar, så skriv at du er uenig i kravet. Møt opp! Si din versjon og prøv å få til et forlik. Det er like bindende for fordringshaver som hvis du blir dømt. Sikrede krav (for eksempel boliglån) går rett til Namsmannen.

10. Får du dom mot deg?

Hvis du ikke møter opp i Forliksrådet, får du en uteblivelsesdom. Du må betale rubbel og bit, inkludert rettsgebyrer. Betaler du nå, forsvinner betalingsanmerkningen.
Betaler du ikke, foretar Namsmannen rettslig inkasso. Dette betyr trekk i lønnen hos din arbeidsgiver, eller beslag i luksusting.

Obs.

Tallene fra Kredittilsynet viser ikke all innkasso som blir drevet inn i Norge. Inndriving av egne krav (egeninkasso), krav som inndrives av Statens Innkrevingssentral og advokaters inkassovirksomhet inngår ikke i tallmaterialet, opplyser Kredittilsynet.

Publisert:

Her kan du lese mer om