Norske boliger ble dyrere i juni

Boligprisene steg med 1 prosent i juni. Det er aldri blitt solgt flere boliger en enkelt måned.

Publisert:

Det viser ferske tall fra eiendomsmeglerbransjen som ble presentert av Eiendom Norge-sjef Christian Dreyer onsdag.

Salgstall fra hele landet viser at prisene var 1 prosent høyere i juni enn det de var i mai. Stigningen på 1 prosent er tatt i betraktning det man mener er normale sesongavhengige variasjoner i boligprisutviklingen.

– Vi er overrasket av den sterke veksten. Juni måned er en måned som boligprisene normalt har en nedgang. Det siste 10 årene har det kun vært oppgang i to av årene, sier Dreyer.

Les også

- Overraskende sterk boligprisvekst

– Juni måned har brutt med trenden, nå har vi fått en mye kraftigere utvikling i boligprisene. Men dette er kun en månedsobservasjon, sier Dreyer.

Rekordsalg

Det ble før første gang solgt et femsifret antall boliger i en enkelt måned. Og det har aldri blitt solgt flere boliger i første kvartal.

Nominelt steg boligprisene med 0,1 prosent. Gjennomsnittlig kvadratmeter pris er nå 35.400 kroner.

Det har også blitt et løft på 12-måneders veksten til 8,1.

– Vi forventer at 12-månedersveksten vil gå ned, sier Dreyer.

Det er store regionale prisforskjeller. Enkelte bydeler i Oslo ligger på 1 prosents prisvekst, mens Stavanger og Sandnes har en nedgang på henholdsvis 1 og 1,1 prosent.

– Vi forventer at presset i Oslo vil vedvare de nærmeste månedene. Og utfordringene i Stavanger vil vedvare i mange måneder fremover, sier Dreyer.

Han peker på at utviklingen i sistnevnte by skyldes at mange mister jobben som følge av oljebremsen. Det merkes nå i boligsalget.

Tønsberg er byen som hadde størst økning i juni.

– Tønsberg er en naturlig pendlerregion til Oslo, og sånn sett er det ikke unaturlig, sier Dreyer.

Forventer høyere priser enn tidligere

Ved inngangen av året forventet Eiendom Norge at boligprisene ville stige 4–6 prosent. I første halvår har prisene vært noe høyere enn forventet. Derfor reviderer Eiendom Norge nå prognosen opp slik at gjennomsnittsprisen i 2015 forventes ende 7–8 prosent høyere enn i fjor.

– Den grunnleggende årsaken til at prisene øker mer enn forventet, er at det ikke er nok boliger for å dekke etterspørselen, sier Dreyer.

Les også

Meglersjef varsler nytt boligprishopp i Oslo etter sommeren

Brennhett

Boligmarkedet i Oslo har vært brennhett så langt i år – med enkelte unntak.

Meglere tror prisene vil presses ytterligere opp i hovedstaden etter sommerferien.

Men boligmarkedet i Oslo er imidlertid spesielt.

Mens for eksempel Stavanger har opplevd et stort fall i boligprisene som følge av oljebremsen, er årsveksten i hovedstaden på over 12 prosent.

HETT: I Oslo er boligmarkedet hett, mens det andre steder i landet er en annen utvikling.

Spår boligmarkedet ned

Flere økonomer og meglere har spådd at boligprisene på nasjonalt plan er på full fart nedover.

Ifølge investeringsdirektør Stig Myrseth i Dovre forvaltning er norske boligpriser på full fart nedover, blant annet grunnet økt arbeidsledighet som følge av oljebremsen.

Det er ikke bare Myrseth som spår boligprisenes fall på lengre sikt:

– Jeg mener det er mer enn 50 prosent sannsynlig at vi får en priskorreksjon i løpet av de neste tre årene. Om boligprisene stiger mer enn lønnsveksten over tid, så må det før eller siden korrigeres, sa sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank til E24 i forrige uke.

Publisert:

Her kan du lese mer om