Skaff deg skatte-frikort nå

Har du frikortet klart, unngår du at arbeidsgiver trekker skatt av de første lønningene dine. Du kan tjene inntil 39.950 kroner skattefritt.

Nå også på YouTube. SkatteEtaten har laget film om Askeladden som skulle ha seg sommerjobb. Foto: Skjermdump fra skatteetaten.no

  • Bent Ove Aulid
Publisert:

Fra og med det året du fyller 13 år må du ha skattekort dersom du har egen inntekt. Men regner du med å tjene mindre enn 39.950 kroner i året, bør du i stedet skaffe deg et frikort.

Null skatt

Et frikort er et skattekort som viser at arbeidsgiver ikke skal trekke skatt av lønnen din. I løpet av årets fem første måneder har 69.000 ungdommer mellom 13 og 18 år skaffet seg frikort for 2011.
Mer enn 10.000 av disse har allerede tjent så mye at de har måttet skaffe seg vanlig skattekort isteden, opplyser Skatteetaten.

LES OGSÅ:

Få all ferien du har krav på

Nett eller SMS

Det er enkelt å skaffe seg frikort. Glem alt du har hørt om lange passord og kronglete innlogginger på Altinn eller Min side. Alt du trenger er å vite ditt eget personnummer.
Velg enten Skatteetatens nettsider eller send en SMS, så mottar du frikortet i posten.

Her søker du om frikort

.
Velger du å bestille på SMS, gjør du slik: Send FRIKORT (mellomrom) fødselsnummer (11 siffer) til 02111. For eksempel: FRIKORT 03119312345. Du betaler SMS-takst.

Ikke alt er skattepliktig

Husk at ikke alle jobber er skattepliktige. Gjør du et lite arbeid for en privat person i dennes hjem eller fritidsbolig, og som ikke betaler deg mer enn 4000 kroner i løpet av året, skal det ikke oppgis til myndighetene.

Det spiser heller ikke av frikortgrensen på 39.950 kroner.

De 4000 kronene kan betales ut på en gang, eller bli slått sammen gjennom året. Hvis 13-åringen altså får 100 kroner for å klippe gresset eller måke snø, kan han altså få 40 betalinger skattefritt.

OBS!

Dette gjelder også for voksne, men bare dersom aktiviteten ikke er ditt fag eller det du jobber med til vanlig.
Men selv om du jobber som lærer, kan du ikke uten videre male gjerdene til halve byen og skattefritt tjene 4000 kroner på hvert gjerde.

Les mer:

Slik tjener du lovlig og skattefritt

Det finnes noen eksakt beløpsgrense for når aktivitet eventuelt blir skattepliktig, men det skal ikke så mye til før du kryper over grensen.
Blir omfanget omfattende kan det føre til at du anses å drive næringsvirksomhet. Det er skattekontoret som vurderer nærmere om du anses som næringsdrivende.

LES OGSÅ:

Dette kan du kreve i feriepenger

- Blir det snakk om tusenvis av kroner, og særlig hvis virksomheten er vedvarende, ville jeg tatt kontakt med skattekontoret og lagt frem saken, forteller senior skattejurist Tor Edgar Willumsen i Skattedirektoratet til Dine Penger.
Jobber du for et idrettslag eller en annen frivillig organisasjon, kan du også tjene opptil 4000 kroner i løpet av året uten å måtte oppgi eller skatte av det.

Husk all inntekt

Når du regner over hvor mye du kommer til å tjene i år, husk da at all skattepliktig lønn, inklusive sykepenger, feriepenger og fri kost og losji skal regnes med.
Husk også å regne med feriepengene, både de du tjente opp i fjor og som blir utbetalt i år, og de du har opptjent i år og får utbetalt allerede i år fordi du slutter i jobben.
Først når du har tjent mer enn 39.950 kroner, skal arbeidsgiver trekke skatt av lønnen din. Da bør du ha sørget for å ha levert inn et nytt skattekort. Hvis ikke er arbeidsgiveren din pålagt å trekke 50 prosent skatt av inntekten.
Med skattekort vil det trekkes vanlig skatt, men også denne kan bli ganske høy, ettersom du begynte året med frikort og ikke betalte skatt av de inntektene.

Her søker du om skattekort

Få frikortet tilbake

På lønnsslippen skal arbeidsgiver føre opp hvor mye som er trukket i skatt. Ta vare på dette papiret, det er din kvittering på at det faktisk er betalt skatt av lønnen din.
Arbeidsgiver skal også føre opp på frikortet hvor mye du har tjent hvis du slutter i jobben. Når du slutter du i jobben, skal du ha frikortet eller skattekortet tilbake.

LES OGSÅ:

6 av 10 vil bli kvitt en kollega

Får skatten tilbake

Det er vanligvis studenter og skoleungdom som benytter seg av frikort, men det er ingen øvre aldersgrense. Har du imidlertid mottatt skattekort for 2011 allerede, kan du ikke bestille frikort.
Viser det seg at du i løpet av året har tjent mindre enn 39.950 kroner, vil du ved skatteoppgjøret året etter få tilbake det du har blitt trukket i skatt.

Får ikke frikort

Er du gift eller registrert partner, kan du ikke få frikort. Det samme gjelder dersom du vet at du kommer til å tjene mer enn 39.950 kroner i løpet av året.
Husk at frikort ikke betyr noe for hvor mye du totalt betaler i skatt i løpet av året. Skattetrekket er bare en foreløpig skattebetaling. Er det trukket for mye skatt, får du penger tilbake neste år. Har du betalt for lite, må du betale restskatt.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Skatter og avgifter

Flere artikler

  1. Disse inntektene er skattefrie

  2. Lever skattekortet nå

  3. Levér skattekortet nå

  4. Slik kutter du mobilskatten

  5. Slik regner du ut mobilskatten