Kostbart å bli skuddklar
Elgjakten kan bli rådyr. Det koster raskt over 40.000 kroner å bli jeger. Men du kan spare tusenlapper. Vi gir deg tipsene.
Lørdag gikk startskuddet for årets elgjakt. Vil du bli med neste år, men ikke er jeger fra før, må du regne med at tusenlappene flyr som høstløv i vinden.
Og etter at du har lagt ut for jegerkurs, skytetrening, våpen og klær, kommer utgiftene til selve jakten. Ingen går til skogs med børsa for å få billig kjøtt i fryseren!
LES OGSÅ:
Ikke regnet på det
Jentejaktlaget Skjoldmøyene skal felle elg i Nord-Odal. Laget ble opprettet i oktober 2008, etter at 12 kvinner tok kurs i storviltjakt i Oslo Jeger- og Fiskerforening.
Lagets jaktleder, Line Nor tok jegerkurset i 2004 og har fordelt utgiftene over tid.
- Jeg har ikke satt opp regnestykket for hva det har kostet. Er det så mye som 40.000 kroner, er det vel like greit, sier Line Nor.
Under er en oversikt over hva du minimum må ut med for å bli jeger:
Kjøper du brukt våpen, lar være å anskaffe lyddemper og bruker de gamle turklærne (les mer lenger ned i artikkelen om hvordan du kan spare), kan regningen på 40.000 kroner kuttes med 15.000 kroner. Men særlig mindre enn 25.000 kroner koster det ikke å bli skuddklar.
Forening
Første steg for å bli jeger, er jegerprøvekurset. Uten å være godkjent jeger, er det vanskelig å få kjøpt våpen.
- Jeg tror også det vil være lurt å melde seg inn en forening. Da vil du få rimeligere tilgang både på skytetrening og de kursene du må ha, sier Nor.
Har du ingen våpentrening, holder det ikke med de 30 skuddene som er obligatoriske ved skyteprøven for storvilt. Treningsammunisjon koster 150 kroner for 20 skudd.
- Mindre enn 400 skudd bør ikke en førstegangsjeger ha bak seg, når elgen er målet. Og ved skyteprøven skal jaktammunisjon brukes. Den koster 498 kroner for en pakke på 20 skudd, sier Nor.
LES OGSÅ:
Prisras på klær og elektronikk
Rifle til ca. 15.000
En jaktrifle med god kikkert får også tusenlappene til å fly. En sjekk hos de største butikkene, viser at du kan få en pakkeløsning for omtrent 14.000 kroner.
Til VGs eksempel plukket vi en rimelig rifle og kikkert til 15380 kroner, med montasje. Du kan betale titusener for et forseggjort våpen. Men vårt valg gjør jobben like godt, og skuddet treffer rett.
Påbudt med skap
I tillegg tok vi med en lyddemper til 3890 kroner.
- Demper er blitt mer og mer vanlig. Den sparer hørselen og reduserer rekylen. Men lyddemper er ikke nødvendig. Her kan du knipe inn kroner, sier Noer.
Det du ikke slipper unna, er våpenskapet. I dag er det påbudt at våpen skal oppbevares i godkjent skap.
Det billigste vi fant, kostet 2.190 kroner.
Varme klær
Turinteresse kommer ofte før jaktinteresse, slik at de fleste vil ha fritidsklær og turutstyr fra før. Vanlige turklær kan godt brukes. Har du ikke det, blir det også en pen utgift.
- Du må ha godt ullundertøy, og en jaktdress som holder deg varm i flere timer på post. Og selvsagt regntøy og sko. Med et budsjett på 3.000 kroner til klær og 15.00 til sko, får du en behagelig jakt uten å være råflott, sier Line Nor.
Bruktmarked
Dessuten, det finnes et bruktmarked for våpen. Der kan du trolig halvere våpenkostnadene.
Vil du kjøpe brukt, er det ekstra viktig å være med i en forening av erfarne jegere som kan hjelpe deg ikke å bli lurt.
Må betale for kjøttet
Du slipper vanskelig fra elgjakt uten at kjøttet vil koste rundt 100 kroner per kilo, når merverdiavgiften er betalt.
Skal du jakte storvilt, må du betale 355 kroner i jegeravgift til staten. Så er du klar til å gjøre avtale med grunneier. Prisene varierer mye, ut fra om tilbudet er med eller uten overnatting, og hvor i landet jakten foregår.
«Skjoldmøyene» betaler 1300 kroner per dag for hver jeger, når de leier av Nord-Odal kommune. Skal de ha med seg noe av byttet hjem, må de i tillegg kjøpe med seg kjøttet for kr. 90 per kilo.
Vil du har det i forbrukspakker, venter en ny regning. Et slakt på 150 kilo vil koste omtrent 3.000 kroner å få skåret ned og pakket i fine biter, dersom du leverer til en slakter.