Vi bruker 1,2 milliarder på halloween

Bare én av fire nordmenn feirer halloween, et tall som holder seg, men de bruker stadig mer penger på feiringen. I år kliner de til med 1.333 kroner i snitt.

Bare 24 prosent sier de skal markere halloween, men hele 40 prosent opplever kjøpepress. Illustrasjonsfoto: Erik Johansen / NTB scanpix
  • NTB-Mette Estep
Publisert:

Det viser tall fra analyseinstituttet YouGov, som i perioden 16.–20. oktober gjennomførte en undersøkelse om nordmenns følelser rundt feiring av knask eller knep på oppdrag fra Danske Bank. I alt ble det gjennomført intervjuer med 1.008 personer over 18 år, og om lag 24 prosent svarte at de skal markere halloween.

Disse bruker i snitt 316 kroner på godteri, 382 kroner på kostymer, 334 kroner på å lage fest og 301 kroner på dekorasjoner.

Les også

Julebrus og -marsipan i butikkene allerede nå

Firedoblet på tre år

Plakat fra 2010 med en tidlig versjon av amerikanske trick or treat på norsk: digg eller deng! Illustrasjonsfoto: Aleksander Andersen / NTB scanpix

De som feirer halloween, bruker altså i snitt 1.333 kroner på feiringen – totalt 1,2 milliarder kroner.

– Beløpet vi bruker på halloween, har firedoblet seg på tre år. Selv om det ikke brukes så mye på kun kostyme, så blir det en del penger totalt når du både skal ha kostyme, godteri, pynt og kanskje lage fest i tillegg, sier forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand i Danske Bank til NTB.

I undersøkelsen svarer én av tre spurte – og det gjelder alle spurte, også de som ikke markerer halloween – at de synes det er en kostbar dag, med snop, pynt, feiring og kostymer. Én av tre synes også det tenderer til å bli dyrere og dyrere.

Les også

Thon med ståltro på kjøpesenter: – Ingenting kan konkurrere med butikken

Mye kjøpepress

40 prosent sier de opplever kjøpepress tilknyttet denne dagen, og det er mange flere enn det er som sier de skal markere feiringen.

Når det gjelder den faktiske pengebruken blant dem som feirer, er det fremdeles et mindretall som tar fullstendig av.

Andelen som holder seg under 500-lappen, er henholdsvis 87 prosent for snop, 78 prosent for kostymer, 79 prosent for innkjøp til fest og 86 prosent til dekorasjonskostnader.

Publisert:

Her kan du lese mer om