Boligprisene i februar: Opp 8,5 prosent fra i fjor: Eneboliger og leiligheter stiger fortsatt

Boligprisene stiger fortsatt. I februar steg prisene på alle typer boliger, med omtrent en prosent.

Februar har vært en god måned for boligsalg og boligprisene går fortsatt opp.

Foto: Carsten Pihl
Publisert:,

Videre opp. Boligprisene gikk opp 0,7 prosent i februar. Det kom frem på en pressekonferanse i Bjørvika fredag formiddag.

Boligprisene i februar 2013 var 8,5 prosent høyere enn i februar 2012. Tallene viser at eneboliger stiger mest med 0,9 prosent i februar. Se listen lenger ned i saken.

Det var ikke helt uventet:

– Normalt skjer størsteparten av boligprisveksten i løpet av årets tre-fire første måneder, blant annet på grunn av relativt få selgere i markedet på denne tiden av året, kommenterte nestleder Leif J. Laugen i Eiendomsmeglerforetakenes forening (Eff).

– En veksttakt på 8,5 prosent siste år bekrefter at vi fortsatt er inne i en periode med sterk og stabil prisvekst, sa Laugen på pressekonferansen.

LES OGSÅ: Bud med forbehold om finanisering ble kluss

Høy aktivitet. – Det er høy aktivitet, årstiden tatt i betraktning. Den er på linje med rekordomsetningen i 2012, forteller Leif J. Laugen.

Prisutviklingen i de store byene viser at Tromsø har gått mest opp med 8 prosent, Trondheim har en prisvekst på 7 prosent.

Kristiansand, Hedmark og Oppland er på bunn med en prisvekst på 2 prosent siste år.

Bekymret bransje. Eiendomsmeglerforetakenes forening (Eff) presenterte tallene fredag formiddag sammen med Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) og Econ Pöyry.

At prisene går opp bekymrer bransjeaktørene:

– Den sterke veksten er utfordrende. Boligbyggingen må opp dersom vi skal opprettholde et inkluderende boligmarked, sier Tormod Boldvik, leder av Norges Eiendomsmeglerforbund.

LES OGSÅ: Slik kan du prute på eiendomsmegleren

Snittprisen hittil i år er 5,3 prosent høyere enn snitt i 2012.

Boligprisene går opp for alle boligtyper.

Prisene på eneboliger steg med 0,9 prosent fra januar. Prisene i februar 2013 var 7 prosent høyere enn i februar 2012.

Prisene på delte boliger steg 0,4 prosent fra januar. Prisene i februar var 6,4 prosent høyere enn i februar 2012.

Prisene på leiligheter steg med 0,6 prosent fra januar. Prisene i februar 2013 var 9,3 prosent høyere enn i februar 2012.

LES OGSÅ: Slik krymper du boligforsikringen

Differensiert. Riktignok er det nedgang i prisene noen få steder i landet. Sarpsborg og Telemark hadde en ørliten prisnedgang siste måned, med 0,2 prosent.

I Hedmark og Agderfylkene går det også tregt å selger boliger.

Også i Oslo er det store variasjoner i boligprisutvikligen. På Søndre Nordstrand koster det 31.000 kroner pr kvadratmeter, mens prisen er dobbelt så høy på Frogner.

I Grorud går prisene ned 0,5 prosent siste måned, mens de går 1,4 prosent opp i Frogner.

– Folk vil helst bo i finere strøk, sier Boldvik.

Prisoppgang på 1,4 prosent for borettslagsleiligheter

Kraftig opp. Prisene på borettslagsleiligheter er 1,4 prosent høyere i februar 2013 sammenlignet med januar 2013.

Gjennomsnittlig kvadratmeterpris for borettslagsleiligheter var i februar 2013 på 27 864 kroner, mens det tilsvarende tallet i januar var på 27 472 kroner, viser tall fra Garanti Eiendomsmegling.

I løpet av de siste 12 månedene har prisene steget med 8,5 prosent.

For 12 måneder siden var gjennomsnittlig kvadratmeterpris på borettslagsleiligheter 25 680 kroner.

Stein Drogseth, administrerende direktør i Garanti eiendomsmegling

Foto: Garanti

Normalt for sesongen. – Prisene har steget fra januar til februar de siste ti årene, så prisveksten denne måneden er ikke overraskende, sier administrerende direktør Stein Drogseth i GARANTI Eiendomsmegling i en pressemelding.

Han peker også på at borettslagsleiligheter er populære:

– Omsetningshastigheten på borettslagsleiligheter er også høy for tiden. Boligene ble denne måneden solgt betydelig raskere enn i januar, og også raskere enn på samme tid i fjor, kommenterer Drogseth.

Ned hos OBOS. OBOS-prisene var 2,2 prosent lavere i februar enn i januar. Siste tolv måneder har prisene steget med 8,4 prosent.

Gjennomsnittlig kvadratmeterpris i OBOS-tilknyttede borettslag var i februar 41.564 kroner.

– Nedgangen i februar er en korrigering av økningen vi så i januar, der det var en uvanlig sterk oppgang. Den underliggende trenden er fortsatt oppgang, men sannsynligvis ikke så stor som vi opplevde i 2012. Vår prognose på en prisvekst gjennom hele året på om lag 5 prosent er styrket, påpeker konsernsjef Martin Mæland i en pressemelding.

LES OGSÅ: Dette må du sjekke på visning

Følg oss på Facebook!

Her kan du lese mer om