Trodde du denne fisken var fersk?

I kjøledisken til matbutikkene finner man både torsk og steinbit som har vært fryst.

SELGER OPPTINT FISK: Matkjedene selger både torsk og steinbit som har vært fryst.

Foto: Sophie Lorch-Falch E24
  • Sophie Lorch-Falch
Publisert:

Mellom ferske produkter av laks, blåskjell og torsk i kjøledisken, ligger matvarebutikkenes egne fiskeprodukter, under butikkjedens merkenavn.

Det er lite som skiller produktene fra merkevarene, med mindre man tar ingredienslisten i nærmere øyesyn.

Med liten skrift i ingredienslisten kan man lese at torsken er «produsert av fryst råstoff».

Foto: Sophie Lorch-Falch E24

«Produsert av fryst råstoff» kalles det når fisken har vært fryst, tint opp og plassert i porsjonspakker før salg.

VÆRT FRYST: Remas torskefilet er blant fiskeproduktene som selges opptint.

Foto: Sophie Lorch-Falch E24

Hos Rema 1000 gjelder det steinbitfilet og røkt torsk fra Fiskesentralen, samt Remas egen «under 100-lappen»-torsk.

Coop selger også porsjonspakket steinbit og torsk som har vært fryst.

Kommunikasjonssjef Harald Kristiansen i Coop Norge.

Foto: Coop Norge

– Hvit fisk er sjøfrossen om bord i fiskebåten. Fisken blir varsomt tint, før den blir pakket. På denne måten får vi tilgang til en meget god kvalitet på fisken før den blir pakket for salg. Det er en kjent sak at sjø frossen fisk har en meget god kvalitet, sier kommunikasjonssjef Harald Kristiansen i Coop Norge.

Kan være av god kvalitet

Mesterkokk og eier av prisbelønte Statholdergaarden forteller at fisken kan være av god kvalitet dersom den er frosset ned og tint opp riktig.

– Fersk fisk vil jo alltid forbli best, men hvis det dreier seg om fisk som er frosset ned idet den er fisket, og forsiktig frosset ned på lav temperatur, og forsiktig tint opp, kan det være bra. Hvis du tar gammel torsk og fryser ned, blir den ikke bedre, sier han til E24.

– Ofte er torsk og steinbit frosset ordentlig ned på feltet av bra kvalitet. Vi skal huske på at det som ofte selges som fersk steinbit og fersk torsk i butikkene kan være opptil en uke gammelt, sier han.

– Hvorfor tror du butikkjedene selger tint fisk?

– Det har med pris å gjøre, sier Stiansen, som selv holder seg til fersk fisk.

FERSK LAKS: Laksestykkene som selges i norske matbutikker er uten unntak fersk fangst eller slakt.

Foto: Sophie Lorch-Falch E24

Rema: – Ikke nødvendigvis billigere

– Det er ikke nødvendigvis billigere å fryse, tine og pakke fisken først, det enkle er ofte det billigste, men det er ikke alltid praktisk mulig grunnet naturens gang, sier kategorisjef for fisk og sjømat i Rema 1000, Trond Storrud, til E24.

Fersk fisk og friske grønnsaker er blant varekategoriene med sterkest salgsvekst hos matkjedene.

I 2015 økte salget av fersk fisk med 25 prosent hos Rema, sammenlignet med 2014.

Storrud mener butikkjedens fisk holder høy kvalitet, og forteller at Rema er aktøren som selger mest fisk og sjømat i Norge, men at det til tider er vanskelig å få tak i nok fersk fisk.

– Tilgangen på villfisk kan variere. Vi har nesten alltid tilgjengelig fersk hvitfisk i deler av landet, men for å kunne tilby kundene tilberedningsklar fisk i alle butikker i hele landet på alle åpningsdager, må vi i enkelte tilfeller bruke norsk torsk som har vært fryst, og som vi så tiner kontrollert, pakker og kjører ut i til butikkene. Dette gjør vi fordi vi vet at norske husholdninger spiser mye mer fisk hvis forholdene blir lagt til rette for enkle og sunne middager, sier Storrud.

Rema vil ikke svare på spørsmål om hvorfor det opplyses med liten skrift at fisken har vært frosset, eller om de tror alle kundene er innforstått med at fisken har vært fryst.

Bent Stiansen har tidligere samarbeidet med Rema 1000 om å utvikle oppskrifter.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Rema 1000
  2. Laks

Flere artikler

  1. Betalt innhold

    Her vil dei satse på levandelagra torsk

  2. Nå er det priskrig på reker: – Vi selger rekene med tap

  3. Forventer full fyr i omsetningen av grillmat

  4. – Vi har aldri solgt til så lav pris før

  5. Dagligvarekjedene øker produksjonen av vegetarprodukter