Derfor sparer kvinner mindre i fond

Kvinner sparer langt mindre enn menn i fond. Mennene mener årsaken er at kvinner har lavere økonomisk forståelse, viser undersøkelse.

Bekymret. Lasse Ruud, administrerende direktør i Verdipapirfondens forening, mener spareavtaler burde appellere mest til kvinner ettersom de er mindre villige til å påta seg risiko.
Publisert: Publisert:

Kvinner sparer i snitt 636 kroner i måneden i spareavtaler, mens menn sparer 849 kroner, viser en fersk undersøkelse gjennomført av Verdipapirfondenes forening (VFF).

Det er også langt færre kvinner enn menn som har en spareavtale, for mens kvinner har 280.000 spareavtaler i aksje- og kombinasjonsfond, har menn hele 377.000 slike avtaler.

Les også:Småsparere dumpet aksjer for en halv milliard i mai.

Det mener Lasse Ruud, administrerende direktør i VFF, er bekymringsfullt.

– Kvinner lever lengre enn menn og får i gjennomsnitt lavere årlig pensjon. De burde derfor hatt flere spareavtaler og høyere sparebeløp enn menn, men det motsatte er tilfelle. Menn har også hatt vesentlig større økning både i antall spareavtaler og i månedlig gjennomsnittsbeløp fra 2006 til 2013, sier Ruud.

Økt med 74 kroner på åtte år. Siden 2006 har kvinner som har spareavtaler økt det månedlige sparebeløpet med bare 74 kroner, en økning på 13 prosent.

– Menn har derimot i samme periode økt det månedlige sparebeløpet med hele 175 kroner, noe som er en oppgang på 26 prosent. Inflasjonen har i samme periode vært 14 prosent, påpeker Ruud.

Les også:Advarer mot nordmenns sparefavoritt

Forbrukerøkonom Kristina Picard i Storebrand.

Men hvorfor sparer kvinner mindre enn menn i fond?

Det spørsmålet har Storebrand stilt 1000 nordmenn i en Norstat-undersøkelse. Svaret var kanskje overraskende:

  • Over dobbelt så mange menn som kvinner tror det er fordi kvinner har lavere økonomisk forståelse. 8 prosent av mennene og 3 prosent av mennene svarte dette.
  • Det også langt flere menn enn kvinner som mener at fondssparing er mannens oppgave. 17 prosent av mennene og 7 prosent av kvinnene svarte dette.
  • Samtidig mener flere kvinner enn menn at det er fordi kvinner har dårligere råd. 12 prosent av kvinnene og 6 prosent av mennene mente dette.

Risikofylt. Flest mener imidlertid at hovedårsaken til at kvinner sparer mindre enn menn i fond er at kvinner forbinder fondssparing med høy risiko. Det mener 22 prosent av mennene og 36 prosent av kvinnene.

– Jeg håper flere kvinner får øynene opp for langsiktig sparing i aksjefond og kombinasjonsfond. Jeg tror mange kvinner frykter aksjefond på grunn av risiko, men på mange måter har banksparing vært risikosport de siste årene – for dem som sparer langsiktig, sier Kristina Picard, forbrukerøkonom og kommunikasjonssjef i Storebrand.

– Fordi rentenivået er så lavt, så taper banksparere kjøpekraft. Prisstigning og skatt spiser opp rentegevinsten og enda litt til. Skal du sikre deg kjøpekraft, må du spare i noe som gir høyere avkastning, sier hun.

Picard mener at det viktigste er at du har en spareavtale og sparer jevnlig.

– Det nest viktigste er hvor du plasserer pengene – du må spare på en måte som sikrer deg kjøpekraft. Et tredje poeng, som jeg tror mange glemmer, er å justere sparebeløpet hvert år. Etter hvert som du får høyere lønn og bedre råd, kan du øke sparebeløpet. I hvert fall bør du øke sparingen din i takt med prisveksten, ellers sparer du i realiteten mindre i år enn du gjorde i fjor.

Les også:Disse pengene går kvinner glipp av

Bør appellere til kvinner. – Undersøkelser viser at kvinner, i motsetning til menn, er mindre villige til å påta seg risiko. Spareavtaler burde derfor appellere mest til kvinner, mener Lasse Ruud og viser til at ved å sette inn mindre beløp hver måned, i stedet for et større enkeltbeløp, sprer du risikoen betraktelig.

– Venter man med å investere til usikkerheten i markedet er blitt mindre, har kursene allerede steget og man går glipp av mye av aksjemarkedets langsiktige avkastning. Når du har en fast spareavtale slipper du å passe på om børsene går opp eller ned, sier Ruud.

Kristina Picard peker på flere fordeler ved en spareavtale i aksjefond:

– Et fast trekk på lønningsdagen hver måned sikrer at du kjøper jevnt og at du kjøper aksjeandeler uansett hvordan markedet er. Å spare jevnt reduserer risikoen for å være uheldig med tidspunktet for kjøpe av aksjer. I tillegg er det å spare litt hver måned noe som passer den økonomiske situasjonen til de fleste. De færreste har store summer å sette av til sparing, men de fleste klarer noen hundrelapper hver måned.

Følg Dine Penger på Facebook.

Publisert:

Her kan du lese mer om