Bare lov til å angre på nettkjøp

Du kan stort sett få byttet julegavene du har kjøpt i fysisk butikk, men ingen lover gir deg bytterett. Handler du på nett, kan du angre på kjøpet.

FORSKJELL: Du kan ikke bare returnere en gave, dersom du har vært på julegaveshopping i handlegatene eller på kjøpesenter, men du får stort sett byttet julegavene etter julaften. Foto: Colourbox.no og Scanpix/Montasje: Dine Penger
Publisert:

Stressnivået pleier å være høyt når de siste julegavene skal kjøpes i dagene rett før julaften.
Du bør likevel huske på å spørre butikkekspeditørenene om hva slags bytteordninger de har, og be om et byttekort.

Ingen selvfølge

Forbrukerrådet anbefaler

også at du tar vare på kvitteringen som et ekstra bevis på kjøpet og verdien av varen, i tilfelle den som får gaven får problemer ved bytting.
Men det er ikke en selvfølge at du får byttet gaven etter jul, selv om mange butikker gir en utvidet bytterett i denne perioden.

Byttepraksis

Ingen norsk lov gir deg rett til å bytte julegaver.

Forbrukerkjøpsloven

gir deg kun rett til å bytte varer med feil eller mangler.
Det har imidlertid utviklet seg en praksis hos forretninger som gjør at du kan bytte julegavene. Normalt betyr dette at du kan bytte vare mot vare.

LES OGSÅ:

Du kan klage på julebordet

Angrerett på nett

Handler du på nett, har du - i motsetning til ved kjøp i fysisk butikk - angrerett.

Angrerettloven

(ved fjernsalg og utenfor fast salgssted) gir deg som forbruker mulighet til å komme ut av et kjøp, uten at du behøver å begrunne overfor selgeren hvorfor du vil gå fra kjøpsavtalen.
Angrerettloven gjelder altså ikke når du handler i fysisk butikk, og årsaken er at du ved nettkjøp ikke får mulighet til å se varen, før du handler.

LES OGSÅ:

Kjøp julegavene trygt på nett

Mange spørsmål

Kommunikasjonsrådgiver Martin Skaug Halsos, Forbrukerrådet. Foto: CF Wesenberg Kolonihaven

Kommunikasjonsrådgiver Martin Skaug Halsos i Forbrukerrådet forteller at angrerett er et av de temaene som de får flest spørsmål om.
- Folk lurer blant annet på hva det er angrerett på, om det er angrerett i butikk og hvordan man benytter seg av angreretten, forteller Skaug Halsos.

Vanskelig lov

Han synes ikke det er så rart at en del lurer på ting rundt angreretten, da det ikke er verdens enkleste lov å sette seg inn i. Han viser blant annet til at det er forskjeller mellom forskjellige typer fjernsalg - som dørsalg, telefonsalg og internettsalg.
- Det viktigste for forbrukerne å vite er at det er angrerett på alle produkter man kjøper på internett, at angrefristen er på 14 dager, og at du selv må beskoste returen av varen, sier Skaug Halsos.
Det er også verdt å merke seg at angreretten bare kan benyttes, dersom man handler fra en næringsdrivende.

Kan klage

Forbrukerrådet har ingen indikasjoner på at folk som handler fra norske nettbutikker har fått vanskeligheter ved forsøk på å benytte seg av angreretten.
Men dersom man skulle få problemer, har man

klageadgang

, og muligheten til å få saken behandlet i Forbrukertvistutvalget.

LES OGSÅ:

Dette klager norske forbrukere på

Kjøpt fra utlandet? Les lenger ned i artikkelen

I denne artikkelen

får du blant annet vite mer om hvordan du går frem, dersom du skal benytte deg av angreretten.

Nettbutikk-undersøkelse

Forbrukerrådet undersøkte nylig hvor flinke norske nettbutikker er til å forholde seg til rettigheter og informasjonsplikt.
100 nettbutikker ble undersøkt, og 9 av 10 nettbutikker hadde synlig informasjon om hvor lang angrefrist kunden har.
Men nettbutikkene sviktet på flere andre punkter. Både når det gjaldt å gi informasjon om reklamasjon (3 av 4 butikker ga ikke informasjon - eller ga feil informajsjon - om dette), og nesten ingen (98 prosent) oppga nødvendige kontaktinformasjonen på sidene sine.

Ubrukt vare

I tillegg krevde over halvparten (55 prosent) av nettbutikkene at kunden sender varen tilbake helt ubrukt og/eller i originalemballasje. Dette er for strengt i forhold til kravene som settes i angrerettloven.
Kunden som bruker angreretten, kan oppleve at nettbutikken mener det returnerte produktet viser tegn på å ha blitt tatt i bruk.
- Det loven åpner opp for, er å undersøke produktet på samme måte som du ville hatt mulighet til i en fysisk butikk, avslutter Skaug Halsos.
Du kan lese mer om

Forbrukerrådets undersøkelse her

.

Fra utlandet

Dersom du har handlet i utenlandske nettbutikker, gjelder

andre angrefrister

.
Ved kjøp fra utlandet er det

Forbruker Europa som kan hjelpe deg med eventuell klage

.

LES OGSÅ:

Du kan angre på nettkjøpet

Publisert:

Her kan du lese mer om