Slik kan du enkelt spare tusener

Familier med to biler kan spare inntil 10.000 kroner i året ved å bytte forsikring. Det koster deg noen tastetrykk.

MYE Å SPARE: Å sjekke prisen på forsikringer kan spare deg for flere tusender. Foto: colourbox.com

  • Sven Arne Buggeland
Publisert:,

Tidligere måtte du selv ringe rundt til forsikringsselskapene og hente inn tilbud fra hvert enkelt selskap. Nå kan du sammenligne hva ni selskaper tar for å forsikre villa, innbo, bil og reise på nettstedet Finansportalen.no. VGs test av tjenesten avdekker store prisforskjeller.

- Ufattelig mye

- Det kan være ufattelig mye å spare. Og det har aldri vært enklere. Om forbrukerne griper muligheten, blir forsikring billigere, sier direktør i Forbrukerrådet, Randi Flesland.
VGs priseksempler viser størst besparelser på villa og bil. Nær 500.000 husholdninger med to biler har mest å tjene på å bruke kalkulatorene.

LES OGSÅ:

Sparebank 1 på topp - DnB NOR på bånn

- Før måtte du ringe hvert enkelt forsikringsselskap og gi dem alle data, for å innhente pristilbud. Det var det få som orket. Derfor betaler mange for mye, sier Flesland.
Skadeforsikringsselskapene hadde premieinntekter på 52,3 milliarder kroner i 2010. De satt igjen med 10,6 milliarder i resultat av ordinær virksomhet.
- Her er det penger å ta av, sier forbrukerdirektøren.

Sjekk prisforskjellene VG fant.

Kalkulatoren

Flesland mener at kunder som bruker kalkulatorene til å innhente priser og bytte selskap, vil presse de dyreste aktørene til å gi konkurransedyktige tilbud.
- Nå kan du sitte i ro og mak hjemme i egen stue, legge inn data en gang for alle og umiddelbart få oppdaterte tilbud fra alle forsikringsselskapene.
Flesland sier at du ikke lenger trenger lese og forstå alt med liten skrift.
Den jobben har Finansportalen gjort. Vilkårene er sammenlignbare, informasjonen nøytral.
Bare fire små aktører innenfor skadeforsikring var med, da kalkulatorene ble lansert i mai 2011 - Storebrand, Frende, Nemi og Jernbanepersonalets forsikring.
Nå omfatter kalkulatorene nær 75 prosent av markedet.

LES OGSÅ:

Slik får du hytte - uten å kjøpe

Fra nyttår er If skadeforsikring, KLP, Terra, Sparebank 1 forsikring og Gjensidige kommet med. Den siste av de fire store, Tryg, har varslet tilslutning i løpet av januar.
- Når Tryg kommer inn, dekker kalkulatorene nær 90 prosent av markedet, opplyser Jon Erland Madsen, som er nettansvarlig for forsikring i Finansportalen.
Da mangler bare Codan, DNB Forsikring og noen svært små selskaper. Finansportalen tror de blir med i løpet av 2012, når praktiske løsninger er funnet.

Presser prisene

Gjensidige, If, Tryg og Sparebank 1 Skadeforsikring har over 80 prosent av markedet. På slutten av 1990-tallet hadde de fire store 95 prosent.
Aggressive nykommere spiser markedsandeler fra dem og presser prisene. Selskaper som Frende og Nemi kommer ofte billigst ut i prissammenligninger.

- Kan vi stole på et selskap som heter det samme som en svartkledd tegneseriejente?

- Nemi og alle de andre i Finansportalen er profesjonelle selskaper med alle papirer i orden. Det er helt trygt å flytte forsikringene dit det er billigst.

- Men forsikring handler også om hvordan selskapene oppfører seg, når skaden er skjedd?

- Når du velger selskap, vet du ikke om det er de store eller små, de dyre eller billige, som er best å forholde seg til i oppgjørets time, sier Forbrukerrådets direktør.

DINE PENGER LANSERER OGSÅ FORSIKRINGSKALKULATOR

Nettstedet

penger.no

, som eies av Finn, VG og Dine Penger, tar opp konkurransen med

Finansportalen

til Forbrukerrådet.
- Men vår kalkulator vil ikke utelukkende fokusere på pris, sier Christian Haneborg, som er ansvarlig for penger.no.
Schibsted-kalkulatoren vil også opplyse hva bilforsikringen dekker, hvor tilgjengelig selskapet er når skaden er skjedd og hvor fornøyd kundene er med skadeoppgjøret.
- Med et ensidig prisfokus er det fare for at selskapene ribber forsikringene for dekning, for å kunne tilby lavere og likere premier, sier Haneborg.
Les også:

Så mye økte prisen på din bolig i 2011

RASKE TILBUD

Slik bruker du priskalkulatorene.

For at du skal få en foreløpig pris på dine forsikringsbehov må du fylle ut nøkkelopplysninger om husholdningen, boligen eller bilen i et enkelt skjema på nettstedet.

På skjermen

Etter et par sekunder kommer tilbudene på skjermen.
Fremdeles er forsikringsselskapenes tariffer hemmelige. Hvilken pris de setter på risiko og hva de tror du er villig til å betale, røper de ikke for konkurrenter og kunder.
Vil du ha en bindende pris, må du ta neste steg.

Fødselsnummer

- Da må du fylle ut fødselsnummer og legge inn noen flere opplysninger. Til gjengjeld er selskapene forpliktet til å returnere et bindende pristilbud, sier Jon Erland Madsen i Finansportalen.
Derfra kan du gå videre til forsikringsselskapet og inngå ny avtale. Du kan bytte selskap utenom hovedforfall og får tilbake hva du har forhåndsbetalt for mye i premie.

Samlerabatter

- Finansportalen forutsetter at selskapene ikke vil lagre eller misbruke personopplysninger. Du skal ikke få selgere på døren, fordi du har brukt kalkulatoren, sier Madsen.
Fra mars gir de første selskapene deg mulighet til samtidig å sende forespørsler om flere forsikringer, slik at du kan få tilbud som inkluderer samlerabatter.

Her kan du lese mer om

  1. Valuta
  2. Forsikring
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Gjør det lettere å sammenligne forsikringer

  2. Du kan spare tusener i året på bilforsikringen

  3. Du kan spare tusener i året på bilforsikringen

  4. Annonsørinnhold

  5. Nær en halv million nordmenn byttet forsikringsselskap

  6. De har landets mest fornøyde forsikringskunder