Obos-prisene steg med 29,5 prosent i fjor

Veksten viser at det er behov for handling, mener Obos-sjefen.

ELLEVILT: Det har gått vilt for seg på boligmarkedet i Oslo i 2016, og Obos mener at politikerne nå må ta grep for å bremse den store veksten.

Foto: Terje Pedersen NTB scanpix
  • Astrid Dalen
Publisert: Publisert:

Det har gått hett for seg på boligmarkedet, særlig i Oslo-regionen. Dette bærer også desembertallene til Obos preg av.

Den viser nemlig at prisene på Obos-tilknyttede boliger steg med 29,5 prosent i 2016.

Den gjennomsnittlige kvadratmeterprisen for brukte Obos-tilknyttede boliger i Oslo-området var 63.525 kroner i desember.

Kvadratmeterprisen var 2,3 prosent høyere enn i november 2016, og 29,5 prosent høyere enn i desember 2015.

– Behov for handling

– Prisveksten i 2016 viser med all tydelighet at det nå er behov for handling, sier Obos-konsernsjef Daniel Kjørberg Siraj i en pressemelding.

Han påpeker videre at den politiske bevisstheten om å prioritere økt boligbygging er økende, men at det har skjedd for lite i konkret handling, fordi man har ventet på utredninger og politiske forankringsprosesser.

– I Oslo forventer vi nå at byrådet følger opp innstillingen fra boligvekstutvalget med konkrete tiltak som setter fart i boligbyggingen, uttaler Siraj.

Onsdag denne uken presenteres boligprisstatistikken for desember, normalt en rolig måned i boligsalgsammenheng. Boligprisstatistikken for oktober og november viste imidlertid en sterkere vekst enn hva som er normalt for månedene.

Les også

Så mye bommet ekspertene på boligprisveksten: – Flyktningeffekten så jeg ikke i hele tatt

Fortsatt prisvekst

Obos forventer fortsatt prisvekst i 2017. For landet under ett forventer boligbyggeren en stigning i bruktboligprisene på åtte prosent. I Oslo forventer Obos en prisvekst på 16 prosent.

Ekspertene E24 har snakket med forventer ikke at det blir noen bråbrems i boligmarkedet i 2017, og forventer den høyeste veksten i Oslo også dette året.

– Min spåkule sier 15 prosent prisstigning i Oslo i 2017, og for landet forventer jeg 10–11 prosent. Årsaken til at anslaget for prisveksten på landsbasis er så høyt, er fordi det er så stort volum i Stor-Oslo, uttalte administrerende direktør i Privatmegleren, Grethe Wittenberg Meier, til E24 i romjulen.

Samtidig er det flere eksperter som peker på årsaker til at største prisveksten vil avta i 2017 etter et nokså ellevilt 2016. Les de mulige årsakene til boligprisbrems her.

Les også

Så mye bommet ekspertene på boligprisveksten

Les også

7 grunner til boligbrems i 2017

Les også

Investorene løper ikke til banken for å skaffe finansieringsbevis

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Boligmarkedet
  2. Bolig
  3. Obos
  4. Økonomi

Flere artikler

  1. Dreyer: - Historisk høy boligprisvekst

  2. Obos-prisene falt 3,9 prosent i desember

  3. Obos: Sterk prisoppgang i februar

  4. Obos-prisene falt i september

  5. Obos-prisene falt forrige måned