Tilgang til infrastruktur øker boligprisene: Nærhet til bybanen «verdt» 300.000 kroner
Meglerne i Bergen forteller om solid prisvekst langs bybane-traseen. – Vi hadde ikke kjøpt huset vårt hvis det ikke hadde vært for bybanen, sier Knut Wiik Vollset (31).
Baneløft. Bybanen i Bergen feirer i juni tre år. På kort tid har det gjort noe med prisene langs traseen.
Meglerne i Bergen er enige: bybanen har gitt et kraftig oppsving i prisene.
– Jeg vil anta at en 3-roms leilighet som ligger langs bybanen fort kan få et oppsving på rundt kr 200 000 – 300 000 kontra en leilighet som ligger et stykke unna, sier Fredrik Søreide, som er daglig leder i Krogsveen, Bergen.
LES OGSÅ: Eie to boliger og leie ut den ene?
Kjempeløft.Megleren forteller at områdene rundt bybanen har fått seg et kjempeløft de siste tre årene.
– Vi merket allerede et oppsving under byggingen, men prisene har fortsatt å øke. Stadig flere ønsker å bo nærme bybanen med tanke på enkel transport til bykjernen og bydelene rundt, sier Søreide.
Asbjørn Myrstøl i Garanti eiendomsmegling er enig:
– Bergens nye kjæledegge, Bybanen, har gjort at prisene i søndre bydel har fått litt drahjelp. Bybanen gir to effekter, områdene blir kvitt store bilkøer og man kommer frem når man har planlagt, sier Myrstøl.
LES OGSÅ: – Mulig å gjøre et godt boligkjøp nå
Skal utvides.I slutten av juni åpner byggetrinn 2 fra Nesttun til Lagunen kjøpesenter.
– Også her har boligprisene fått seg en ekstra opptur det siste året, forteller Søreide.
Jan-Erik Larsen som er daglig leder i Aktiv Eiendom mener Bybanen har skapt et prismessig skille i boligmarkedet i Bergen:
– Generelt sett vil boliger langs eksisterende og planlagt bybanetrasé ha fått et betydelig prisløft, mens øvrige områder opplever en mer tradisjonell og forutsigbar prisvekst, sier han.
Larsen peker på at bybanen har skapt «sentrumspriser» langt ut over sentrumsgrensene:
– Kort sagt kan man nesten si at Bybanen har bidratt til kvadratmeterpriser som ligner på dem man finner i sentrum, til tross for at objektet kanskje befinner seg en mil utenfor sentrumskjernen.
LES OGSÅ: Eneboliger stiger mest
Kjøpte pågrunn av Bybanen. Knut Wiik Vollset (31) og familien kjøpte nylig et rekkehus på Sletten i Bergen.
– Vi hadde ikke kjøpt huset vårt hvis det ikke hadde vært for bybanen, sier han.
Familien på tre har et bybanestopp like ved boligen - som kjører dem direkte til arbeidsplassen.
– At det er så lett kommunikasjon gjorde at vi valgte å flytte hit, sier Vollset, som investerte i boligen i august ifjor.
Området rundt Sletten shoppingsenter og Adolph Bergs vei ble tidligere kalt «Chicago».
– Det var et relativt billig område. Området var noe beryktet og preget av sosialboliger. Men etter at bybanen kom, har det gjort noe med miljøet. Det kommer stadig flere småbarnsfamilier og vi har også flere vennepar som har valgt å flytte hit, forteller Vollset.
LES OGSÅ: Slik skal lokkeprisene på boliger stanses
Salgsargument. Et søk på FINN viser at svært mange boliger til salgs bruker «nærhet til bybanen» i annonsen.
– Det å kunne annonsere med kort gange til bybanen er uten tvil et godt salgsargument, sier Fredrik Søreide i Krogsveen.
Jan-Erik Larsen i Aktiv Eiendom spår at bybanenære områder vil fortsette å dominere når det gjelder sterkest prisutvikling.
– Dette gjelder først og fremst områdene i Bergen sør hvor Bybanen allerede er planlagt bygget. Dette er for øvrig områder som har blitt ansett å være attraktive i lang tid allerede, mye på grunn av nærheten til Flesland og de mange arbeidsplassene på Kokstad/Sandsli.
Deretter tror Larsen at også utbygging nordover fra Bergen sentrum vil kunne gi økte priser:
– Når man klarer å bestemme seg for Bybanens trasé mot Bergen nord, er det nærliggende å anta en tilsvarende prisutvikling i de da berørte områdene. Dette ligger imidlertid flere år frem i tid.