Ekspertenes dom: Nå er det rentefest!

Norske låntagere kan juble over tidenes rentefest. Folk med normalt boliglån får opptil 50.000 kroner mer å rutte med i året.

FULLERE: Med rentekuttene blir lommeboken fullere. Foto: Scanpix.
Publisert:

Norges Bank senket renten igjen, med 0,5 prosentpoeng. Dermed er renten satt ned med 3,25 prosentpoeng siden oktober i fjor, til dagens nivå på 2,5 prosent.

LES OGSÅ:

Bankene kutter også renten

Her er rentefestens elleville effekt på lommeboken:

* De med lån på en million får 25.200 kroner mer å rutte med årlig, etter skatt, når renten har falt fra 7,5 prosent i høst, til rundt fire etter gårsdagens kutt.
* Boligrenten er forventet å falle ytterligere, ned til minst til 3 prosent i sommer. Det betyr 32.400 kroner - eller 2.700 kroner måneden - mer å rutte med etter skatt, for en med lån på en million.
* De som har det som karakteriseres som et gjennomsnittslån på 1,6 millioner kroner, ligger an til å få rundt 50.000 kroner mer å rutte med innen sommeren, sammenlignet med i høst. Det gir 4.050 kroner mindre i månedlige utgifter.

LES OGSÅ:

Nå pusser de opp likevel

Skal feste litt

- Dette er tidenes rentegave til det norske folk, men så skyldes det jo at vi er inne i tidenes nedgangskonjunktur, sier sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets.
- Dessverre blir mange ledige i vinter, men dette er også en meget god nyhet til de ledige eller de som trues av ledighet. Mange vil kunne beholde jobben eller få ny jobb, fordi rentefesten trolig gjør at folk vil bruke penger som vanlig, til oppussing og andre forbruksgoder.

- Så folk bør feste og kose seg med pengene?

- Ja, det er hele hensikten med rentefallet: at folk skal feste litt med pengene og bruke dem, for å motvirke krisen.
Han sier signalene fra sentralbanksjefen er fortsatt kutt i renten.

God effekt

- Men trolig flere mindre kutt utover vinteren og våren. Vi står fortsatt på at styringsrenten skal ned fra 2,5 til 1,25 prosent til sommeren.

- Og boligrenten rundt 3 prosent?

- Ja, i den størrelsesordenen.

Kalkulator:

Finn beste boliglån

Finn beste høyrente

Historisk

Sjeføkonom i Fokus Bank, Frank Jullum, beskriver rentekuttet fra september til nå som det raskeste i Norges Banks historie. Han tror også kuttet har god effekt på lommeboken til de fleste:
- Kuttet til nå tilsvarer 7-8 prosent lønnsvekst for en familie med bruttoinntekt på 700.000 og 2 millioner i lån, sier Jullum.
Han er enig i at deler av pengene bør gå til å holde forbruket oppe, det samme er redaktør Günther Bache i Dine Penger.
- Noe av rentebesparelsen går nok til sparing, men nå kan folket pusse opp og bruke penger, slik at effekten av krisen kan oppheves.

- Hva med dem som har innskudd og som nå taper inntekter?

- Dem er det synd på, men de er ikke viktige i dag. Det viktige nå er at folk med lån får bedre råd, slik at de begynner å forbruke som vanlig, sier Bache.

Misfornøyd med banken? Slik bytter du bank på 1-2-3

Roer ned

Sentralbanksjef Svein Gjedrem signaliserte i går at han roer ned tempoet fremover. Nå vil Norges Bank se an effekten av alle rentekuttene før det kuttes vesentlig mer.
Norges Banks strategi er en styringsrente mellom 2 og 3 prosent frem til 25. mars.
Les mer på

dinepenger.no

Publisert:

Her kan du lese mer om