8 av 10 velger norsk påskeferie

Enda flere enn i fjor oppgir at de vil ha hyttepåske med venner og familie, ski og friluftsliv.

TRADISJONELT: Høytider, ferier og tradisjoner står stadig sterkere i Norge, skal man tro NHO Reiselivs siste undersøkelse.
Publisert:

Det kommer fram i en undersøkelse gjennomført av TNS Gallup på vegne av NHO reiseliv. Halvparten av de spurte skal på påskeferie i år, og av disse skal fire av fem feriere i Norge. Dette er på nivå med i fjor.

– Nordmenn elsker tradisjoner, og få høytider har flere tradisjoner enn påsken. For de fleste av oss er det utenkelig å gjøre noe annet enn å dra til fjells med familie og venner i denne høytiden, sier administrerende direktør Kristin Krohn Devold i NHO Reiseliv til NTB.

– Samtidig lever vi hektiske liv, og det i en tid med usikkerhet og utfordringer. Å samle familie og venner i naturen og bygge samhold er nok noe vi verdsetter ekstra i vanskelige tider. Påskeferien kan slik sett bli et pustehull for mange av oss.

Les også

Europa-ferien har blitt billigere: Så mye kan du spare til sommeren

De nære ting

Krohn Devold viser til at den største endringen gjelder hva folk planlegger å gjøre i ferien, enten de er i Norge eller i utlandet. På toppen av lista over påskeferieaktiviteter i Norge ligger hytta, skiaktiviteter, friluftsaktiviteter og samvær med familie og venner. Flere enn i fjor sier at dette er aktiviteter de prioriterer i år. Også for utenlandsfarerne er dette en tydelig trend: Langt flere enn tidligere sier at ski- og friluft, venne- og familiebesøk og opphold på hytte eller i feriehus er hovedmål for ferien i utlandet. De tidligere listetoppene mat- og vinopplevelser, kulturopplevelser og storbyferie taper terreng blant utenlandsreisende.

Mens like mange som i fjor sier de skal på påskeferie i utlandet, har andelen som skal bo hos familie eller venner på utenlandsreisen, økt noe.

Svekket krone

Etter oljeprisfallet siden sommeren 2014 har en svekket kronekurs gjort Norge billigere sammenlignet med utlandet. Det har fått æren for at både flere nordmenn og utlendinger ferierer her til lands. Men den teorien holder ikke vann for nordmenns del, skal man tro NHOs undersøkelse: 95 prosent sier svekket kronekurs har hatt liten eller ingen betydning for ferievalget.

Dårlig økonomi ser heller ikke ut til å slå ut, og de fleste tror de skal legge omtrent like mye penger i påskeferien i år som i fjor.

Flere reiselivsaktører NTB har snakket med tror likevel valutakursen påvirker oss.

– Det er blitt dyrere å reise ut for nordmenn, og ikke minst er det billigere for utlendinger å komme hit. Vi har hatt vekst hele vinteren, med rekord for jul og nyttår for svenskene, sier direktør for Beitostølen Resort, Atle Hovi.

Tre uker før skjærtorsdag er 98 prosent av hotellrom, hytter og leiligheter hos ham bortbestilt for siste langhelg i påsken.

Les også

Nå gjør kronesvekkelsen charterturene dyrere

Tidlig bestilling

Hovi sier han aldri har opplevd så tidlig påskebestilling blant nordmenn før:

– En årsak er at vi i år har tidlig påske, så å reise til fjells konkurrerer ikke med å åpne hytta ved sjøen eller å stelle i hagen hjemme. Det hjelper også at vi har mye snø i fjellet.

SkiStar eier og driver alpindestinasjonene Sälen, Åre og Vemdalen i Sverige og Hemsedal og Trysil i Norge:

– Svensker bestiller tidlig, mens nordmenn har vært mer spontane. Nå ser vi at nordmenn følger etter og bestiller mye tidligere enn før. Når etterspørselen er så stor må man være ute i god tid for å sikre seg sin favorittleilighet eller hytte, sier pressekontakt Linda Morell.

Les også

Nordmenn trosser økonomisk nedtur: – Feriebudsjettet er tilbake på toppnivå

Les også

Euro har ikke vært billigere i år

Les også

Nå gjør kronesvekkelsen charterturene dyrere

Les også

– Feriebudsjettet er tilbake på toppnivå

Publisert:

Her kan du lese mer om