- Påsken og julen er de absolutt viktigste tidene for spillsalget

Påsken er høytiden for tradisjonelle brettspill, og nordmenn er fortsatt mer enn villige til å åpne lommeboken for de kjente klassikerne, melder bokhandlerne.

STORT: Brettspilltårnet på hos Ark gjøres ekstra fint i påsken.
Publisert: Publisert:

Spillapp'er legges til side og brettspill som «Monopol», «Ryktet går» og «Risk», overtar underholdningen i påsken. Det bekreftes av salgstall fra bokhandlerkjedene. Flere bokhandlere E24 har snakket med går inn i feriedagene med flere gode salgsdager på brettspillsiden.

En av de som har spilt mye brettspill i løpet av livet er Bjørn Halvard Knappskog som i 2009 gikk av med seieren i verdensmesterskapet for spillet «Monopol».

Les også

I påsken skal brasilianere og portugisere nyte norsk klippfisk

Pengespillet har alltid vært en av favorittene til Knappskog. Et spill han mener bygger på både flaks og dyktighet.

Til høsten skal han på ny delta i VM. Da går turen til Macau i Kina. (Mobilbrukere: les hans beste tips til å vinne i Monopol nederst i saken).

Les også

Bli familiens monopol-mester

Bedre enn i fjor

Hos både Ark og Norli Libris er påsken den høytiden der det omsettes nest flest spill med julen som en soleklar nummer én.

VANT VM: Bjørn Halvard Knappskog da han ble verdensmester i Monopol i 2009.

– I Norli og Libris ser vi også en fin utvikling på spillsalget og har hittil denne påsken hatt et løft sammenlignet med påsken i fjor, sier kategori- og markedsdirektør Kim-Are Andersen i Norli Libris.

Han legger til at brettspillsegmentet er blitt stadig mer populært også internasjonalt den siste tiden, og spekulerer i om dette kan ha kommet som en reaksjon mot det digitale og det å være på nett hele tiden.

– For oss er spill viktig og noe man forventer å finne et godt utvalg av i en ordentlig bokhandel. Det er derfor noe vi satser på, sier Andersen til E24.

Hverken Ark, Tanum eller Norli Libris kan gå ut med eksakt hvor mye nordmenn bruker på spill i påsken, men Andersen bekrefter at salget er bedre i år enn i fjor.

Les også

Her er det ikke en eneste hytte ledig i påsken

Tiden for tradisjonelle spill

Brettspill i påsken forbinder de fleste med tradisjon og familietid på hytta. Dette skinner godt igjen i nordmenns spillkjøp til påskeferien.

– Påsken og julen er de absolutt viktigste tidene for spillsalget. Forskjellen mellom disse to er at en i påsken gjerne kjøper spill til seg selv fremfor som gave og det gir utslag i hvilke spill som havner på topp av bestselgerlisten, sier kategori- og innkjøpssjef Jon Georg Husby i Ark Bokhandel.

Alle de tre største norske bokhandelkjedene melder at velkjente spill som Monopol, Alias og Cluedo høyt oppe på bestselgerlisten i ukene før påske.

– Vi ser at når en kjøper til seg selv så går det mer i de tradisjonelle spillene som en kanskje forbinder med hytteturer og påsketid. Når det er sagt selger vi også fortsatt godt av bord-curling, og på toppen av bestselgerlisten er et spill som heter Ryktet går, sier Husby.

Les også

Spill-legenden: Disse tre teknologitrendene bør du følge med på

Følger trendene

I tillegg til de tradisjonelle spillene har også bokhandlene merket at nordmenn følger trendene i mediene.

Andersen i Norli Libris legger til at flere av disse trendene gjerne vedvarer selv flere år etter at det første stormen er over.

– Scrabble fikk seg et markert løft etter wordfeud-bølgen og er også noe vi fortsatt selger mye av. Tilsvarende eksploderte sjakk etter at Magnus Carlsen første gang ble verdensmester, og salget av sjakkspill har holdt seg veldig høyt siden det, sier han til E24.

Les også

Slik fråtser vi i påsken

Les også

Kvinne sendt direkte i fengsel etter Monopol-krangel

Les også

Derfor velger vi kartong i påsken

Publisert: