Tjente 443,3 millioner kroner i fjor

Det var ingen konkurranse om hvem som tjente mest i Norge i fjor. Bergenseren Trond Mohn troner soleklart på inntektstoppen.

NORGES RIKESTE: Bergenseren Trond Mohn hadde landets høyeste inntekt i fjor, og er i dag styreleder i investeringssselskapene Meteva as og Wimoh as.

Marit Hommedal / NTB scanpix
 • Sindre Hopland
Publisert:,

I 2017 var det oppkjøpstoppen Kim Wahl som tjente mest i Norge, men i fjor var det derimot industrieier og investor Trond Mohn som landet på toppen av inntektslistene, ifølge den ferske oversikten som ble sluppet tirsdag morgen av Skatteetaten.

Mohn tjente 443,3 millioner kroner i fjor, noe som er henholdsvis 46 millioner kroner mindre enn investoren hadde som ligningsinntekt i 2017, som da var på 489 millioner.

Bergenseren er blant annet største eier i meglerhuset Arctic Securities, samt storaksjonær i bioteknologiselskapet Bergenbio som er notert på Oslo Børs.

Han er også kjent for å putte store penger i valutamarkedet, og tapte i 2018 rundt 2,5 milliarder kroner på urealiserte og realiserte investeringer.

Formueoversikten viser også at Mohn i fjor hadde en formue på 5,7 milliarder kroner.

Se topplisten over de som tjente mest i Norge i 2018 - saken fortsetter under listen.

Les også

Kjell Inge Røkke er Norges rikeste med en formue på 18,6 mrd.

Spotify-inntekt

På andre, tredje og fjerde plass finner vi Bjørn Stray (275,4 mill.), Jan Tellef Thorleifsson (258,1 mill.) og Torleif Ahlsand (235,3 mill.).

Alle tre er kjent står bak risikokapitalfondet Northzone som har gjort en rekke god investeringer i flere suksessfulle teknologiselskaper, deriblant Spotify, som gikk på børs i fjor, og gjorde at 2018 ble et svært godt år for dem alle.

Den yngste på listen er nok en gang laksearving Gustav Magne Witzøe (26) som dro inn 150 millioner kroner i fjor, og til tross for at det er tre millioner mer enn året før, faller Witzøe fra 7. til 10. plass på topplisten.

Europris-Høili

Fredrikstad-investoren og mannen bak suksessen til lavpriskjeden Europris, Tom Høili, var den som tjente 5. mest i Norge i fjor.

75-åringen som dro inn 206,8 millioner kroner i 2018, begynte som kjent i det små tilbake i 1977 med salg av tønnbørster. Høili utvidet sortimentet og fikk grossistavtaler med flere store kjeder, deriblant Rema 1000 og Europris, som han i 2000 kjøpte halvparten av.

Inntektslistene er kjent for å være mannsdominerte, og 2018 var intet unntak.

Eneste kvinne som kommer inn på topplisten er Olga Bergesen, som hadde en inntekt på 97,3 millioner kroner i fjor.

Les også

SKATTELISTENE: Sjekk topplisten i din kommune

Les på E24+

Dette forteller skattelistene om naboens økonomi, og dette forteller de ikke. (+)

Her kan du lese mer om

 1. Skattelistene
 2. Trond Mohn
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Røkke er rikest, Frederik Wilhelm Mohn er på andreplass

 2. Milliardærarving selger Norges dyreste bolig for 100 millioner

 3. Mohn tapte nær en halv milliard i 2019

 4. Annonsørinnhold

 5. Betalt innhold

  Inntektsfall for Kygo: Unner seg likevel et utbytte på 29,6 mill.

 6. Røkke er Norges rikeste