Systembolaget vil senke prisen på øl

Systembolaget er lei av at svensker handler billig øl i Danmark, og planlegger priskutt. Virke og NHH-professor tror det vil få konsekvenser for norsk handel.

Systembolaget, som tilsvarer det norske Vinmonopolet kan komme til å selge øl ned i 6,90 svenske kroner boksen.
Publisert:

I et forsøk på å motvirke at svensker handler billig dansk øl, planlegger det svenske Systembolaget å senke prisen på to øltyper til en makspris på 6,90 svenske kroner, skriver bransjenettstedet Beernews.se.

– Dette kommer til å dra enda flere biler over Svinesund, sier professor Frode Steen ved Norges Handelshøyskole.

Steen forsker blant annet på dagligvarebransjen.

Frode Steen, professor ved Norges Handelshøyskole

– Det er hovedsakelig tre ting som drar norsk grensehandel – mat, alkohol og bensinpriser. Øl er bare en del av handlekurven, men en viktig del. Jeg blir overrasket om priskuttet ikke medfører økning, sier Steen.

Også Virke Handel frykter konsekvensene.

– Blir dette innført vil det få innvirkning for alt fra dagligvarebutikker til faghandel. Drar man til Sverige, drar man ikke bare for øl, man fyller bilen med alt av artikler, sier Harald Andersen, direktør i Virke Handel til E24.

Les på E24+

Melk, korn, kjøtt og gjødsel: Spill på børs som en ekte bonde

Harald Andersen, direktør i Virke Handel.

– Bør starte en diskusjon

Virke håper prisnedgangen ikke blir noe av, men Andersen i Virke ønsker at prisnedgangen kan starte en diskusjon i Norge om avgiftspolitikk.

– Det er interessant at Systembolaget, som er svenskenes instrument for å ivareta svensk alkoholpolitikk går inn for å redusere grensehandel med EU gjennom å senke alkoholpriser, sier han.

– Det bør skape en diskusjon i Norge også. Vi har høye alkohol- og tobakksavgifter i tillegg til en rekke særavgifter. På et tidspunkt må man innse at det er et så høyt avgiftsnivå at det får motsatt og negativ effekt.

Les også

Nordmenn handler for 2,2 milliarder på svenske Systembolaget

– Dårlig politikk

Andersen mener dagens avgiftsnivåer representerer dårlig folkehelse-, nærings- og skattepolitikk.

– Nordmenn drar ut av landet for å handle mer enn de trenger. Det viser at dagens avgiftsnivåer er dårlig folkehelse-, nærings- og skattepolitikk, sier han.

Fra tredje kvartal i 2018 til andre kvartal i år handlet nordmenn for 16,6 milliarder, en økning på 9,6 prosent fra forrige periode.

– For å sette det i perspektiv: Hadde grensehandelen vært en norsk bransje ville det vært den fjerde største handelsbransjen i Norge, sier Andersen.

– Ti prosent av norsk konsum

Steen har i en forskningsartikkel fra 2018 undersøkt hvor stor grensehandelen er.

– Vi fant overraskende store tall. I gjennomsnitt har 59 prosent av nordmenn handlet i Sverige siste året, og for Østfold er tallet 92 prosent, sier han.

– Svenskehandelen står for så mye som kanskje ti prosent av norsk dagligvarekonsum.

Les også:

Les også

Taco-kjede vokser saktere enn planlagt – nå dumper de ølprisene

Les også

«Alko-Farris» tar markedsandeler fra øl i USA

Les også

Politikere vil granske matgiganter som gir bonuspoeng på øl

Les også

Carlsberg vil lage ølflasker av papir

Publisert: