Krever at ektefelle må få vite om pantsettelse av felles bolig

Forbrukerrådet krever at regelverket endres etter saken om Gunn Saimi, som E24 omtalte lørdag. – Her må personvernhensynet vike, sier fagdirektør Jorge Jensen.

Fagdirektør Jorge Jensen i Forbrukerrådet reagerer på namsmannens praksis.

John Trygve Tollefsen / Forbrukerrådet
  • Geir Røed
Publisert:

Lillehammer-kvinnen Gunn-Saimi Laakso fikk ikke vite at ektemannen misligholdt forbrukslån for over fire millioner kroner før det ble vurdert, og like etter vedtatt tvangssalg av deres felles bolig.

– Medeier av felles bolig anses ikke som part, har Gry Elisabeth Røhr ved Namsfogden i Innlandet uttalt til E24.

Det får Forbrukerrådet til å reagere.

– Personvern er ikke noe man skal ta lett på. Men akkurat her mener jeg personvernhensynet må vike, sier Jorge Jensen, fagdirektør for finans i Forbrukerrådet.

Les også

Namsmannen pantsatte uten å si noe til Gunn-Saimi

Gunn-Saimi Laakso fikk ikke vite at namsmannen hadde tatt pant i boligen som hun eier sammen med ektemannen.

Geir Olsen / E24

– Må endre praksis

Jensen har jobbet med finans i Forbrukerrådet i mange år. Han visste ikke at det er slik – at namsmennene i Norge har som praksis ikke å informere samboer eller ektefelle som eier felles bolig sammen med en person som misligholder forbrukslån.

– Denne praksisen bør endres. Ved å informere partneren til den som misligholder gjeld, vil man få mulighet til å finne andre løsninger som reduserer belastningen for de involverte. Det er en vesentlig belastning å måtte oppleve at boligen man bor i, blir lagt ut på tvangssalg, sier Jensen.

Namsmannen i Innlandet vedtok i april i fjor at det skulle tas pant i eierandelen til Gunn-Saimis daværende ektemann, etter at han hadde misligholdt forbrukslånene – og bankene søkte hjelp hos namsmannen.

Først fire og en halv måned senere, i slutten av august, ble Gunn-Saimi innkalt til namsmannen hvor hun fikk informasjonen om pantstillelsen av boligen for flere millioner kroner. Det skjedde først etter at Sør-Gudbrandsdal tingrett anmodet namsmannen om å informere henne.

Namsfogden i Oslo, Alexander Dey, har overfor E24 bekreftet at de har samme rutiner som Namsmannen i Innlandet.

– Meningsløst

Også Magne Gundersen reagerer på dette. Han er programleder i Luksusfellen og forbrukerøkonom i Sparebank 1.

– Det virker veldig rart at Gunn-Saimi ikke anses som part. De bodde sammen i felles bolig. Dette er en svakhet i regelverket som bør endres, sier Gundersen.

En undersøkelse Sparebank 1 gjennomførte i fjor viser at mange nordmenn lyver og hemmeligholder pengebruk for partneren.

Les også

Gjeldsregisteret skulle bremse bankene – men i dag sitter enda flere med 20 forbrukslån hver

– Når det begjæres pant i bolig, må alle som er deleiere informeres med en gang. Namsmennene bør legge om rutinene sine, sier Gundersen.

Både han og Jorge Jensen i Forbrukerrådet påpeker at pantstillelser i fast eiendom dessuten er offentlige opplysninger, som alle kan lese om – såfremt man er klar over at disse opplysningene er tilgjengelig hos Kartverket gjennom innlogging, slik vi gjør i nettbankene og mange andre steder.

– Da blir det ekstra meningsløst at namsmennene snakker om taushetsplikt, sier Gundersen.

– Det virker veldig rart at Gunn-Saimi ikke anses som part. De bodde sammen i felles bolig. Dette er en svakhet i regelverket som bør endres, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen.

Bendiksby, Terje / Scanpix

Får trolig kjøpe

Gunn-Saimi Laakso har levert bud, og håper på å få kjøpe halvdelen som hennes eksmann eier – og som i nesten et halvt år har vært på tvangssalg.

Det går nå trolig i orden, ifølge Sør-Gudbrandsdal tingrett.

– Denne saken ser ut til å løse seg ved at hun kjøper den andre halvdelen. Jeg antar at vi stadfester budet hennes, skriver saksbehandler Erik Edvardsen i Sør-Gudbrandsdal tingrett i en e-post til E24.

Jorge Jensen i Forbrukerrådet mener denne saken viser hvor vanskelig det er med store opptak av forbrukslån som partneren ikke får vite om.

– Det er fortvilende, fordi bedrag i nære relasjoner alltid er smertefulle og vanskelig å beskytte seg mot. Det er helt naturlig at ektefeller opparbeider tillit til hverandre når de i år etter år unngår økonomisk vanskjøtsel. Også smeller det på det 25. året, sier Jensen.

Her kan du lese mer om

  1. Forbrukerrådet
  2. Bolig
  3. Forbrukslån
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Namsmannen pantsatte boligen til Gunn-Saimi uten å si noe til henne

  2. Gunn-Saimi ble ikke informert da namsmannen tok pant i boligen hennes - nå vil justisministeren endre reglene

  3. Stortingspolitikere krever lovendring etter E24-sak

  4. Annonsørinnhold

  5. Leiemarkedet merker kraftig økning

  6. Regjeringen vil gjøre digitale borettslagsmøter lovlig